444 3 703

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

Dışkılama sırasında ortaya çıkan aÄŸrıların sebebi makat çatlağı olabilir. Makatta en sık görülen aÄŸrılı ve bazı durumlarda kanamalı bir saÄŸlık sorunudur ve genellikle hemoroid gibi diÄŸer anal hastalıklar ile karıştırılabilir. Genel olarak kendi kendine geçeceÄŸi düÅŸünülür ve bu nedenle de ihmal edilir. Kadınlarda ve erkeklerde makat çatlağı benzer sıklıkta görülür ve her yaÅŸta yaÅŸanabilir. Peki, makat çatlağı nasıl geçer? Tedavisi var mı?

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?

“Makat çatlağı nedir?” sorusu tıp literatüründe anal fissür olarak bilinen makat çatlağı en basit tanımı ile çeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olarak makat bölgesinde oluÅŸan çatlaktır ÅŸeklinde yanıtlanabilir. Makat bölgesinde meydana gelen yırtılmalar, dışkılama anında zorlanma ve ıkınma ile geliÅŸebilir ya da ishal durumunda sık dışkılama nedeniyle de ortaya çıkabilir. KiÅŸi büyük abdestini yaptığı sırada ÅŸiddetli aÄŸrı ve kanama yaşıyorsa tedavi zorunludur. Peki, Fissür memesi nasıl geçer? Her ne kadar çoÄŸu anal fissür cerrahi müdahaleyi gerekli kılmasa da kronik hale gelmiÅŸ olan çatlakların tedavisi daha güçtür ve bu türden makat çatlakları için de cerrahi iÅŸlem uygulanır. Tedavide zamanlama da büyük önem taşır. Erken evrede gerçekleÅŸen tedavide ilaç yeterli olurken ileri evrede görülen makat çatlakları için makat çatlağı ameliyatı gerekli olur.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Belirtileri Nelerdir?

Makatta çatlak belirtileri bu sorunu yaÅŸayan herkeste hemen hemen aynıdır. Ancak belirtilerin ÅŸiddeti çatlağın boyutuna göre deÄŸiÅŸebilir. Yaygın görülen makat çatlağı belirtileri:

  • Dışkılamada güçlük çekme
  • Dışkılama sırasında yırtılma hissi
  • Kanama ya da kan sızıntısı nedeniyle iç çamaşırında lekelenme
  • Makat bölgesinde aÄŸrı ve ÅŸiÅŸlik
  • Yırtılma olan bölgede kaşıntı

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedenleri Nelerdir?

Makat çatlağı neden olur?” konu hakkında merak edilen soruların başında gelir. Uzun süre kabızlık, ishal ya da inflamatuar bağırsak hastalıkları nedeniyle makat çatlağı geliÅŸebilir. Ancak herhangi bir etkene baÄŸlı olmadan da kiÅŸinin makat bölgesinde çatlak oluÅŸabilir. Genel olarak hastaların genelinde çatlak oluÅŸumu öncesine bir süre boyunca dışkılama güçlüÄŸü yaÅŸanır. Bunun yanında dışkının çok sert yapıda olması da makatta çatlak oluÅŸumuna neden olur. Dışkının çok sert olmasında tuvalet ihtiyacının ertelenmesi nedeniyle dışkının kalın bağırsakta uzun süre kalması ve sertleÅŸmesi etkilidir. Ayrıca lifli gıdaların ve suyun yetersiz tüketimi de bu durumun yaÅŸanmasında etkilidir. Bu nedenle “Makat çatlağı nasıl geçer?” diye merak eden kiÅŸilerin ilk olarak beslenmesine dikkat etmesi önemlidir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tanısı Nasıl Konulur?

Makat çatlağı ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını bulmak amacıyla fiziki muayene uygulanır ve tanı konulur. Tanı aÅŸamasında gerekli görüldüÄŸünde rektum ya da kolon bölgesinin detaylı incelemek adına endoskopi iÅŸlemleri de uygulanabilir. Bu aÅŸamalar tamamlandığında yaÅŸanan çatlağın boyutuna ve evresine baÄŸlı olarak makat çatlağı ameliyatı ya da yalnızca ilaç tedavisi uygulanır.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farklı makat çatlağı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de botoksu ile anal çatlağı tedavisidir. Botoks ile makat çatlağı tedavisi yönteminde makat çevresindeki kaslar gevÅŸetilerek iÅŸlem uygulanır. Tekrarlama riski olmakla birlikte bazı hastalarda çok rahat uygulanmaktadır. Bunun yanında kiÅŸiye makat çatlağı kremi de verilebilir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinde Yeme İçme

Peki, makat çatlağı olanlar ne yememeli? Bu durumun tedavisinde beslenme düzeni de oldukça önemli. Bu durumu yaÅŸayan kiÅŸiler hem durumdan korunmak hem da hastalığın ÅŸiddetinin arttığı dönemlerde rahat etmek adına beslenme düzeninden belli baÅŸlı gıdaları çıkarmalıdır. İşte “Makat çatlağı olan ne yememeli?” sorusunun yanıtı:

  • Alkol
  • Baharatlı gıdalar
  • Aşırı çay ve kahve
  • Çikolata
  • Hamburger
  • Kebaplar
  • Ketçap
  • Pizza
  • Süt ürünleri
  • TurÅŸu
  • Turunçgiller

Yukarıda besinler yerine tercih edilmesi gerekenler ise lif içeren sebzeler meyveler ve bol sudur.

Makatta Çatlak Bitkisel Tedavi

Makatta çatlak bitkisel tedavi, rahatsızlığın giderilmesinde kesin çözümü saÄŸlamaz ancak yaÅŸanan ÅŸikayetlerin ÅŸiddetinin azalmasında yardımcı olabilir. Bitkisel tedavide makat çatlağı zeytinyağı, bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını saÄŸlayarak yardımcı olur. Bunun aloe vera, Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel içerikler kullanılır. Buna ek olarak da makat çatlağı kremleri bu durumu yaÅŸayan kiÅŸiler tarafından araÅŸtırılır. Ancak makatta çatlak için krem ve yukarıda sayılan bitkisel yaÄŸlar yerine mutlaka bir proktoloji uzmanından yardım alınmalıdır.

Makat Çatlağı Yorumları

Makat bölgesinde çatlak yaÅŸan kiÅŸiler makat çatlağı yorumlar ve bu kiÅŸilerin nasıl tedavi gördüÄŸü ile ilgili detayları merak eder. “Makat çatlağından kurtuldum” demek istiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almalı ve süreci uzman gözetiminde ilerletmelisiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak Anal Fissür (Makat Çatlağı) tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öÄŸrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:16Yayınlanma Tarihi: 23.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!