444 3 703

Kreatinin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Neyi İfade Eder?

 

Kreatinin nedir kan tahlili için önemli bir deÄŸerdir. Kreatinin, vücutta böbrek tarafından atılan zararlı ve atık maddelerden biridir ve idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar ve kan tahlilleri ile bu deÄŸere bakılarak böbrek rahatsızlıkları ile ilgili gerekli tanı konulabilir ve takip gerçekleÅŸtirilebilir. Peki, kreatinin nedir ve kreatinin kaç olmalı?

Kreatinin Testi Nedir?

Kreatinin testi, böbrek rahatsızlıklarının tanılanması adına kan tahlilinden yapılan testlerden biridir.

Kreatinin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Kreatinin testi nedir? Hangi rahatsızlıkların tanısı için kullanılır?” sorusu da merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

  • Kreatinin yüksekliÄŸi birçok nedene dayanmakla birlikte asıl olarak böbreklere etki eden bir rahatsızlık nedeniyle olur. Bu deÄŸerin yüksek çıkması kronik ya da akut böbrek hastalıklarını, protein kaçağını, böbrek enfeksiyonlarını, diyabetik böbrek hastalığını ifade edebilir. Ayrıca üretra taÅŸları, mesane taÅŸları ve mesane kitlesi de bu deÄŸerin yükselmesine neden olabilir.
  • Kanda kreatinin düÅŸüklüÄŸü de gebelik baÅŸta olmak üzere yatalak hastalarda görülür.

Kreatinin Testi Nasıl Yapılır?

“Kreatinin tahlili nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu deÄŸer idrardan ya da kanda ölçülür.

Kreatinin Normal DeÄŸeri Nedir?

“Kreatinin tahlili nedir? Normal deÄŸer kaçtır?” sorusu da bu deÄŸer yaÅŸ ve cinsiyete göre deÄŸiÅŸir ÅŸeklinde yanıtlanabilir. Ortalama deÄŸer erkeklerde 1.13mg/dl, kadınlarda 0.93 mg/dl deÄŸerleri arasındadır.

Kreatinin YüksekliÄŸi Nasıl Tedavi Edilir?

“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu deÄŸerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu deÄŸerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir. Bu nedenle iç hastalıkları ya da nefroloji bölümüne baÅŸvurulabilir.

Kreatinin DeÄŸeri Kaç Olursa Diyalize Girilir?

Kreatinin kan testi sonucunda diyaliz gerektiren bir deÄŸer bulunmaz. Hasta için diyaliz kararının verilmesinde hem bu deÄŸerin yüksekliÄŸi hem de çeÅŸitli belirtiler etkendir. Bu belirtiler de kusma, idrara çıkış ve bulantıdır.

Kreatinin Testi Aç Karnına mı Yapılır?

“Kreatinin testi aç karnına mı yapılır?” diye merak ediyorsanız en az 6 saat boyunca aç olmanız gerektiÄŸini bilmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER