444 3 703

MS Hastalığı Neden Olur? MS Hastalığı Genetik mi?

 

MS Hastalığı, yani Multiple Skleroz, merkezi sinir sistemindeki bağışıklık sistemi hücrelerinin anormal bir ÅŸekilde vücudun kendi sinir dokusuna saldırması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu otoimmün hastalık sinir hücrelerini koruyan miyelin adı verilen maddeyi tahrip eder ve bunun sonucunda iletiÅŸim bozukluÄŸu yaÅŸanır. MS Hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi problemleri gibi etkenlerin rol oynadığı düÅŸünülmektedir. Bu rahatsızlık, kiÅŸinin yaÅŸam kalitesini ciddi ÅŸekilde etkileyebilir ve tedavi gerektirebilir. Ancak günümüzde geliÅŸtirilen ilaçlar ve tedavi yöntemleri sayesinde MS hastalarının yaÅŸam süresi ve yaÅŸam kalitesi artmaktadır. Peki MS hastalığı neden olur? İşte bilmeniz gerekenler:

Multipl Sklerozda Ne Olur?

MS hastalığı nasıl olur?” diye merak ediyorsanız bu hastalığın otoimmün bir durum olduÄŸunu bilmelisiniz. Yani bağışıklık sisteminiz vücudunuzun bir bölümünü yabancı bir madde sanarak ona saldırır. Bu sinirlerinizi çevreleyen, onları koruyan ve elektrik sinyallerinin beyinden vücudun geri kalanına gitmesine yardımcı olan katmandır. Saldırılar miyelin kılıfının MRI taramasında görülebilen küçük yamalar halinde (plaklar veya lezyonlar) iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihaplanma yamaları sinirler boyunca dolaÅŸan mesajları bozabilir. Bu bozulma MS semptom ve bulgularına yol açar.

Multipl Sklerozun Nedenleri Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin miyelin kılıfına saldırmasına neyin sebep olduÄŸu net deÄŸildir. Kısmen ebeveynlerinizden miras aldığınız genlerden ve kısmen de durumu tetikleyebilecek dış etkenlerden kaynaklanıyor olabilir. Yani kesin bilinen MS hastalık nedenleri bulunmaz. Ancak MS'in olası nedenleri olarak öne sürülen faktörlerden bazıları ÅŸunlardır:

  • GüneÅŸ ışığı ve D vitamini eksikliÄŸi: MS bol güneÅŸ ışığı alan ekvatora yakın tropik ülkelerde daha az görülür. Bu güneÅŸ ışığı eksikliÄŸi ve düÅŸük D vitamini seviyelerinin bu durumda rol oynayabileceÄŸi anlamına gelebilir. Ancak D vitamini takviyelerinin önlemeye yardımcı olup olmayacağı net deÄŸildir.
  • Sigara içmek: Sigara içen kiÅŸilerin sigara içmeyenlere kıyasla MS geliÅŸtirme olasılığı yaklaşık iki kat daha fazladır.
  • Ergen obezitesi: Ergenlik yıllarında obez olan kiÅŸilerde MS geliÅŸme riski artar.
  • Viral enfeksiyonlar: Enfeksiyonların özellikle Epstein-Barr virüsünün neden olduÄŸu enfeksiyonların bağışıklık sistemini tetikleyerek bazı insanlarda MS'e yol açabileceÄŸi düÅŸünülmektedir.
  • Cinsiyet: kadınların MS geliÅŸtirme olasılığı erkeklerden 2 ile 3 kat daha fazladır.

MS Hastalığı Genetik mi?

Peki MS hastalığı genetik mi? MS doÄŸrudan ebeveynden çocuÄŸa geçmez. Buna neden olan tek bir gen yoktur. 200'den fazla gen MS alma ÅŸansınızı etkileyebilir. Ama genler hikâyenin sadece bir parçasıdır. MS bir ailede birden fazla olabilir ancak bunun olmayacağı çok daha olasıdır. Anne veya babası MS hastası olan bir çocuÄŸun MS geliÅŸtirme olasılığı yalnızca %1,5'tir. (Bu yaklaşık 67 çocuktan birinin MS olduÄŸu anlamına gelir). Erkek veya kız kardeÅŸinizde MS hastalığı varsa MS hastası olma olasılığınız yalnızca %2,7 civarındadır.

MS hastalığı hakkında daha detaylı bilgiyi "MS (Multiple Skleroz) Hastalığı Nedir?" başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 27.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER