444 3 703

Çocuklarda Görülen Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları

 

Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar özellikle okul çağındaki çocuklar arasında hızla yayılabilen ve bazen ciddi komplikasyonlara yol açabilen rahatsızlıklardır. Bu nedenle ebeveynlerin bu tür hastalıklar konusunda bilgili ve hazırlıklı olması çocukların güvenliÄŸi ve saÄŸlığı açısından büyük öneme sahiptir.

Bulaşıcı Hastalıkların Tanımı ve Önemi

Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar ciddi saÄŸlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalıklar çocukların bağışıklık sistemi geliÅŸene kadar daha sık görülür. Bu nedenle bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları önemlidir. Bulaşıcı hastalıklar bir kiÅŸiden diÄŸerine mikroorganizmaların (virüsler, bakteriler veya mantarlar) geçtiÄŸi herhangi bir hastalığı içerir. Bu mikroplar öksürük, hapşırma, temas veya kirli yüzeyler gibi yollarla yayılabilir.

Çocukların En Sık KarşılaÅŸtığı Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

“Bulaşıcı hastalıklar nelerdir?” diye merak ediyorsanız çocuklar için en yaygın bulaşıcı hastalıklar arasında grip, soÄŸuk algınlığı, boÄŸmaca, kulak enfeksiyonları, ishal ve kusma, kızamıkçık, suçiçeÄŸi, hepatit A ve B, zatürre ve menenjit yer aldığını bilmelisiniz. Bu hastalıklar özellikle okullar ve kreÅŸlerde kolayca yayılabilir.

Kızamık

0-6 yaÅŸta görülen hastalıklar arasında yer alan kızamık virüslerden kaynaklanır ve hem bulaşıcı hem de döküntülü bir enfeksiyondur. Kuluçka dönemi 10- 12 gün sürer. En bulaşıcı dönemi ise ÅŸikayetler görülmeden önceki 4 gün ve döküntüler belirdikten sonraki 4 gündür. En yaygın belirti ateÅŸtir. AteÅŸe eÅŸlik eden belirtiler ise göz enfeksiyonu, öksürük, burun akıntısıdır. Bu belirtilerin görülmesi ise virüsün vücuda girdiÄŸi 10-12 gün sonrasıdır. AteÅŸin yükselmesiyle beraber döküntüler belirir. Döküntüler 1 haftadan daha uzun süre devam edebilir.

Kızamıkçık

0-6 yaÅŸta görülen bulaşıcı hastalıklar olan kızamıkçık her çocukta farklı belirtiler yaratır.

Kabakulak

Özellikle tükürük bezlerini etkiler. Özel bir tedavisi bulunmadığından aşı önemlidir. Bu hastalık virüsü kapan kiÅŸilerden 15 gün boyunca bulaÅŸabilir. Belirtiler ise virüs maruziyetinden 2-3 hafta sonra görülür. Bu belirtiler ateÅŸ, baÅŸ aÄŸrısı, iÅŸtah kaybı, halsizlik, eklemlerde aÄŸrı, ağızda kuruluk ÅŸeklindedir. Virüs kaynaklı olduÄŸundan tedavide antibiyotik etkisizdir. Bunun yerine belirtileri kontrol altına alan ilaçlar ve destekleyici önlemler kullanılır.

SuçiçeÄŸi

SuçiçeÄŸi döküntülerle yaÅŸanan bulaşıcı bir hastalıktır. Kuluçka süresi virüsün vücuda girmesi ile 2-3 haftadır. Bu sürenin sonunda döküntü ile 3-4 gün ateÅŸ yüksek seyreder. Tedavide antibiyotik etkisidir. Tedavi belirtiler üzerinden planlanır.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Çocuklar, bulaşıcı hastalıklara karşı yetiÅŸkinlere göre daha savunmasızdır. Bu nedenle çocukların bulunduÄŸu ortamlarda bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için bazı önlemler almak ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları önemlidir. Bunlar aÅŸağıdaki gibidir:

  • Ellerin sık sık yıkanması bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engeller. Çocuklar da ellerini sık sık yıkamaları konusunda teÅŸvik edilmelidir. Ayrıca, özellikle grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşılanmaları saÄŸlanmalıdır.
  • Çocukların birbirleriyle temas ettiÄŸi oyuncaklar, masalar ve diÄŸer eÅŸyalar düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca, hasta olan çocukların okul veya kreÅŸe gitmemesi, evde kalması ve dinlenmesi önerilir.
  • Bazı bulaşıcı hastalıkların belirtileri hafif olabilir ancak bu durumda bile çocuklar baÅŸka insanlarla temas etmeden evde kalmalı ve tedavi edilmelidir.
  • Çocuklara hijyen kuralları yanında saÄŸlıklı beslenme ve düzenli uyku alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Bu ÅŸekilde bağışıklık sistemi güçlendirilerek bulaşıcı hastalıklara karşı direnç arttırılabilir.

Bulaşıcı Hastalıkların Bulaşma Yolları

Peki bulaşıcı hastalıklar nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıkların bulaÅŸma yolları  bir kiÅŸiden diÄŸerine doÄŸrudan temas veya dolaylı temastır. Bu temaslar arasında el sıkışma, öpüÅŸme, öksürük ve hapşırık sonucu havaya yayılan virüslerin solunması, kirli yüzeylere dokunmak gibi etkenler yer alır. Ayrıca, hayvanlarla temas halinde olan kiÅŸiler de çeÅŸitli bulaşıcı hastalıklara yakalanabilirler. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için hijyen kurallarına uyulması, saÄŸlıklı beslenme ve düzenli spor yapılması önemlidir.

Tedavi Yöntemleri: DoÄŸru Yaklaşımla Hızlı İyileÅŸme Mümkün mü?

Bulaşıcı hastalıklarla ilgilenen hastane bölümü tarafından bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, doktorun teÅŸhisine göre belirlenir. Antibiyotikler, enfeksiyonları tedavi etmek için sıkça kullanılır. Ancak yanlış kullanımı, dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. DoÄŸru yaklaşımla hızlı iyileÅŸme mümkündür. Çocukların bol miktarda sıvı tüketmeleri, dinlenmeleri ve evde kalınması gereken süreye uygun olarak izole edilmeleri gerekir. Ayrıca el hijyeni konusunda da dikkatli olunmalıdır. Çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise düzenli egzersiz yapmalarını, saÄŸlıklı beslenmeye özen göstermelerini ve uyku düzenlerine dikkat etmelerini saÄŸlayabilirsiniz.

Bulaşıcı Hastalıkların Yayılmasında Kontrol Edilmesi En Zor Olan Yol

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kontrol altına almak dünya genelinde saÄŸlık profesyonelleri için en zorlu görevlerden biridir. Ancak, bulaşıcı hastalıkların yayılmasında kontrol edilmesi en zor olan yol kiÅŸisel temas yoluyla yayılımdır. Bu tür hastalıkların çoÄŸu, insanlar arasındaki yakın temas ve solunum yoluyla yayılır. Bu nedenle, bu tür hastalıkların kontrol altına alınması için sosyal mesafe önlemleri almak, maske takmak ve hijyen kurallarına uymak gibi tedbirlerin alınması gerekmektedir. Ayrıca, halk saÄŸlığı uzmanları bu tür hastalıkların yayılmasını önlemek için sık sık bilgilendirme çalışmaları yapmalı ve halkı bilgilendirmelidir. Böylece insanlar bu virüslerin veya bakterilerin nasıl bulaÅŸtığını ve bunlardan korunma yöntemlerini öÄŸrenerek kendilerini ve toplumu koruyabilirler.

SaÄŸlık Üzerine Bilinçli Tercihlerle Güvenli Bir GeleceÄŸi Garanti Edelim!

Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar, ebeveynlerin en büyük endiÅŸelerinden biridir. Bu tür hastalıklar, çocukların okulda veya kreÅŸte bulunduÄŸu grup ortamlarında daha sık görülür. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için alınacak basit önlemler ve bulaşıcı hastalıklar rehberi aÅŸağıdaki gibidir:

  • Çocuklarınızın ellerini sık sık yıkaması, öksürük ve hapşırıkları ağızlarını kapatarak yapması gerektiÄŸini hatırlatın. Okullar ve kreÅŸler gibi toplu yaÅŸam alanlarında, çocukların hijyenik koÅŸullara uygun olarak beslenmeleri ve uyumaları da önemlidir.
  • Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının aşı takvimlerini takip etmeleri gerekir. Aşılar, çocukları koruyan en etkili yöntemlerden biridir ve çeÅŸitli bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık saÄŸlar.
  • Bazı bulaşıcı hastalıkların semptomları benzer olabilir; bu nedenle doÄŸru teÅŸhis ve tedavi için doktorunuza danışmanız önemlidir. Bununla birlikte, belirtilerin hafif olduÄŸu durumlarda bile, çocuÄŸunuzun okula veya kreÅŸe gitmesine izin vermemelisiniz.
  • Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için ebeveynlerin ve okul/kreÅŸ yöneticilerinin bilinçli önlemler alması gerekir. Bu sayede, çocuklarımızın saÄŸlıklı bir geleceÄŸi garanti altına alınabilir.

 

 

Çocuklarda görülen okul çağı hastalıkları hakkında bilgi edinmek için Okulda Sık Görülen Hastalıklar ve Alınabilecek Önlemler baÅŸlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.05.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.05.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER