444 3 703

Spinal Tümörler (Omurga ve Omurilik Tümörleri)

Bilgi Talep Formu

 

Belirtileri nedeniyle bel fıtığı ile karıştırılan omurga ve omurilik tümörleri spinal tümörler olarak da adlandırılır. Bacaklarda kuvvetsizlik, idrar veya büyük tuvaleti tutamama en belirgin belirtileri arasındadır. İlerleyen evrelerde felç gibi ciddi saÄŸlık sorunlarını beraberinde getirebilen bu tümörlerin tedavisinde birçok branÅŸ bir araya gelir.

Omurga Tümörü Nedir?

Omurga tümörü, omurgayı ve omuriliÄŸi oluÅŸturan; yumuÅŸak doku, sinir veya kemikte oluÅŸan herhangi bir yapıdan dolayı geliÅŸim gösteren tümörlerdir. Bu tümör türleri omurganın kuyruk sokumu, sırt ve bel gibi bölgelerine yerleÅŸebilir.

Omurilik Tümörü Nedir?

Omurilikte ya da omurilik zarında görülen bu tümör türü, yumuÅŸak dokularda büyüme gösterir ve omurga kemiklerini etkiler. Tıp literatüründe ıntradural tümör olarak da geçen omurilik tümörü, yerine ve boyutuna göre farklı semptomlara neden olur.

Omurga ve Omurilik Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Omurga ve omurilik tümörlerinin belirtileri aniden baÅŸlayabileceÄŸi gibi yavaÅŸ bir seyirde de ilerleyebilir. Bu belirtiler ayrıca çocuklarda ve yetiÅŸkinlerde farklıdır. YetiÅŸkinlerde görülen spinal tümör belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

 

  • İlk belirti bacaklarda yaÅŸanan güçsüzlüktür. Tedavi edilmeyen durumlarda bu güçsüzlük ilerleyebilir.
  • Belirtileri hızlı ilerleyen tümörlerde de felçle birlikte bacakların tutmaması da görülebilir.
  • Hastanın idrar ve büyük abdestini kaçırmak gibi sorunlar yaÅŸaması da belirtiler arasındadır.
  • YavaÅŸ ilerleyen belirtiler arasında da aÄŸrı ön plandadır. Bu seyirde hastanın bel bölgesinde yaÅŸanan aÄŸrı her geçen gün artar. Bu nedenle bel aÄŸrısı ÅŸikayetleri vakit kaybedilmeden deÄŸerlendirilmelidir.
  • Omurga saÄŸlamlığının bozulmasıyla baÄŸlantılı olarak kuvvetsizlik ve aÄŸrı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

 

Omurga ve Omurilik Tümörü Nedenleri Nelerdir?

Omurga ve omurilik tümörü nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik nedenlerden oluÅŸabildiÄŸi düÅŸünülmektedir.

Omurga ve Omurilik Tümörü TeÅŸhisi Nasıl Yapılır?

Biyokimyasal kan testleri ve radyolojik görüntülemeler teÅŸhis yöntemleri arasındadır. Detaylı bir muayenenin ardından doktorun hastadan isteyebileceÄŸi radyolojik görüntülemeler aÅŸağıdaki gibidir:

 

  • Röntgen
  • Kemik taraması sintigrafi
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Manyetik rezonans (MR)

 

Ayrıca tümörün yüzeye yakın olduÄŸu durumlarda hangi doku ve dokulardan kaynaklandığının ya da metastaz olup olmadığının tespit edilmesi için iÄŸne aspirasyonu yapılabilir. Bu yöntem kullanılarak alınan parçalar da patolojiye gönderilir ve patoloji sonucuna göre de uygulanacak tedaviye karar verilir. TeÅŸhis aÅŸamasında kan testinden de faydalanılır. Kan testi, omurga ve omurilik tümörü belirtileri olan kiÅŸilere uygulanır. Çocuklarda omurga ve omurilik tümörünün teÅŸhis edilmesinde genel anestezi ya da sedasyon yöntemi kullanılır. Bu yöntemin tercih edilmesindeki en büyük neden de çocukların BT veya MR içerisinde hareketsiz durmasının zor olmasıdır.

Omurga ve Omurilik Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurga ve omurilik tümörü tedavisi için genel olarak; kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi yöntem kullanılır. Ancak uygulanacak tedavi ve tedavinin sırası hastanın durumuna, tümörün türüne ve bulunduÄŸu yere göre farklılık gösterebilir. Tedaviye baÅŸlamadan önce süreç tüm detaylarıyla deÄŸerlendirilir ve planlama yapılır. Omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisi multidisipliner bir yaklaşım içerisinde gerçekleÅŸtirilir. Bu yaklaşımda beyin cerrahisi, nörocerrahi, radyasyon onkolojisi, tıbbi onkoloji ve giriÅŸimsel radyoloji gibi farklı branÅŸlardan oluÅŸan uzmanlar bulunur. Tedaviye baÅŸlarken hastanın omurgasının saÄŸlamlığı deÄŸerlendirilmelidir. Tümörün varlığı omurgada kırıklara neden olabilir ve bu kırık tümörle birlikte omuriliÄŸe baskı uygulayabilir. Bu nedenle hastanın omurga yapısının saÄŸlamlaÅŸtırılması önemlidir. Bu amaçla hastaya vidalama ameliyatı uygulanabilir.

 

Omurga ve omurilik tümörleri, kaynaklandığı dokular göz önüne alınarak sınıflandırılabilir.



Omurilik beyinden çıkar ve omurganın içerisinde kuyruk sokumuna kadar ilerler. Tümörler de bu eksen üzerinde her yerde ortaya çıkabilir.



Spinal tümör ameliyatı ortalama 4-5 saat sürer. Ancak bu süre tümörün bulunduÄŸu yere, tümörün büyüklüğüne ve cinsine göre 12-15 saate kadar çıkabilir ve ameliyatta beyin cerrahına ürolog, kalp cerrahı ya da genel cerrah eÅŸlik edebilir.



Spinal tümör ameliyatı sonrası yapılacak patolojik iÅŸlemle tümörün cinsi belirlenmeli ve tedavi protokolü buna göre uygulanır. Ayrıca cerrahi iÅŸlemden sonra hastanın rutin kontrollerini ihmal etmemesi de önemlidir.



Ameliyat sonrası iyileşme tümörün cinsine, bulunduğu bölgeye ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre değişiklik gösterse de iyileşme 3 haftayı bulabilir.



Omurilik içinde gelişen tümörlerde bu durum gözlemlenmez. Bazı çocukluk çağı beyin tümörleri beyin omurilik sıvısının dolanım yolu üzerindeyse omuriliğe doğru bir tümör akışı olabilir. Ancak omurilikten kaynaklanan tümörlerde metastaz görülmez.



Tedavi edilmeyen ya da tedavisinde geç kalınmış tümörler zamanla felce neden olabilir. Felcin gelişimi tümörün bulunduğu bölgeyle yakında ilgilidir.



Fizik tedavi tümörlerin tedavisinde kullanılan destekleyici bir uygulamadır. Özellikle ameliyat sonrasında el ve ayaklarında fonksiyonel bozukluklar yaşayan hastalarda fizik tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilir.



Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:46Yayınlanma Tarihi: 08.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!