444 3 703

HPV Tipleri ve Neden Olduğu Hastalıklar

 

Genital HPV tipleri kanserle iliÅŸkili olup olmadıklarına baÄŸlı olarak iki ana kategoride sınıflandırılır: Kanserle bir baÄŸlantısı bulunmayan düÅŸük riskli HPV'ler ve kansere neden olabilen yüksek riskli HPV'ler. HPV cinsel yolla bulaÅŸan en sık görülen enfeksiyondur. Yaklaşık 80 milyon kiÅŸi bu enfeksiyona sahipken her yıl yaklaşık 14 milyon yeni insan etkiler. Gerçekte cinsel aktivite yaÅŸayan çoÄŸu insanın hayatının bir döneminde HPV ile karşı karşıya kalma olasılığı vardır. Bu virüs cilt temasıyla kolayca bulaÅŸabilir.

HPV her zaman belirti göstermez ve birçok taşıyıcısının durumdan haberi olmaz. Yeni HPV enfeksiyonlarının %90'ından fazlası tedavi edilmeden bile 2 yıl içinde kendiliÄŸinden geçer veya tespit edilemez hale gelir. Ancak bazı HPV enfeksiyonları vücutta kalabilir ve genital siÄŸillere dahil komplikasyonlara neden olabilir. Bu siÄŸiller küçük ya da büyük düz ya da kabarık tekli ya da grup halinde bulunabilir ve genellikle karnabahar ÅŸeklindedir. En sık vulva adı verilen kadın dış genital organında ve penis üzerinde görülür. HPV enfeksiyonu belirli kanser türlerine yol açabilecek daha ciddi problemlere de sebep olabilir. 150'den fazla HPV suÅŸu varken 40'ı genital bölgeyi etkiler fakat çoÄŸunluÄŸu saÄŸlık açısından ciddi bir tehdit oluÅŸturmaz. Bir kiÅŸi aynı anda birden çok HPV suÅŸuna maruz kalabilir. SuÅŸlar numara sistemi ile tanımlanır ve genellikle iki ana kategoriye ayrılır.

DüÅŸük Riskli HPV

DüÅŸük riskli HPV çeÅŸitleri basit deri lezyonlarına ve siÄŸillere neden olan 6-11 gibi tiplerdir. Ayrıca 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81 de düÅŸük riskli HPV türlerini oluÅŸturur. Birçok düÅŸük tehlike seviyesine sahip genital HPV türünün enfeksiyonları belirti göstermez ve vücut virüse karşı bağışıklık kazanınca ortadan kalkar. Bu türler kanserle ilintili deÄŸillerdir fakat genital siÄŸillere yol açabilir. Vulva ve penise ek olarak kadınlarda rahim aÄŸzı veya vajinada, erkeklerde ise testis torbasında veya hem erkeklerde hem de kadınlarda anüs bölgesinde ve çevresinde siÄŸiller görülme ihtimali bulunur. Ağızda ve boÄŸazda da siÄŸiller meydana gelebilir. Tip 6 ve 11'deki iki tür HPV, bu siÄŸillere %90 oranında sebep olmaktadır. Cinsel aktif Amerikalıların sadece yaklaşık %1'inde tedavi gerektiren belirgin genital siÄŸiller bulunur ki bunlar diÄŸer genital bölgelere ve cinsel eÅŸlere bulaÅŸmayı önlemek için tedavi edilmelidir. Bazı düÅŸük tehlike seviyesine sahip HPV türleri hafif servikal displaziye yani rahim aÄŸzındaki hücrelerdeki anormal deÄŸiÅŸikliklere yol açabilir. Ancak bu deÄŸiÅŸiklikler pre-kanserli deÄŸildir.

Yüksek Riskli HPV

6-18 tipi baÅŸta olmak üzere rahim aÄŸzında kanser öncesi lezyonlara veya kansere neden olan gruba yüksek riskli HPV denir. Karsinojenik HPV olarak da bilinirler. DiÄŸer en tehlikeli HPV tipleri ise Tip 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82’dir. Yüksek tehlike seviyesine sahip HPV enfeksiyonu geniÅŸ kapsamlı servikal displaziye ve belirli kanser türlerine neden olabilir. En azından on iki yüksek riskli suÅŸi bulunan HPV'nin sadece iki tanesi - HPV tip 16 ve tip 18 - rahim aÄŸzı, vagina, vulva, penis ve anüs dahil HPV ile iliÅŸkili kanser vakalarının büyük bir bölümünü oluÅŸturur. Yüksek tehlike seviyesine sahip HP suÅŸları aynı zamanda orofaringeal kanser denilen boÄŸaz dil ve bademcik kanseri türlerine de sebebiyet verebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.08.2023 22:10Yayınlanma Tarihi: 22.08.2023 09:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER