444 3 703

Kalp Kası İltihabı (Miyokardit) Nedir? Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?

 

Kalp kası iltihabı veya tıbbi terimiyle miyokardit birçok kiÅŸi tarafından bilinmeyen ancak hayati öneme sahip bir kalp rahatsızlığıdır. Genellikle virüslerin neden olduÄŸu durum kalbinizin en derin katmanına saldırabilir ve ciddi saÄŸlık sorunlarına yol açabilir. Fakat belirtileri erkenden tespit etmek hızlı ve etkili bir tedavi sürecinin baÅŸlamasını saÄŸlar. "Kalp Kası İltihabı (Miyokardit) Nedir? Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?" baÅŸlıklı blog yazımızda bu sessiz tehlikenin ne olduÄŸunu, hangi belirtilerle kendini gösterdiÄŸini ve nasıl önlenebileceÄŸini inceleyeceÄŸiz.

Kalp Kası İltihabı Nedir?

“Miyokardit nedir?” sorusu sıklıkla merak edilir. Kalp kasını iltihaplandırabilen faktörler arasında virüsler, bakteriler, mantarlar, otoimmün hastalıklar ve farmakolojik ajanlar yer alır. Miyokardit olarak bilinen bu durum genellikle semptomsuz olup herhangi bir belirti göstermezken bazı durumlarda kalp yetmezliÄŸi veya ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyokardit kalp kası hastalıklarının yaklaşık %25'ini teÅŸkil eder ancak toplumda ne kadar yaygın olduÄŸunu kesin olarak belirlemek zordur çünkü genellikle belirti vermeden seyreder ve kendiliÄŸinden iyileÅŸebilir. Miyokardit kalp duvarının orta katmanındaki iltihaplanma ÅŸeklinde tanımlanabilir ve kalp kası hücrelerinde hasara neden olur.

Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kalp hastalıkları genellikle yıllar içinde herhangi bir belirti göstermeksizin ilerleyebilir. Sinsi bir ÅŸekilde yavaÅŸça geliÅŸip beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir. Semptomsuz seyretmesi durumunda bazen ani ölümlere yol açabilecek derecede ciddi kalp yetmezliÄŸi vakalarına neden olabilir. AraÅŸtırmalar miyokarditin 40 yaÅŸ altı yetiÅŸkinlerde ani ölüm nedenleri arasında %20'lik bir paya sahip olduÄŸunu gösterir. Kalp kası iltihabının belirtileri grip veya zatürre gibi hastalıklarla karıştırılabilir ve semptomların ÅŸiddeti maruz kalınan süreye, iltihabın yoÄŸunluÄŸuna ve kiÅŸiye baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸebilir. Kalp kası iltihabı belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

  • AteÅŸ ve ardından titreme
  • Ayaklarda ve bacaklarda sulu ÅŸiÅŸlik (ödem)
  • Baygınlık
  • BoÄŸaz aÄŸrısı
  • Ciltte solgunluk
  • GöÄŸüs aÄŸrısı
  • İshal
  • İştah kaybı
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Karnın ÅŸiÅŸmesi
  • Kas ve eklem aÄŸrısı
  • Mide bulantısı, kusma ve bunların sonucunda halsizlik
  • Nedeni anlaşılmayan kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Öksürme

Kalp Kası İltihabı Neden Olur?

“Kalp kası iltihabı neden olur?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Kalp kası iltihabını tetikleyebilecek bir dizi faktör mevcuttur. En yaygın olanları ise enfeksiyon kaynaklıdır. Enfeksiyonlara sebep olabilen etmenler, virüs ve bakteri olarak iki kategoriye ayrılabilir. Bunların arasında en çok virüsler suçlu bulunur. Viral enfeksiyonlar arasında özellikle grip ve soÄŸuk algınlığı yaygındır. Ancak son zamanlarda bakteriyel miyokardit vakalarına daha az rastlanır. Sifiliz hastalığının nedeni olan treponema pallidum ve Lyme hastalığına sebep olan borrelia bakterileri kalp iltihabının baÅŸlıca nedenleri arasındadır. Bazı mantarlar ve sıtma parazitleri de miyokardite yol açabilir. Kimyasallar, toksik ilaçlar, alkol tüketimi, yılan ısırıkları, uyuÅŸturucu kullanımı, kemoterapi ve radyasyon tedavisi de miyokarditin nedenleri arasındadır. Deride kızarıklıkla belirgin lupus gibi otoimmün hastalıklar veya romatoid artrit (eklem romatizması) da miyokardite neden olabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi bazı etkenlerle mücadeleyi kolaylaÅŸtırırken zayıf bağışıklık sistemine sahip kiÅŸiler mikroplarla etkin bir ÅŸekilde savaÅŸamaz ve böylece hastalığın oluÅŸumu daha muhtemel hale gelir.

Kalp Kası İltihabı Risk Grupları Nelerdir?

Bu hastalığa yakalanma riski bazı bireylerde diÄŸerlerine göre daha yüksektir. Miyokardit için risk taşıyan gruplar aÅŸağıdaki gibidir:

  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar,
  • Daha önceden miyokardite yakalanmış olanlar,
  • Konjenital kalp rahatsızlığı olanlar,
  • Protez kapak operasyonu geçirmiÅŸ olanlar,
  • Stent ya da diÄŸer damar içi kateter kullanıcıları,
  • UyuÅŸturucu maddelere yoÄŸun maruz kalmış kiÅŸiler.

Kalp Kası İltihabı Komplikasyonları Nelerdir?

Ağır ve kronik miyokardit kalp kasına daimi hasar verme riskini ciddi ölçüde arttırır. Genellikle karşılaşılan komplikasyonlar aÅŸağıdaki gibidir:

  • Kalp YetmezliÄŸi: Tedavi görmeyen bir kalp enfeksiyonu kalp kaslarını tahrip ederek kanın uygun bir ÅŸekilde pompalanmasını engel olur. Ağır durumlarda bu hastalığa baÄŸlı kalp yetmezliÄŸi ventriküler destek cihazı ya da kalp transplantasyonu gerektirebilir.
  • Kalp Krizi veya Felç: Kalp kasında bir enfeksiyon oluÅŸtuÄŸunda ve vücuda yeterince kan pompalanmadığında pıhtı oluÅŸma riski oldukça yüksektir. OluÅŸan bir pıhtının kalbin arterlerinden birini tıkaması durumunda kalp krizi geçirme olasılığı artar. Bir kan pıhtısının beyin damarlarına ulaÅŸması durumunda ise felç riski bulunur.
  • Aritmi: Bu terim kalbin anormal veya hızlı atışını ifade eder. Kalp kasının hasar görmesi genellikle aritmilere yol açabilir.
  • Ani Ölüm: Bazı ağır aritmiler kalbin ani ÅŸekilde durmasına neden olabilir. Aritmilerin hızlıca tedavi edilmemesi halinde ölüm riski yüksektir.

Kalp Kası İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Peki kalp kası iltihabı nasıl anlaşılır? Kalp rahatsızlıkları genelde zaman içerisinde ilerler ve birdenbire belirti gösterir. Bu sebeple genetik faktörler göz önünde bulundurularak ailede kalp hastalığı olan kiÅŸilerin veya 40 yaÅŸ üzeri yetiÅŸkinlerin düzenli olarak kontrol edilmesi tavsiye edilir. Hastalıkların tanısı ilk olarak genellikle hastanın saÄŸlık geçmiÅŸinin incelenmesi ve fiziksel muayenesinin yapılmasıyla baÅŸlar. Bu adımları takiben kardiyolog tarafından bazı testler talep edilebilir. Yapılacak tetkikler kan testi, transtorasik ekokardiyogram, sedimantasyon, elektrokardiyogram (EKG), göÄŸüs filmi, holterdir.

Kalp Kası İltihabı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Enfeksiyon nedeniyle kalp kası iltihabı geliÅŸmiÅŸse baÅŸlangıçta enfeksiyona karşı ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaçlar genellikle oral yolla alınır ve kalp kasının fonksiyonunu desteklerken ritim bozukluÄŸunu önlemeye yardımcı olur. Ek olarak idrar çıkışını arttırıcı ilaçlar ödem azaltma ve atılım hızlandırma amacıyla reçete edilebilir. Hafif vakalar genellikle istirahat ve ilaç tedavisi ile iyileÅŸebilir. Ciddi vakalar ise hastanede tedavi gerektirebilir. Hastanede yatış sürecinde miyokardit tedavisi sürekliliÄŸi için genellikle damar yolu açılır ve ilaçlar bu ÅŸekilde verilir. Åžiddetli iltihap durumunda ventriküler destek cihazları veya aort pompası gibi tedavi yöntemleri gerekebilir. DiÄŸer tedavilerle iyileÅŸme saÄŸlanamayan hastalar için son seçenek kalp nakli olabilir. Bu nedenle kalp kası iltihabı belirtisi gösteren kiÅŸilerin en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna giderek erken tanı ve tedavi için kontrollerini yaptırmaları oldukça önemlidir.

Kalp Kası İltihabı Nasıl Önlenir?

Peki kalp kası iltihabı evde nasıl geçer? Bu rahatsızlıkla baÅŸa çıkmak için özel bir yöntem bulunmaz. Ancak bazı adımlar enfeksiyonların önlenmesi noktasında yardımcı olabilir. Virüs veya grip taşıyan kiÅŸilerden uzak durun. BilmediÄŸiniz bir nedenle herhangi bir viral enfeksiyon kalp iltihabına yol açabilir. El yıkama ve genel hijyen konusunda düzenli ve dikkatli olun. Bu enfeksiyonların engellenmesinde hayati önem taşır. Kalpte iltihaplanmaya sebep olan HIV virüsünden korunmak için cinsel yaÅŸamınıza dikkat edin. Bu durumda güvenli cinsellik ön planda olmalıdır. Kızamıkçık ve grip gibi miyokardite yol açabilen hastalıklara karşı bağışıklık saÄŸlayacak aşıları yaptırın. Böylece virüslere maruz kalma riskini minimuma indirebilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myocarditis/symptoms-causes/syc-20352539

Covid- 19'un direkt olarak miyokardite sebep olduÄŸunu söyleyemeyiz. Ancak koronavirüsün bazı insanlarda kalp kasları ve damarlarda zararlara yol açtığı görülmüÅŸtür. Özellikle kardiyovasküler hastalıklar bakımından risk altındaki bireylerde daha sık görülür.

Hastaların çoÄŸunda tam iyileÅŸme gözlemlenmiÅŸtir. Ancak bazı hallerde kalıcı kalp problemleri da ortaya çıkabilir. Bebeklerde bu durum daha ÅŸiddetli olup, kalıcı hasarlara neden olabilir.

Doktorunuzun reçete ettiÄŸi ilaçları düzenli kullanmanız gereklidir. Stres ve kalbi yoran faaliyetlerden kaçınarak dinlenmeniz önemlidir. Sigara ve alkol tüketiminden uzak durmanız gerekir. Ayrıca beslenme düzeninize dikkat edip doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

Evet miyokardit çocuklar ve bebeklerde de meydana gelebilir. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda bu rahatsızlık daha ciddi belirtilere neden olabilir.

Hafif seyreden vakalarda kalp genellikle büyük zarar görmez. Ancak hastalığın ağır ilerlediÄŸi durumlarda kalp yetmezliÄŸi, kalp krizi ve felç gibi hayati riskler ortaya çıkabilir. Özellikle çok ÅŸiddetli olan vakalarda ölüm riski vardır. Bu yüzden miyokardit hastalarının sürekli olarak izlenmesi ve tedavi planlarına sıkı bir ÅŸekilde uyulması gereklidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.09.2023 09:49Yayınlanma Tarihi: 07.09.2023 17:13
Yorum Ekle


KATEGORİLER