444 3 703

Lomber Dar Kanal (Spinal Stenoz)

Bilgi Talep Formu

 

Tıp dilinde ‘Lumbal Spinal Stenoz’ olarak da adlandırılan Lomber dar kanal, yavaÅŸ geliÅŸen bir durumdur. Daha çok yaÅŸlanmayla birlikte omurgada kendiliÄŸinden meydana gelen kireçlenme ya da yıpranma deÄŸiÅŸikliklerinden kaynaklanır. Bu nedenle kiÅŸinin röntgen filmlerinde ya da baÅŸka bir nedenle yapılan görüntüleme testlerinde bazı deÄŸiÅŸikliklerin görülmesine raÄŸmen uzun süre herhangi bir semptom yaratmaz. Ancak zamanla omurga darlığına ve ÅŸiddetine baÄŸlı olarak sırt, boyun, kollar, bacaklar, eller ve ayaklarda uyuÅŸma, aÄŸrı, karıncalanma ve güçsüzlük belirtileri yaÅŸanabilir.

Lomber Dar Kanal (Spinal Stenoz) Nedir?

“Spinal stenoz nedir?” sorusu omurganın bir veya daha fazla noktasındaki sinirlerin geçtiÄŸi kanalların daralmasıdır ÅŸeklinde yanıtlanabilir. İlerleyen yaÅŸla birlikte kiÅŸinin omurlar arasındaki diskleri süngerimsi yapısını kaybeder ve daha az su içerir. Bu durum da disk yüksekliÄŸinin azalmasına ve sertleÅŸen omurilik kanalına doÄŸru bombeleÅŸmesine sebep olur. Omurilik, kiÅŸinin bacaklarına kuvvet ve duyu veren sinirleri taşır. Artrit olarak adlandırılan kıkırdak dokunun yok olması sebebiyle omurgadaki faset eklemlerinin kemik ve baÄŸları kalınlaşır ve spinal kanala baskı yapar. Tüm bu deÄŸiÅŸiklikler lomber spinal kanalın daralmasına sebep olur ve bu durum da lomber dar kanal (spinal stenoz) olarak adlandırılır. Lomber dar kanal, bir bahçe hortumunun zamanla kireç biriktirmesine benzetilebilir. Kireç hortumun çapını zamanla nasıl daraltırsa, bu durum da benzer ÅŸekilde spinal kanalın çapının daralmasına neden olur. Lomber olarak adlandırılan bel omurgası, omur olarak tanımlanan bir dizi baÄŸlantılı kemikten meydana gelir. Bu kemikler, içinden omuriliÄŸin geçtiÄŸi omurlar arasında seyreden spinal kanalı çevreler.

Lomber Dar Kanalın Belirtileri

KiÅŸide her zaman ÅŸikâyet yaratmayan lomber dar kanal kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸiklik gösteren bazı belirtilere sahiptir. Kanal daralması belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Lomber dar kanal ile sırtta his kaybı veya aÄŸrı ile birlikte bacaklarda uyuÅŸma, aÄŸrı, kramp ve buna ek olarak idrar kaçırma durumları yaÅŸanabilir.
  • Uzun süre oturan ya da ayakta duran kiÅŸilerde lomber dar kanal ÅŸikâyetleri fazlalaÅŸabilir. Bu ÅŸikâyetler zaman içinde deÄŸiÅŸen ÅŸiddetlerde devam eder.
  • En tipik ÅŸikâyetlerden biri de belirli bir mesafe yürüdükten sonra bacaklarda kuvvetsizlik, uyuÅŸma, karıncalanma ve kuvvetsizlik durumlarının yaÅŸanmasıdır.

Lomber Dar Kanalın Nedenleri

Spinal stenoz olarak da adlandırılan lomber dar kanalın en büyük nedenlerinden biri de yaÅŸlanmadır. YaÅŸlanma ile birlikte vücutta dejeneratif bir süreç baÅŸlar. Bu sürecin bir parçası olarak da omurgadaki dokular kalınlaÅŸmaya baÅŸlar ve kemikler büyüyerek sinirler sıkışır. Buna ek olarak kiÅŸideki iltihaplı romatizma (romatoid artrit) ve kireçlenme (osteoartrit) gibi durumlar da lomber dar kanala katkıda bulunabilir. Lomber dar kanala neden olabilecek diÄŸer durumlar da aÅŸağıdaki gibidir:

  • DoÄŸumda oluÅŸan omurga kusurları
  • DoÄŸuÅŸtan dar bir omuriliÄŸe sahip olmak
  • Fıtıklı diskler
  • Omurga eÄŸriliÄŸi veya skolyoz
  • Paget kemik hastalığı
  • Kemik tümörleri
  • Bir tür cücelik hastalığı olan akondroplazi

Lomber Dar Kanal TeÅŸhisi

Hastanın ÅŸikâyetleri dinlenir ve ardından gerekli röntgen filmleri çekilir. Bu filmlerle daralmış disk aralıkları ya da kalınlaÅŸmış faset eklemleri kontrol edilir. Durumun teÅŸhisinde kullanılan filmler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Lomber miyelogram

Dar Kanal Tedavisi

Doktor kiÅŸide aÄŸrıya neden olan lomber dar kanal durumunu teÅŸhis ettikten sonra duruma göre farklı tedavi yöntemlerini uygular. Duruma göre uygulanan lomber dar kanal tedavisi yöntemleri aÅŸağıdaki gibidir:

  • İlaçla tedavi
  • Ameliyat

 

İlaçla tedavi yönteminde kiÅŸide inflamasyonu azaltan anti-inflamatuar ilaçlar ya da aÄŸrı kesiciler uygulanır. Buna ek olarak kiÅŸinin kuvvet, esneklik ve kondisyonunu koruyacak ve artıracak fizik tedavi de uygulanabilir. Spinal enjeksiyonlar olarak da adlandırılan epidural kortizon enjeksiyonları bu aÅŸamada önerilebilir. Uygulanan fizik tedavide kiÅŸide görülen hareketsizlik, kuvvet ve esneklik kondisyonunda azalma durumlarında iyileÅŸme saÄŸlanması amaçlanır. KiÅŸiye verilen fizik tedavi ve egzersiz programı gergin olan kasları esnek kılmak için yapılan esneme egzersizleri ile baÅŸlar. Bu aÅŸamada kiÅŸinin esnekliÄŸini koruyabilmesi için bu esneme hareketlerini sık sık tekrarlaması önemlidir. Fizik tedavi programına kiÅŸinin kondisyonunu artıracak yüzme, koÅŸu ya da yürüme bandı gibi egzersizler de eklenir. Bu tedavi planı ile kiÅŸinin esnekliÄŸinin, kuvvet ve kondisyonunun artması desteklenmiÅŸ olur.

Lomber Dar Kanal Ameliyatı

Medikal tedavi ve fizik tedaviye yanıt vermeyen olgularda cerrahi planlama yapılır. Lomber dar kanal ameliyatında kiÅŸinin omurilik ve sinirlerindeki baskının kaldırılması amaçlanır. Bu aÅŸamada uygulanan ameliyatı kanalın yeri ve kanalda hangi seviye bir sıkışmanın görüldüÄŸü belirler. OmuriliÄŸin sıkışmasına neden olan baÄŸ ve kemik yapılar ameliyat sırasında alınır. Omurgaya baskı uygulayan kemik ya da disk alınarak rahatlama saÄŸlanır. Hasta daha önce ameliyat geçirmediyse ve bel kayması, kırık gibi problemleri bulunmuyorsa ameliyatta vida-çubuk kullanımına gerek duyulmaz. Ancak birden çok darlık açılması gerekiyorsa ameliyat sırasında çubuk ve vida kullanılarak omurgaların birbiriyle desteklenmesi saÄŸlanabilir. Kullanılan bu metaller ameliyattan sonra kemik gibi olacağından kiÅŸide rahatsızlık yaratmaz. Ameliyatı takip eden birkaç ay içinde de bu kemikler kaynar ve artık omur yükü taşımaya baÅŸlar.

Lomber Kanal Daralması Ameliyatı Sonrası

Hasta ameliyattan sonra genellikle birkaç gün içinde taburcu edilir. Bu sürecin ardından hastanın ilk 1 haftayı evde geçirmesi önerilir. 2.haftanın sonunda hasta rutin hayatına dönebilir. Ameliyat sonrası yaÅŸanan aÄŸrılar da 3-4 ay içinde geçer ve tam iyileÅŸme 1 yılı bulur. Ancak bu sürecin kiÅŸiden kiÅŸiye farklılık göstereceÄŸi bilinmelidir. Ameliyat sonrası süreçte hastanın dikkat etmesi gerekenler aÅŸağıdaki gibidir:

  • KiÅŸi ameliyattan sonra merdiven çıkarken, yürürken, eÄŸilip kalkarken dikkatli olması gerekir.
  • Ameliyatlı bölgeyi olası darbelerden korumak gerekir.
  • Hasta evde ya da iÅŸte yürürken destek alabileceÄŸi alanlardan faydalanmalıdır.
  • Ameliyat sonrasında klozet tercih edilmelidir.
  • Hasta ağır taşımamalıdır.
  • Ameliyat sonrasında beslenme rutini düzenli olmalı ve kiÅŸi dengeli beslenmeye özen göstermelidir.
  • Hasta belini koruyabilecek bir yatakta yatmalıdır.
  • Doktor tarafından verilen egzersizler ihmal edilmemelidir.

Bilgi talep formunu doldurarak Lomber dar kanal ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öÄŸrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.02.2024 10:57Yayınlanma Tarihi: 08.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!