444 3 703

Makattan Kan Gelmesi Nedir? Makattan Kan Gelmesi Tedavisi Nedir?

 

Makattan kan gelmesi genellikle basit ve tedavi edilebilir bir durumun belirtisi olmakla birlikte bazen ciddi bir saÄŸlık sorununun da habercisi olabilir. Bu semptom hemoroitlerden anal fissürlere, divertikül hastalığına ve nadiren kolorektal kansere kadar bir dizi farklı durumdan kaynaklanabilir. Makattan kan gelmesi durumunda atılması gereken en önemli adım belirtilerin nedenini belirlemek için derhal tıbbi yardım aramaktır. Bu süreçte kanamanın yoÄŸunluÄŸu ve süresi de önemlidir. EÄŸer kanama hafif ve kısa süreliyse bu genellikle daha az ciddi bir durumu gösterir. Ancak ÅŸiddetli veya uzun süren kanama genellikle daha ciddi bir durumu iÅŸaret eder ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Makattan Kan Gelmesi Nedir?

Makattan gelen kan pek çok ciddi hastalığın ön belirtisi olabilir. Kanama bazen aÄŸrılı, aÄŸrısız, damla ÅŸeklinde veya pıhtılı veya taze kan ÅŸeklinde gelebilir. Tuvalet sonrası temizlenirken veya iç çamaşırlarda fark edilir. Rektal kanama olarak da adlandırılan makattan kan gelmesi insanların çekindiÄŸi ve bu nedenle doktora geç baÅŸvurduÄŸu sorunlardan biridir. ÇoÄŸu zaman makattan kan gelmesi hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıkların belirtisidir. Ancak nadiren de olsa kolon, rektum veya rahim kanserinin belirtisi olabilir. Hastalığın erken teÅŸhis edilmemesi tedavide gecikilip durumun ciddi sonuçlar doÄŸurmasına neden olabilir.

Makattan Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Makattan kan gelmesinin en yaygın belirtisi tuvalet sonrası peçetede kan veya dışkıda kan görülmesidir. Sorunun ciddiyetini ve hangi hastalık kaynaklı olduÄŸunun anlaşılması için gelen kanın ÅŸiddeti ve rengi fikir verebilir. Bu nedenle kiÅŸilerin bu belirtiyi fark ettiÄŸinde dikkatli olup uzmana baÅŸvurması önemlidir. Makattan kan gelmesi belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Koyu kırmızı kan: ÇoÄŸunlukla kalın bağırsağın üst kısmında ya da ince bağırsakta oluÅŸan kanamaları ifade eder.
  • Açık kırmızı kan: Kolon, rektum veya alt gastrointestinal sistem kanamalarını iÅŸaret edebilir.
  • Siyah kan: Siyah kan ise katran ÅŸeklinde görünerek mide veya ince bağırsağın üst kısmında oluÅŸan kanamaların göstergesi olabilir.

 

Rektal kanamaya ek olarak aÅŸağıdaki belirtiler de görünüyorsa en kısa sürede hekime baÅŸvurulması gerekir:

  • Rektal aÄŸrı
  • Karın aÄŸrısı
  • BaÅŸ dönmesi
  • Karın bölgesinde kramplar
  • Baygınlık hissi

Makattan Kan Gelmesinin Nedenleri Nelerdir? 

“Makattan kan gelmesi nedenleri nelerdir?” sorusunun birçok cevabı olabilir. Gelen kanamanın ÅŸiddeti ve rengi ön bilgi için yeterli olsa da fiziki muayene ve tetkikler ile rahatsızlığın tam olarak nedeninin bulunması gereklidir. Bu nedenle rektal kanama fark edildikten hemen sonra doktora baÅŸvurularak gerekli tedavinin baÅŸlanması son derece önemlidir. Makattan kan gelmesine neden olan hastalıklar aÅŸağıdaki ÅŸekilde açıklanabilir:

Hemoroid

Hemoroidin oluÅŸması anal kanaldaki toplar damarların geniÅŸlemesidir. Aynı zamanda basur olarak da adlandırılan hemoroidin ve dış olarak 2 farklı tipi bulunur. Hemoroid çoÄŸunlukla kabızlık ve ishal gibi bağırsak hareketliliÄŸinin deÄŸiÅŸiminden, alkol tüketiminden, gebelik ve hareketsiz yaÅŸam tarzı sürdürmeye baÄŸlı nedenlerden oluÅŸabilir. Hemoroidin genel belirtileri rektal aÄŸrı, ÅŸiÅŸlik kaşıntı ve makattan kan gelmesi olabilir. Hemoroid her cinsiyetten kiÅŸide görülebileceÄŸi gibi 40 yaÅŸ üzerinde daha sık görülür. Tedavisi için bol bol sıvı, lifli gıdaların tüketimi ve krem, fitil gibi ilaçlar önerilebilir. Hemoroidin ilerlediÄŸi vakalarda ise cerrahi tedavi seçenekleri düÅŸünülebilir.

Anal Apse

Makat çevresindeki ÅŸiÅŸlik görünümünde apselerdir. Anal apse genellikle rektal kanama, yanma, anal aÄŸrı, iltihaplı akıntı, titreme ve kaşıntı gibi belirtiler yaratır. Anal apseler çoÄŸunlukla ishal ve diyabete baÄŸlı oluÅŸurken Crohn hastalığı ve tüberküloza baÄŸlı olarak da görülebilir. Tedavisi apsenin drene edilmesi ile gerçekleÅŸtirilir. Tedavi sonrası hastalık bazı vakalarda tekrardan ortaya çıkabilir. 

Anal Fissür

Anal fissür halk arasında makat çatlağı olarak da bilinir. Makat çıkışında yara oluÅŸumu ile açıklanabilir. Anal fissür gebelik, doÄŸum, crohn hastalığı gibi sebeplere baÄŸlı olarak makattan kan gelmesi, dışkılama sırasında yanma ve aÄŸrı hissiyle kendini gösterir. Her iki cinsiyette görülen anal fissür dışkılama esnasında aşırı batma ve yanma gibi ÅŸikayetlere yol açar. Anal fissürün tedavisi çoÄŸunlukla krem ve fitiller ile yapılsa da ilerleyen vakalarda cerrahi tedavi gerekebilir. Anal fissürün önlenebilmesi için kabızlıktan korunulması ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Huzursuz bağırsak sendromu yaÅŸayan hastalar çoÄŸunlukla ishal, kabızlık, rektal kanama, dışkıda iltihap görülmesi, ani kilo kaybı gibi ÅŸikayetlere yol açar. Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni tam olarak açıklanmamıştır. Ancak stres ve beslenme alışkanlığı gibi nedenlerin etkilediÄŸi görülür. Bu nedenle hastalığın tedavisinde düzenli beslenme alışkanlığının oluÅŸturulması, stresten uzak durulması ve egzersiz programlarının uygulanması oldukça önemlidir. Bunun yanında bağırsak hareketlerini düzenleyici ilaçlarda doktorunuz tarafından reçete edilebilir.

Kolon Polipleri

Polipler hücrelerin normalden fazla çoÄŸalmasıyla oluÅŸur. Kalın bağırsak polipleri kalın bağırsağın iç yüzeyinde oluÅŸarak, aşırı kiloya, sigara kullanıma, crohn hastalığına, hareketsiz yaÅŸam tarzına ve strese baÄŸlı olarak oluÅŸabilir. Kolon polipler 50 yaÅŸ üzerinde ve sıklıkla 70 yaÅŸ üzeri hastalarda görülür. Belirtileri arasında sıklıkla rektal kanama, kanlı dışkı, kabızlık, aÄŸrı ve gaita renginde farklılıklar görülür. Kon polipleri, kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabileceÄŸi için erken tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Kolon poliplerinin tedavisinde farklı cerrahi yöntemler tercih edilebilir.

Anüsten Gelen Kan Nasıl TeÅŸhis Edilir?

Doktor ilk olarak hastanın ÅŸikayetlerini dinler ve ardından fiziksel muayene gerçekleÅŸtirir. Makattan kan gelmesi ciddi hastalıkların belirtisi olabileceÄŸi için hastadan ailede kanser öyküsü olup olmadığı bilgisi isteyerek tıbbi aile öyküsü de dinlenir. Yapılan muayenede kanamayı açıklayan bir bulgu bulunamazsa bazı tetkikler istenebilir.

Tetkik istenen hastalarda ilk olarak yapılması gereken iÅŸlem rektosigmoidoskopi veya kolonoskopi incelemesidir. Bu yöntem ile kanayan bölgenin incelenmesi ve kanamanın durdurulmasına yönelik iÅŸlemler yapılabilir. Endoskopinin yeterli olmadığı durumlarda kanamanın saptanamadığı durumlarda ise mezenterik anjiografi adı verilen bağırsak damarlarının filmi çekilebilir. Hastalığın tespiti ve ÅŸiddetinin öÄŸrenilmesi sonrasında gerekli tedavi uygulanmaya baÅŸlanır.

Makattan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Makattan kan gelmesi kendi başına bir hastalık deÄŸildir. Rektal kanamaya neden olabilecek birçok hastalık vardır. Makattan kan gelme tedavisi için ilk olarak neden olan hastalığın tespit edilmesi gerekir. Bu hastalıklar hemoroid, anal fissür, anal apse, huzursuz bağırsak sendromları ve kolon polipleri olabilir. Makattan kan gelmesine neden olan hastalıkların her birinin tedavisi farklı ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilir.

Makattan Kan Gelmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Makattan kan gelmesine neden olan hastalıklar tedavi edilmezse ilerleyen süreçte daha ciddi sorunlara yol açabilir. İhmal edilmemesi gereken ve uzman doktor kontrolünde tedavisi takip edilmesi gereken bir sorundur. Makattan kan gelmesine baÄŸlı olan hastalıkları tedavi edilmediÄŸinde kolon kanseri, rahim kanseri ve rektum kanseri gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Makattan kan gelmesi ve bunun yanında dışkıda kan görülmesi, karın aÄŸrısı, halsizlik, kilo kaybı gibi ÅŸikayetler yaÅŸandığında en kısa sürede vakit kaybeden doktora baÅŸvurulması ve hastalığın teÅŸhisi yapılarak tedaviye baÅŸlanması gerekir.

“Makattan kan gelmesi hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız makattan kan gelmesi durumunda genel cerrahi uzmanına baÅŸvurulmalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.02.2024 16:44Yayınlanma Tarihi: 11.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER