444 3 703

Subdural Hematom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

 

Subdural hematom beyin zarlarının dış (dura mater) ve iç (araknoid mater) tabakaları arasında intrakraniyal kanama ile karakterize bir durumdur. Bu genellikle kafa travması, düÅŸmeler veya kazalar sonucunda oluÅŸur. Kanamanın ana kaynağı travma sonrası toplardamarların yırtılması ve kanamasıdır. Venöz kanama genellikle yavaÅŸ seyreder ve bazen artan intrakraniyal basınç ya da pıhtılaÅŸma ile durur. Belirtiler tipik olarak epidural hematoma göre daha yavaÅŸ baÅŸlar. Genç ve saÄŸlıklı bireylerde kanama çoÄŸunlukla ağır bir travma sonucu örneÄŸin bir otomobil kazası gibi durumlarda gerçekleÅŸirken yaÅŸlı kiÅŸiler hafif bir travmadan sonra bile kanama yaÅŸayabilir.

Subdural hematom ciddi bir tıbbi sorundur. Tedavi edilmezse kanamanın neden olduÄŸu kafa içi basınç solunum güçlükleri, felç ve hatta ölüme yol açabilir. Bu nedenle tüm kafa darbelerinin önemli olduÄŸunu belirtmek gerekir. Kafa travması kanamanın en yaygın nedenidir ancak bazen kazasız kafa travmalarında da kanama bozuklukları, hidrosefali, araknoid kistler, osteogenesis imperfecta (cam kemik hastalığı) ve glutaric aciduria tip 1 görülür.

Subdural Hematom Nedir?

Subdural hematom nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Subdural hematom, beyin ve beyin zarları arasında biriken kanın neden olduÄŸu tıbbi bir durumdur. Genellikle kafa travması sonucunda meydana gelir ve acil müdahale gerektirir. Subdural hematomun semptomları baÅŸ aÄŸrısı, bilinç deÄŸiÅŸiklikleri, denge sorunları ve hafıza kaybını içerebilir. Tedavi genellikle cerrahi olup hedef kan birikintisini azaltmak ve potansiyel beyin hasarını önlemektir. Bu durum yaÅŸlılarda, kronik alkol tüketicilerinde veya kan inceltici ilaç kullanan kiÅŸilerde daha yaygındır. Herhangi bir ÅŸüpheli belirti ile bir doktora baÅŸvurulmalıdır.

Subdural Hematom Belirtileri Nelerdir?

Subdural hematom belirtileri hemen ya da dakikalar içinde ortaya çıkabilir (akut) ya da 2 hafta kadar sürebilir (kronik). Özellikle bebeklerde bu süreçte herhangi bir travma raporu verilemez bu da teÅŸhisi zorlaÅŸtırabilir. Sıkça rastlanan belirtiler deÄŸiÅŸen bilinç durumu, epilepsi nöbetleri, solunum problemleri, kısmi felç, baÅŸ aÄŸrısı, çocuklarda büyüyen baÅŸ boyutları, hafıza kaybı, konuÅŸma bozuklukları ve kusmadır.

Subdural Hematom Tanısı Nasıldır?

Beyin tomografisi veya MR taraması kullanılarak tanı konulabilir. Acil semptomlar gösteren hastalarda genellikle CT kullanılır.

Subdural Hematom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi müdahale için kesin kurallar yoktur fakat akut kanamayla birlikte nörolojik belirtisi olan hastaların çoÄŸuna cerrahi müdahale gerekebilir.

Subdural Hematom Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

İyileÅŸme oranı ve süreci yaÅŸa, kafa yaralanmasının ÅŸiddetine ve tedaviye ne kadar çabuk baÅŸlandığına baÄŸlıdır. Hasarın bir sonucu olarak kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Büyük akut hematom vakalarının yaklaşık %50'si hayatta kalma ÅŸansına sahiptir. Kronik ve yavaÅŸça geliÅŸen subdural hematom durumları genellikle olumlu bir prognoza sahip olabilir. Gençlerin hayatta kalma ihtimali  ve subdural hematom iyileÅŸme süreci yaÅŸlı yetiÅŸkinlere nazaran daha fazladır. Beyin hasarı durumlarında olduÄŸu gibi, subdural hematom ameliyatı sonrası ve tedavinin ardından semptomların kaybolması zaman alabilir. Bazı belirtiler kalıcı hale gelebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.08.2023 17:45Yayınlanma Tarihi: 18.08.2023 15:19
Yorum Ekle


KATEGORİLER