444 3 703

Helikobakter Nedir? Helikobakter Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Sebebi bilinmeyen şiddetli karın ağrıları ve rahatsızlık veren hazımsızlığın sebebi helikobakter pilori olabilir. Peki, helikobakteri nedir?

Helicobacter Pylori Nedir?

Helikobakter pilori, midede yer edinip ülser ve gastrite neden olabilen bir mikroorganizmadır. Bu mikroorganizma, mide mukozası olan bölgelerde enfeksiyon yaratabilir ancak sindirim sistemini tümüyle etkilemez. Kendini bazı belirtilerle gösteren bu durum erken evrede tedavi edilmediÄŸinde mide kanserinin oluÅŸmasına bile sebebiyet verebilir. Türk toplumunun hemen hemen %50’sinde bulunan helikobakter pilorinin tedavisinde asit azaltıcı yerine antibiyotik ilaç kullanımı etkili.

Helikobakter Pilori Belirtileri

Genel helikobakteri belirtileri arasında bulantı, akut enfeksiyon ve karın aÄŸrısı olan bu durum belirtilerini kronikleÅŸtirerek devam etmekte. İleri evrede kiÅŸide ağız kokusu da yaratan bu mikroorganizmanın temel bulguları arasında midede yanma ve aÄŸrı, bulantı, karın aÄŸrısı, kusma, yemek sonrası ÅŸiÅŸkinlik ve geÄŸirme bulunur. ÇoÄŸu insanda herhangi bir midede mikrop belirtileri yaratmayan mikroorganizma midede yaÅŸar ve kiÅŸide hiçbir saÄŸlık sorunu da yaratmaz. Ancak nadir olarak gastrit, ağız kokusu, midede ekÅŸime ve hazımsızlık gibi belirtiler yaratabilir. İleri aÅŸamalarında mide ülserine neden olur.

Helikobakteri Nedenleri

Helikobakteri nedenleri henüz tam olarak bilinmese de genel olarak bakterilerin bulaÅŸtığı suyun içilmesi ve hijyen koÅŸullarından uzak ÅŸartlarda piÅŸirilmiÅŸ yiyeceklerin tüketilmesi ile geçtiÄŸi düÅŸünülmekte.

Helikobakteri Tanısı

40 yaÅŸ üzeri olan ve ÅŸiddetli ÅŸikayetler yaÅŸayan kiÅŸilerde tanı ilk olarak üst gastrointestinal sistem endoskopisi ve mide biyopsisi ile gerçekleÅŸtirilir. Bunun dışındaki hasta profili için de dışkıda antijen aranması ya da üre nefes testi ile tanılama gerçekleÅŸtirilir.

Helikobakteri Tedavisi

“Midedeki bakteri nasıl temizlenir?” diye merak edenler için bu soru ÅŸöyle yanıtlanabilir:

Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90’lık kısmında baÅŸarı elde edilmesini saÄŸlar. Ancak mikroorganizmanın tamamen yok olup olmadığı da dışkıda antijen taraması ya da üre nefes testi ile tespit edilir. Mide ülseri olan kiÅŸilerde bu durumun kontrolü gastrointestinal sistem endoskopisiyle yapılır. YetiÅŸkin hastalarda bulaÅŸma oranının düÅŸük olması nedeniyle hastada yeni bir ÅŸikayet olmaması durumunda ilerleyen yıllarda ek bir taramaya gerek duyulmaz. Peki, helikobakteri nasıl yok edilir? Antibiyotik direnci olan helikobakterinin tedavi süreci biraz zor ve uzundur. Bu nedenle helikobakter tedavisi bazı durumlarda üçlü antibiyotik kullanımı ile haftalar hatta 1 ay sürebilir.

Helikobakteri Kimlerde Görülür?

Zamanla mide kanserine sebebiyet veren helikobakteri, aile öyküsünde mide kanseri olan kiÅŸilerin mutlaka taramadan geçirilmesini gerekli kılar. Bunun yanı sıra kusma, midede yanma, bulantı, gaz ve ÅŸiÅŸkinlik, ağız kokusu olan kiÅŸilerde de görülebilir.

Helicobacter Pylori Bulaşıcı mı?

İlk 5 yaÅŸ grubu çocuklara anne ve babadan geçtiÄŸi düÅŸünülen helikobakteri, genel olarak kalabalık ve hijyenden uzak ortamlarda görülür. Bu nedenle el, vücut ve yiyeceklerde gerekli hijyen koÅŸullarının saÄŸlanması önemlidir.

Helikobakteri Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Bu mikroorganizma aÅŸağıdaki hastalıklara yol açabilir:

  • Mide duvarının incelmesi
  • Gastrit
  • İntestinal metaplazi
  • Mide kanseri
  • Mide lenfoması
  • Midede ülser
  • Onikiparmak bağırsak ülseri

Helikobakteri Nasıl Önlenebilir?

helicobacter pylori tedavisi antibiyotik ile gerçekleÅŸir. Ancak bu durumun yaÅŸanmaması adına alınabilecek bazı önlemler bulunur. Bu önlemlerden ilki de hijyendir. Ellerin sabun ve suyla özellikle her yemek, yemek hazırlama öncesi ve tuvalet sonrası yıkanması önemlidir. Sebze ve meyveler de iyice yıkanmalıdır. Temiz ve güvenilir bir kaynaktan su içilmelidir. Bunun yanında helicobacter pylori yasak yiyecekler de dikkate alınmalıdır. Bu yiyecekler acılı baharatlar, portakal, kızartma, soÄŸan ve çiÄŸ domatestir. Kefir ve helikobakter tedavi sürecinde olmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 02.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER