Konu solunum yolu rahatsızlıkları olduÄŸunda “BronÅŸit nedir?” sorusu sık gündeme gelir. BronÅŸit özellikle soÄŸuk kış günlerinde pek çok kiÅŸiyi etkileyen solunum yolu rahatsızlıklarından sadece biri. Üst solunum yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bu durum yaÅŸam kalitesini düÅŸüren ve günlük aktiviteleri olumsuz etkileyen rahatsız edici semptomlara neden olur.
BronÅŸit nefes alıp verirken solunum yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum bronÅŸ adı verilen hava kanallarının ÅŸiÅŸmesi ve genellikle balgam üretimiyle karakterizedir.
BronÅŸit iki türde sınıflandırılabilir: akut bronÅŸit ve kronik bronÅŸit.
Akut bronÅŸit: “Akut bronÅŸit nedir?” sorusu ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının sonucunda ortaya çıkan ve kısa süreli olan bir durumdur. Virüsler veya bakteriler nedeniyle hava yollarında iltihaplanma meydana gelir ve bu da öksürük, balgam üretimi ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Akut bronÅŸitin tedavisi, genellikle semptomları hafifletmeye yönelik olup istirahat, bol sıvı alımı ve gerektiÄŸinde aÄŸrı kesici ilaçların kullanımını içerir. Antibiyotiklere ise ancak bakteriyel enfeksiyon ÅŸüphesi olduÄŸunda baÅŸvurulur. ÇoÄŸu zaman akut bronÅŸit birkaç hafta içinde kendiliÄŸinden düzelir.
Kronik bronÅŸit: Uzun süreli ve tekrarlayan öksürükle karakterize edilen daha ciddi bir durumdur. Genellikle sigara içme veya uzun süreli maruz kalınan hava kirliliÄŸi gibi dış etkenlere baÄŸlı olarak geliÅŸir. Kronik bronÅŸitte de iltihaplanma söz konusu olsa da bu durum daha kalıcı olup, solunum sistemindeki hücrelerin hasar görmesine yol açabilir. Kronik bronÅŸitin tedavisi genellikle hastalığın ilerlemesini yavaÅŸlatmaya ve semptomları kontrol altına almaya yöneliktir. Bu amaçla kullanılan yöntemler arasında sigarayı bırakma, hava temizleyicileri kullanma, bronkodilatör ve anti-inflamatuar ilaçlar ile fizyoterapi bulunmaktadır. Kronik bronÅŸitte öksürük ve balgam üretimi en az 3 ay boyunca devam eder ve ardışık 2 yıl boyunca tekrarlar.
Çocuklarda bronÅŸit: “Çocuk ve bebeklerde bronÅŸit nedir?” sorusu ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: BronÅŸit genellikle çocuklarda sık görülen bir solunum yolu enfeksiyonudur. BronÅŸ adı verilen hava yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Çocuklarda bronÅŸitin belirtileri arasında öksürük, nefes darlığı, göÄŸüste sıkışma hissi, balgam üretimi ve halsizlik yer alır. Bu semptomlar çocuÄŸun günlük aktivitelerini etkileyebilir ve uyku kalitesini de düÅŸürebilir. BronÅŸit tedavisi genellikle semptomların hafifletilmesi ile baÅŸlar. ÇocuÄŸa bol miktarda sıvı tüketmesi önerilir ve bazen öksürük kesici ilaçlar reçete edilebilir. Antibiyotikler genellikle viral bronÅŸitte iÅŸe yaramaz ancak bakteriyel bir enfeksiyon varsa doktorunuz tarafından reçete edilebilirler. Önleyici önlemler almak da önemlidir.
BronÅŸit belirtileri genellikle soÄŸuk algınlığı veya grip benzeri semptomlarla baÅŸlar ve zaman içinde daha ÅŸiddetli hale gelebilir. Bu hastalığın en yaygın belirtisi öksürüktür. Özellikle akut bronÅŸitte kuru ve tahriÅŸ edici bir öksürük görülürken kronik bronÅŸit belirtileri ise balgam üretimiyle birlikte sürekli öksürmedir. Hastaların birçoÄŸu nefes almada zorluk yaÅŸayabilir ve bu durum çoÄŸunlukla hırıltılı solunum olarak adlandırılır. Ayrıca göÄŸüs aÄŸrısı ve sıkışma hissi de bronÅŸit belirtileri arasında yer alır. Bunun yanı sıra yorgunluk, halsizlik ve ateÅŸ de hastaların yaÅŸadığı diÄŸer sorunlar arasındadır.
BronÅŸitli hastaların bazıları baÅŸ aÄŸrısı ve kas aÄŸrısı gibi ek ÅŸikâyetlerle de karşılaÅŸabilir. Özellikle akut bronÅŸitte burun akıntısı, boÄŸaz aÄŸrısı ve hapşırma da görülebilen diÄŸer belirtilerdendir. Kronik bronÅŸit vakalarında ise sabahları daha fazla balgam üretimi olması tipiktir. Öksürük nedeniyle uyku düzeninin bozulması bronÅŸitin sosyal ve iÅŸ yaÅŸamını etkileyen bir baÅŸka sonucudur. Hastaların yaÅŸam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bu durum özellikle kronik bronÅŸitli bireyler için büyük bir sorun teÅŸkil eder.
Astım bronÅŸit belirtileri: Astım ve bronÅŸit solunum yollarını etkileyen iki farklı hastalıktır. Astım bronÅŸitin bir türüdür ve her ikisi de benzer belirtiler gösterir. Astım bronÅŸit belirtileri ÅŸu ÅŸekildedir:
BronÅŸit solunum yollarındaki bronÅŸların enfeksiyon veya irritasyon sonucu iltihaplanmasıdır. BronÅŸların iltihaplanmasına neden olan birçok faktör vardır. “BronÅŸit neden olur?” sorusunun yanıtı ÅŸöyledir:
BronÅŸit teÅŸhisi hastanın semptomları ve fizik muayene bulguları dikkate alınarak doktor tarafından konulur. BaÅŸlangıç aÅŸamasında doktor hastanın tıbbi öyküsünü gözden geçirir ve belirtileri deÄŸerlendirir. Daha sonra fizik muayene yaparak bronÅŸit ile ilgili iÅŸaretler arar. TeÅŸhisin doÄŸrulanması için çeÅŸitli testler uygulanabilir. Öncelikle göÄŸüs röntgeni istenebilir. Bu sayede akciÄŸerdeki anormallikleri ve enfeksiyonları tespit etmek mümkündür. Ayrıca balgam örneÄŸi de toplanarak laboratuvar incelemesine gönderilebilir. Bu test mikropları ve mikroorganizmaları tanımlamak için kullanılır.
Semptomların ÅŸiddetine veya süresine baÄŸlı olarak doktor solunum fonksiyon testleri isteyebilir. Spirometri adı verilen bu test akciÄŸerlerin ne kadar hızlı ve verimli bir ÅŸekilde havayı hareket ettirebildiÄŸini ölçer. Bu sonuçlar bronÅŸitin ne derece ciddi olduÄŸunu ve tedavide hangi yöntemlerin uygulanacağını belirlemeye yardımcı olur. Doktor ayrıca kan gazları analizi isteyebilir. Bu test oksijen ve karbondioksit seviyelerini ölçerek akciÄŸerlerin ne kadar iyi çalıştığını gösterir. BronÅŸit teÅŸhisi konulan hastaların kanlarında oksijen düzeyinin düÅŸük karbondioksit düzeyinin ise yüksek olduÄŸu görülebilir.
“BronÅŸit nasıl geçer?” sorusu da merak edilenler arasında. BronÅŸit tedavisinde hedef hastanın yaÅŸam kalitesini artırmak ve semptomları hafifletmektir. Bu süreçte bazı ilaçlar kullanılırken yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri ve evde uygulanabilecek önlemler de oldukça önemlidir.
İlaç tedavisi olarak genellikle bronÅŸitin akut ya da kronik olmasına baÄŸlı olarak farklı ilaçlar reçete edilir. Akut bronÅŸitte virüslerin neden olduÄŸu durumlarda antibiyotik kullanımı gerekmezken bakteriyel enfeksiyonların söz konusu olduÄŸu hallerde doktor kontrolünde antibiyotik tedavisine baÅŸlanabilir. Kronik bronÅŸitli hastalarda ise steroid içeren inhaler ilaçlar ve bronkodilatörler sıklıkla tercih edilir. Bu ilaçlar solunum yollarındaki iltihabı azaltmaya ve bronÅŸları açarak nefes almayı kolaylaÅŸtırmaya yardımcı olur.
BronÅŸit hastalarının yaÅŸam kalitesini artırmak ve belirtileri hafifletmek için uygulanabilecek bazı doÄŸal yöntemler bulunur. Bunlar arasında bol miktarda su tüketimi, nemlendirici kullanımı, balgam söktürücü bitkisel çaylar ve dikkatli beslenme yer alır. “BronÅŸite ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı ise ÅŸöyledir:
“YetiÅŸkinler ve çocuklarda bronÅŸite ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek bir diÄŸer yanıt ise aÅŸağıdaki gibidir:
“BronÅŸit bulaşıcı mı?” diye merak ediyorsanız mikroorganizmalar sebebiyle geliÅŸen bronÅŸitin bulaşıcı olduÄŸunu bilmelisiniz. Ancak diÄŸer nedenlerden kaynaklanan bronÅŸit bulaşıcı deÄŸildir.
BronÅŸit her bireyde farklı sürelerde iyileÅŸir. Akut bronÅŸit genellikle 1-3 hafta içerisinde geçebilirken kronik bronÅŸit daha uzun bir sürece sahip olabilir. Ancak tedavi edici ilaçlar ve dinlenme gibi önlemler alınması durumunda iyileÅŸme süreci hızlandırılabilir. Doktorunuzun önerilerini takip etmek ve saÄŸlıklı yaÅŸam tarzı benimsemek iyileÅŸme sürecini destekleyecektir.
BronÅŸite göÄŸüs hastalıkları ve alerji hastalıklar bölümü bakar. Hastanın 16 yaşından küçük olması durumunda çocuk saÄŸlığı ve hastalıkları ile çocuk alerji bölümü uzmanları bakar.
BronÅŸit tedavisi hastalığın türüne ve ÅŸiddetine göre deÄŸiÅŸebilir. Akut bronÅŸit genellikle tedavi edilebilir ve tamamen iyileÅŸebilir. Bu süreçte dinlenme, bol miktarda sıvı tüketimi, öksürük kesici ilaçlar ve gerektiÄŸinde antibiyotik kullanımı gibi tedaviler uygulanabilir. Kronik bronÅŸit ise daha uzun vadeli bir durumdur ve zaman içinde akciÄŸerleri kalıcı olarak etkileyebilir. Ancak kronik bronÅŸitin belirtileri kontrol altına alınabilir ve yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleriyle semptomların azaltılması mümkündür.