444 3 703

MS (Multiple Skleroz) Hastalığı Nedir?

Multiple Skleroz halk arasında MS olarak adlandırılan bu hastalık, bağışıklık sistemindeki bozukluÄŸun bir sonucu olarak omurilik ve beyinde çok sayıda plağın oluÅŸması ile ortaya çıkar. Genellikle 20- 40 yaÅŸları arasında görülebilen bu hastalık dünya genelinde 3 milyon ve Türkiye’de de yaklaşık 35.000 kiÅŸiyi etkilemekte. Ataklar halinde seyir gösteren MS, uygun ve doÄŸru bir tedavi süreci ile kontrol altında tutulabilir.

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) Nedir?

“MS hastalığı nedir?” diye merak ediyorsanız tıp literatüründe Multiple Skleroz olarak da adlandırılan bu rahatsızlık dengesizlik, hareket aksaklığı, görme ve konuÅŸma bozuklukları, kısmi felç ve güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösterir. Kadınlarda 2 kat fazla görülen bu hastalık, ataklar halinde yaÅŸanır. Santral sistemi olan beynin ve omuriliÄŸin yangısal bir hastalığı olan MS olan hastalarda sinir sisteminde bulunan beyaz maddede lezyon ya da plak olarak adlandırılan hasarlı bölgeler görülür. Bu hasarlı bölgelerde siniri çevreleyen maddede de kayıplar gözlenir. Bu hastalıktaki reaksiyonlar önceden tahmin edilemez ve deÄŸiÅŸkenlik de gösterebilir. Bu nedenle hastalığın tanımlanması oldukça güçtür. Ek olarak sinir sisteminin durumdan etkilenen bölgesine ve derecesine göre de hastalığın ÅŸiddeti deÄŸiÅŸebilir. Bu sebeple hastalık kiÅŸiye özel belirtiler verir ve kiÅŸiye özel tedavi planını gerekli kılar.

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) Belirtileri Nelerdir?

“MS hastalığı nedir belirtileri nelerdir?” diye merak ediyorsanız Multiple Skleroz hastalığı belirtileri ile kolay fark edilebilen bir hastalık olmadığını bilmelisiniz. Çünkü MS hastalığı belirtileri hasta özelinde farklılık gösterir. Ancak baÅŸlıca Multiple Skleroz belirtileri ÅŸöyledir:

  • Kabızlık
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları
  • UyuÅŸukluk ya da karıncalanma
  • KonuÅŸma bozukluÄŸu
  • Depresyon
  • MS hastalığı belirtileri gözlerde görme kaybı ya da çift görme
  • Yutma zorluÄŸu
  • Güç kaybı
  • Kaslarda sertlik
  • Denge kaybı
  • İdrar kaçırma
  • Kısa süreli hafıza problemleri

Hastalık ilk bacak ya da kollarda kuvvetin azalması ve güçsüzlük ÅŸeklinde kendini belli eder. Buna ek olarak hastalar yeni geliÅŸen duyu bozuklukları, çift görme, dengesizlik ve bulanık görme gibi belirtiler de yaÅŸar. Bu belirtilerin tümü miyelin ile baÄŸlantılıdır. Miyelin, merkezi sinir sisteminde bulunan sinirsel lifleri korumaya alan bir kılıftır ve sinir liflerinin elektrik akışını iletmesinde yardımcıdır. MS hastalığında bu kılıf hasar görür ve bazı kısımlarda da yok olur.

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) Nedenleri Nelerdir?

“MS hastalığı neden olur?” hastalık hakkında merak edilen konuların başında gelir. MS hastalığı çeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olarak görülür. Konu hakkında merak edilen bir diÄŸer detay da “MS hastalığı genetik mi?” sorusudur. Bu hastalığın oluÅŸumunda genetik etkilidir. Ancak hastalığın nedenlerine dair farklı teoriler de bulunur. Bu hastalığın nedenleri hasta özelinde farklılık gösterse de genetik nedenler her hasta için sabittir. Hastalığın nedenleri genel olarak ÅŸöyledir:

  • Çevresel faktörler
  • Kalıtım
  • Virüsler
  • Etnik köken
  • Genetik faktörler
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Beyin ve kan arasında bulunan bariyerin hasar görmesi
  • Anne karnında yaÅŸanan biyokimyasal olaylar

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) Nasıl Teşhis Edilir?

“Multiple skleroz nedir?” sorusu kadar merak edilen bir diÄŸer konu da hastalığın teÅŸhisidir. Bu hastalığın teÅŸhisi oldukça zordur. Çünkü hastalığı teÅŸhis edebilecek bir test yöntemi henüz geliÅŸtirilememiÅŸtir. Ancak MS hastalığı MR görüntüleri ile gözlemlenebilir. Åžöyle ki; MR filmleri omurilik ve beyin hakkında detaylı bilgi sunar ve bu hastalığın teÅŸhisi için oldukça önemlidir. MS hastalığı ile baÄŸlantılı olan lezyonların bu filmde soluk olması ile teÅŸhis gerçekleÅŸir. TeÅŸhis için bir diÄŸer yöntem de beyin omurilik sıvısının incelenmesidir. Bu sıvıda bağışıklık sistemi aktivitesini tanımlayan protein saptanabilir. Uyarılmış yanıtlar da bir diÄŸer teÅŸhis yöntemidir. Bu testler ile sinirlerin ileti hızlı ölçülebilir.

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) Tedavisi Nasıldır?

“MS hastalığı tedavisi var mı?” sorusuna MS, doÄŸru bir tedavi süreci ile kontrol altında tutulabilir bir hastalıktır ÅŸeklinde yanıt verilebilir. Ancak Multiple skleroz tedavisi hasta özelinde uygulanmalı ve erken evrede baÅŸlanmalıdır. Genellikle 20 ile 40 yaÅŸ arasında görülen MS hastalığı tedavisi ne kadar erken dönemde baÅŸlarsa o kadar iyi sonuçlar elde edilebilir. Bu hastalığın tedavi sürecinde koruyucu tedavi olarak bilinen aşı da etkilidir. Bu nedenle MS atakları yaÅŸanır yaÅŸanmaz bir uzmandan yardım alınmalıdır. Ancak bu hastalığın tam tedavisi bulunmamakta, atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken bir konu da kronik MS hastası olma riskine sahip olan hastalara bağışıklık sistemini baskılayan koruyucu tedaviler uygulanmamalıdır.

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) İyi Bir Seyirde İlerliyorsa:

MS iyi ve kötü seyirde ilerleyebilen hastalıklardan biridir. İlk bulgusu görme ya da duyusal alanlar ile ilgili olan hastalıklar iyi seyirde ilerleyebilir. Buna ek olarak; hastalığın 25 yaşından önce olması, sadece tek bölgede baÅŸlangıç göstermesi, 2 atak arasındaki sürenin uzun olması, beyin omurilik sıvısında myelin proteininin ataklar dışında olmayışı, baÅŸlangıçta MR’da çok az lezyon görülmesi, ataklardan sonra düzelmenin tama yakın olması, durumun baÅŸlangıcından 5 yıl sonra durumdan etkilenen nörolojik bölümlerin az olması ve hastanın kadın olması önemli bir avantajdır.

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) Kötü Bir Seyirde İlerliyorsa:

“Multiple skleroz hastalığı nedir?” sorusu kadar hastalığı seyri de merak konusudur. MS hastalığı son evresi baÅŸlangıçta etkilenen alanları çok olması ile baÅŸlayabilir. Buna ek olarak; rahatsızlığın 40 yaşından sonra belirmesi, ilk evrede Emar - MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) görüntüleme lezyonlarının çok olması, ilk evrede hastalığın progresif seyirde olması, 1 yıldan daha az bir süre içinde ataklar yaÅŸanması, hastanın erkek olması, erken evrede motor ve beyin sapı ile baÄŸlantılı olan belirtilerin olması ise bir dezavantajdır.

MS hastalığı (Multiple Skleroz) hamileliğe engel mi?

Bu hastalığa sahip olan kadınların hamile kalmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Yalnızca hastalığın çok ağır seyretmesi durumunda anne adayının çok ağır iÅŸlerden kaçınması gereklidir.

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) nasıl kontrol altında tutulabilir?

Bu süreçte MS hastalığı ilaçları kadar yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri de önemli. Çünkü bu hastalık doÄŸru bir tedavi planı ve yeni alışkanlıkların kazanımı ile kontrol altına alınabilir. Multiple Skleroz hastalığında beslenme baÅŸta olmak üzere yorucu iÅŸlerden kaçınma, alkol ve sigara gibi maddelerden uzak durma, hareket etme, sıcak ortamlar yerine ılık ortamlar ve ılık su tercih etme ve stresi kontrol altında tutabilme son derece önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 07.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 07.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER