444 3 703

Suçiçeği Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

SuçiçeÄŸi ve zona hastalıkları Varisella Zoster Virüsü etkenlidir. Genel olarak çocukluk döneminde görülen bu hastalık, döküntülere neden olur ve bulaşıcıdır. Hastalığın bulaÅŸması temas ve hava yolu ile gerçekleÅŸir ve bu nedenle aşılama tedavide önemlidir. Hastalığın mikrobu, bağışıklık sistemini en çok baskılayan virüslerdendir. Genel olarak hafif bir seyirde ilerleyen bu hastalık, bağışıklık sistemi baskılanmış kiÅŸilerde ÅŸiddetli yaÅŸanabilir, zatürre ve beyin dokusunda iltihaba neden olabilir. Hamileler için de risk taşıyan bu hastalık, bebekte doÄŸumsal sorunlara neden olabilir. Tıp literatüründe varisella olarak adlandırılan bu hastalık genel olarak ilkbahar ve kış aylarında görülür. “Su çiçeÄŸi kaç yaşında çıkar?” konu hakkında sorulan sorulardan biridir. Bu hastalık en sık 5 ile 10 yaÅŸ arasında yaÅŸanır.

SuÇiçeÄŸi Hastalığı Nedir?

“SuçiçeÄŸi nedir?” sorusuna genellikle çocuklarda görülen, yaygın olarak kabartılı döküntüler ve ateÅŸ ile karakterize olan bulaşıcı bir hastalıktır yanıtı verilebilir. Hafif seyirli olan bu hastalık, virüs ile enfeksiyonun ardından kiÅŸinin sinir köklerine yerleÅŸir ve sonraki yıllarda zona ÅŸeklinde yeniden aktif olur. Bu hastalık klinik seyirde 7 ile 10 günlük sürede kendi kendine düzelir. Enfeksiyonun ilk döneminde ortaya çıkan klinik bulgular 10 ile 21 günlük bir kuluçka döneminden sonra geliÅŸir.

SuÇiçeÄŸi Hastalığının İstenmeyen Etkileri Nelerdir?

SuçiçeÄŸi hastalığı hafif seyreden bir hastalık türüdür. Ancak bazı durumlarda ciddi komplikasyonların geliÅŸmesi söz konusu olabilir. Bu komplikasyonlar ÅŸöyledir:

  • Zatürre
  • Toksik ÅŸok sendromu
  • Beynin iltihaplanması
  • Dehidrasyon
  • Cilt dokusunda, kemiklerde, eklem ve kan dolaşımı sistemlerinde bakteriyel enfeksiyon

SuÇiçeÄŸi Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hastalığın bulaÅŸması için virüsü taşıyan kiÅŸi ile yakın temas gerekir. Virüsü taşıyan hasta, ciltte döküntüler belirmeden 1-2 gün önce virüsü çevresindekilere yaymaya baÅŸlar ve bu süreç tüm döküntüler kabuk baÄŸladığında sona erer. KiÅŸinin hasta olması için virüsün vücuda alınması ve 10 ile 21 gün süren bir kuluçka dönemine girmesi gerekir.

SuÇiçeÄŸi Hastalığı Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

SuçiçeÄŸi tedavisi belirtileri, cilt üzerindeki döküntülerle kendini gösterir. Bu döküntülerin muayenede görülmesi ile de tanı koyulur. Ancak tanının kesin konulamadığı durumlarda laboratuvar testleri, döküntüden alınan doku örnekleri ve kan tahlillerinden yardım alınır. Ancak genel saÄŸlık durumu iyi olan çocukların herhangi bir tedaviye ihtiyacı yoktur. Genel olarak döküntülerdeki kaşıntı için antihistaminik ilaç reçete edilir.  Virüse baÄŸlı komplikasyon geliÅŸtirme riski yüksek olan kiÅŸilerde ise yaÅŸanan enfeksiyon süresini kısaltmak adına farklı tedavi yöntemleri tercih edilir. Yüksek risk grubunda olan çocuklara belirli ilaçlar ya da damar içine ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlarla hastalığın ÅŸiddeti azaltmak amaçlanır.

SuÇiçeÄŸi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Su çiçeÄŸi belirtisi, kuluçka süresinin sonunda görülür. Su çiçeÄŸinin baÅŸlangıcı ciltte hafif pembe lekelenmeler ile kendini gösterir. Halsizlik ve ateÅŸ diÄŸer belirtiler arasındadır. İlk hafif pembelik olarak kendini gösteren döküntüler, durumun ilerlemesi ile içi su dolu kırmızı kabarcıklar ÅŸeklini alır. Bebeklerde bu sürece burun akıntısı, iÅŸtahsızlık, halsizlik eÅŸlik eder. İçi su dolu olan kırmızı kabarcıklar, 12 ile 24 saat içinde kabuk baÄŸlar, dökülme yapar ve kendini yeniler. Özellikle vücudun gövdesinde yoÄŸun bir ÅŸekilde görülen kabarcıklar yüzde, kolda ve saçlı deride daha azdır.

SuÇiçeÄŸi Hastalığı Kimler İçin Risklidir?

SuçiçeÄŸi virüsü aÅŸağıdaki hastalar için yüksek risk barındırır:

  • İlk 1. ayını yaÅŸayan bebekler
  • 28 haftadan önce dünyaya gelen bebekler
  • 2 haftadan uzun süre kortizon tedavisi görenler
  • Kanser hastaları
  • Hamileler
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar

GebeliÄŸin ilk aylarında suçiçeÄŸi virüsü ile enfekte olan gebelerden dünyaya gelen bebeklerde ise uzun anomalileri ve zayıflık sıklıkla görülür. DoÄŸuma 1 hafta kala ya da doÄŸumdan sonraki günler içinde suçiçeÄŸi virüsü ile enfekte olan gebelerin bebeklerinde de çeÅŸitli sorunlar yaÅŸanabilir. Bunun yanı sıra suçiçeÄŸi geçiren kiÅŸiler, ilerleyen zamanlarda zona hastalığına yakalanma bakımından da risk altındadır. SuçiçeÄŸinin kaynağı olan Varisella- Zoster virüsü, ciltte bulunan döküntülerin iyileÅŸmesinin ardından sinir hücrelerinde kalabilir. İlerleyen yıllarda da bu virüs yeniden aktifleÅŸerek zona adı verilen hastalığın yaÅŸanmasına neden olabilir. Zona hastalığında hastanın cildinde aÄŸrının eÅŸlik ettiÄŸi su dolu kabarcıklar görülür.

SuÇiçeÄŸi Hastalığı İçin İstenmeyen Durumlar Nelerdir?

Hafif seyirde yaÅŸanan suçiçeÄŸi nadir komplikasyonlar gösteren bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık görülen komplikasyon ise bakteriyel enfeksiyonlardır. Bakteriyel enfeksiyonlara kaşınma neden olur. Kaşınma ile deride bulunan lezyonlar mikrop kapar ve apseye kadar cilt lezyonları görülebilir. SuçiçeÄŸi geçiren ve bağışıklık sistemi baskılanmış yetiÅŸkinlerde zatürre görülebilir. Ensefalit olarak adlandırılan beyin iltihabı da nadir görülen komplikasyonlardandır. SuçiçeÄŸi, sinir sisteminde farklı sorunlara da neden olabilir. Kalp zarlarında iltihaplanma, midede gastrit, erkeklerde yaÅŸanan testis tutulumu, eklem ve böbrek iltihapları bunlardan birkaçıdır.

SuÇiçeÄŸi Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

SuçiçeÄŸi hastalığı, deride görülen döküntülerin ÅŸekline ve yayılmasına göre teÅŸhis edilir.

SuÇiçeÄŸi Aşısı Ne Zaman Yapılır?

SuçiçeÄŸi aşısı, hastalığın önlenmesinde etkilidir. “Çocuklar için suçiçeÄŸi aşısı ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu aşının 1 yaşını doldurmuÅŸ çocuklara yapıldığını bilmelisiniz.

SuÇiçeÄŸi Hastalığı İçin Ne Yapılabilir?

“SuçiçeÄŸi çıkaran çocuÄŸa ne yapılır?” hastalık hakkında merak edilen konuların başında gelir. Çocuk suçiçeÄŸi hastalığını geçiriyor ve ateÅŸli ya da halsizse mutlaka bir doktora baÅŸvurmalısınız. ÇocuÄŸun vücudundaki kızarıklıkları kaşımasını da önlemeye çalışmalısınız. Vücudundaki döküntüler kabuk baÄŸlayana ve kabuklar geçene kadar çocuÄŸu yıkamayın. Çocuk okula gidiyorsa iyileÅŸme sürecine kadar evde tutulmalıdır.

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.05.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.05.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER