Dünya genelinde ve ülkemizde yaygın bir hastalık olan alerjik astım bireylerin yaÅŸam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek günlük hayatlarına zarar verir. Bahar mevsiminde polen sayısının artmasıyla alerjik astıma sahip olanların karşılaÅŸtığı zorluklar da artar. Alerjik astım belirtileri nefes darlığı, kuru öksürük ve hırıltılı solunum ÅŸeklinde kendini gösterir. Bu dönemde alerjenlere karşı korunmayı saÄŸlamak ve tedaviyi aksamadan sürdürmek büyük öneme sahiptir. Bu blog yazısında alerjik astımın ne olduÄŸunu, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sizler için derledik:
Birçok faktörden kaynaklanabilen ve solunum yollarını kaplayan dokularda aşırı bir reaksiyon oluÅŸturan alerjik astım çeÅŸitli bitkilerin polenleri, akarlar, toz ve mikroorganizmalar gibi unsurlardan tetiklenir. Bu reaksiyon sonucunda hava yolunda yerel ÅŸiÅŸlikler meydana gelir ve bu durum hava yolunun daralmasına yol açar. Bunun neticesinde ise öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi alerjik astım semptomlarına sebep olur.
Alerjik astımın en belirgin göstergesi hava yolunun daralması veya tıkanması nedeniyle meydana gelen ataklardır. Bu ataklar sırasında kiÅŸilerde nefes darlığı, göÄŸüs sıkışması, hırıltılı solunum ve öksürük görülür. Atakların dışında bireylerin günlük yaÅŸamlarında karşılaÅŸtıkları bazı belirtiler ve yetiÅŸkinlerde alerjik astım belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:
Astımlı çocukların bronÅŸları oldukça hassastır ve hatta hasta belirti göstermese bile bronÅŸlarında sürekli bir inflamasyon (kızarıklık, ÅŸiÅŸlik) mevcuttur. Alerjik astım belirtileri genellikle çocukların okul öncesi dönemlerinde baÅŸlar. Öksürük, hışıltılı solunum, göÄŸüs sıkışması ve nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler genellikle gece veya sabahın erken saatlerinde daha yoÄŸun olabilir. Semptomların sıklığı ve ÅŸiddeti deÄŸiÅŸebilir. Ev tozu, polenler, hayvan tüyleri, rutubet gibi alerjenler, soÄŸuk algınlığı ve diÄŸer üst solunum yolu enfeksiyonları, hava koÅŸullarındaki deÄŸiÅŸimler, gülme veya aÄŸlama durumları, sigara dumanı ve keskin kokular astım belirtilerini arttırabilir. Çocukluk dönemi alerjik astımına eÅŸlik eden burun akıntısı, kaşıntı, gözde kaşıntı ve sulanma, hapşırmalar gibi alerjik rinit belirtileri görülebilir. Besin alerjisi ve egzama durumunda da astım semptomları daha ÅŸiddetli olabilir ve bu nedenle hastaların bu yönden deÄŸerlendirilmesi gerekebilir.
Peki öksüren her çocuk astım mıdır? Çocuklar arasında öksürme sık rastlanan bir durumdur fakat her öksüren çocuÄŸun astım olduÄŸunu söylemek hatalı olur. Doktorunuz belirtileri deÄŸerlendirerek, gerekli tetkikleri astım teÅŸhisini koyabilir. Ailede alerjik hastalıkların bulunması, çocuÄŸun alerjik nezle, besin alerjisi ya da egzama gibi durumları yaÅŸaması, belirli tetikleyicilerin öksürmeyi artırması ve astım ilaçları kullanımı ile semptomların azalması astım tanısına iÅŸaret eder. Öksürmenin gece veya erken sabah saatlerinde, fiziksel aktivite sonrasında, gülerken veya aÄŸlarken artması da astım belirtisidir. Ancak öksürükle birlikte ÅŸu durumlar mevcutsa farklı sebepler de düÅŸünülmelidir:
Alerjik astımın oluÅŸumunda hem genetik hem de çevresel faktörler etkilidir. Bu faktörler içinde en belirgin risk unsurları ise aÅŸağıdaki gibidir:
Alerjik astımın teÅŸhisi için hasta hakkında ayrıntılı bir bilgi toplandıktan ve fiziksel muayene yapıldıktan sonra solunum iÅŸlevi testleri, bronkoprovokasyon testleri ve alerji belirlemek amacıyla deri testleri (prick test) uygulanır. Prick testi hızla gerçekleÅŸtirilen, en çok baÅŸvurulan bir yöntemdir. Bunun yanında kan örneÄŸinde spesifik IgE ölçümleri de diÄŸer tanısal testler arasındadır. Alerjik astım genellikle alerjik rinit, rinosinüzit, ilaç alerjisi ve gastroözofageal reflü gibi komorbid hastalıklarla birlikte görülür. Bu hastalıkların da alerjik astım ile birlikte tespit edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Peki alerjik astıma ne iyi gelir? DoÄŸru bir astım tedavisi için hasta detaylıca deÄŸerlendirilmeli, hastalığının ciddiyeti belirlenmeli, varsa alerjileri saptanmalı ve diÄŸer alerjik hastalıkları da tedavi planına dahil edilmelidir. Uygun çocuk alerji uzmanı tarafından yapılacak bu deÄŸerlendirme hastanın astım tedavisinin baÅŸarısında önemli bir rol oynar. Astım tedavisinin basamakları genellikle eÄŸitim, korunma, ilaç tedavisi ve gerekli durumlarda immünoterapi (alerji aşısı) uygulanmasını içerir. EÄŸitim sürecinde hastaya astımın ne olduÄŸu, hangi faktörlerden kaçınılması gerektiÄŸi ve alerjen duyarlılıkları varsa bunları nasıl yöneteceÄŸi konusunda bilgi verilir. Astım ilaçlarının yanlış kullanımı sıkça görülür ve tedavinin baÅŸarısız olmasının en önemli sebeplerinden biridir. Astımda kontrol stratejileri hayati öneme sahiptir. Hastanın alerjenlere ve tetikleyicilere karşı duyarlılığına baÄŸlı olarak belirlenen kontrol önlemleri hastalığın yönetilmesinde büyük bir rol oynar. Hangi önlemlerin alınacağına dair bilgi edinmek için çocuk alerji uzmanlarından yardım almak en iyisidir. Çocuk alerji uzmanlarından gerekli önlemleri öÄŸrenmek faydalı olacaktır.
Astıma sebep olan en büyük etkenlerden biri viral solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu nedenle grip aşısının yapılması, el temizliÄŸi ve salgın zamanlarında kalabalık yerlerden uzak durulması korunma açısından kritiktir. Enfeksiyonların viral doÄŸası gereÄŸi antibiyotik kullanımının gereksiz olduÄŸu unutulmamalıdır. Sigara dumanına maruz kalmaktan sakınılmalı ve ev içerisinde sigara içilmemelidir. Astım hastası çocuklar genellikle kokulara duyarlıdır bu sebeple parfüm ve kolonyadan kaçınılmalı, parfümsüz deterjanlarla temizlik yapılmalı ve kokusuz temizlik malzemeleri tercih edilmelidir. Hava kirliliÄŸinin yoÄŸun olduÄŸu dönemlerde dışarıda çok zaman geçirmemeye özen gösterilmeli ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Ev içinde kirli gaz yayabilen ısıtıcıların kullanımından da kaçınılmalıdır. Obezite hem hormonal hem de mekanik olarak astım belirtilerini tetikleyebilir bu yüzden çocuÄŸun kilo alımına dikkat etmek gereklidir. Uygun spor aktivitelerine teÅŸvik edilmeli, kilo arttırıcı yiyeceklerden uzak durulmalı ve saÄŸlıklı beslenme alışkanlıkları geliÅŸtirilmelidir.
Bu durum alerjik astım ilacı ile tamamen yok edilemez. Ancak ilaçlar hastalığın belirtilerini kontrol altına almaya yardımcı olur. Alerjik astım tedavisinde atak tedavisi ve koruyucu tedavi olmak üzere iki farklı ilaç kullanılır.
Alerjik astım tedavisi sürecinde atak esnasında bronÅŸları daralan çocuklarda rahatlatıcı ilaçlar öksürük ve nefes sıkışmasını hafifletir. Bu ilaçlar yalnızca öksürük, akciÄŸerde hırıltı ve nefes darlığı olduÄŸu dönemlerde 1-2 hafta süreyle kullanılmalıdır.
Astımın koruyucu tedavisinde çeÅŸitli ilaçlar kullanılır. Bu tedavi yöntemleri astım sebebiyle akciÄŸerlerde meydana gelen belirtileri kontrol etmek ve solunum yollarının zarar görmemesi için uygulanır. Uzun süreli kullanılmalıdır. Bu nedenle ilaçların doz ve süresinin çocuk alerji uzmanları tarafından düzenli olarak ayarlanması büyük önem taşır. Kortizon içeren ilaçlar alerjik astımın tedavisinde kilit rol oynar. İlgili ilaçlar doÄŸru dozda ve sürede kullanıldığında herhangi bir zararı olmaz.
EÄŸer hasta hâlâ korunma ve ilaç tedavisine raÄŸmen belirtilerini kontrol altına alamazsa çocuk alerji uzmanının uygun bir ÅŸekilde uyguladığı alerji aşısı etkili bir çözüm olabilir. Alerji aşıları iki çeÅŸittir: dilaltı ve deri altı enjeksiyonu. Dilaltı aşıları 3 yaşından sonra, deri altı enjeksiyon aşıları ise 5 yaşından sonra uygulanabilir. Dilaltı aşılarının yan etkileri daha hafifken deri altı enjeksiyon aşıları genellikle daha etkilidir. Alerji aşı tedavisi astım belirtilerini azaltabilir veya tamamen yok edebilir. Bu durum ilaç ihtiyacını da azaltır, bazı hastalarda ise tamamen ortadan kaldırır. Alerji aşıları sadece uygun konsantrasyonlarda hastanın hassas olduÄŸu alerjeni içerir. Aşının süresi genellikle 4 yıldır (3-5 yıl arasında). Ancak uygulama sırasında bazı hastalarda alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Anafilaksi gibi sistemik bir reaksiyon çok nadiren görülür ve eÄŸer böyle bir durum oluÅŸursa aşı tedavisi hemen sonlandırılır.
“Alerjik astım nedir?” sorusu kadar nasıl geçtiÄŸi de merak edilir. İşte “Alerjik astıma ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı:
Yukarıda sıralanan önlemler alındığında ve saÄŸlık kontrolleri düzenli yapıldığında alerjik astım semptomları azaltılabilir ve yaÅŸam kalitesi büyük ölçüde artırılabilir. EÄŸer alerjik astım hastası olduÄŸunuzu düÅŸünüyorsanız hemen bir doktora baÅŸvurup tedaviye baÅŸlamalısınız. SaÄŸlıklı günler dileriz.
KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21461-allergic-asthma
Alerjik astım tamamen iyileÅŸtirilemese de uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir ve hastalık uzun süre boyunca belirti göstermeden ilerleyebilir.
Astıma genellikle çocukların erken dönemlerinde rastlanır. Çocukların üçte birinde ilk yıl içinde, %80'inde ise 5 yaÅŸ civarında ortaya çıkar.
Kullandığınız ilaçları ve daha önce yapılan test ve röntgen sonuçlarını yanınıza almanız faydalı olacaktır. ÇocuÄŸunuzu bir alerji uzmanına götürecekseniz daha önce kullanmış olduÄŸunuz veya ÅŸu anda kullandığınız ilaçları, geçmiÅŸte yapılan test ve röntgenleri yanınıza almanız teÅŸhis ve tedavi sürecini deÄŸerlendirmekte fayda saÄŸlar. Ayrıca gereksiz yere tekrar test yapılmasının önüne geçer. EÄŸer mümkünse randevudan 1 hafta önce bazı ilaçları kullanmayın. Alerji, öksürük ve soÄŸuk algınlığı ÅŸuruplarınızı kesinlikle gerektiÄŸi sürece kullanmayın. ÇocuÄŸunuzu aç getirmenize gerek yoktur. Bazı aileler testlerin daha doÄŸru sonuçlar vereceÄŸini düÅŸündüÄŸünden çocuklarını aç getirir ancak açlık durumu alerjik reaksiyonları teÅŸhis eden testlerde önemli deÄŸildir. Aslında strese baÄŸlı kan ÅŸekeri düÅŸüklüÄŸünün önlenmesi için çocuÄŸun tok olması tercih edilir.
EÄŸer astım uygun bir ÅŸekilde yönetilmezse hastanın ve ailesinin yaÅŸam kalitesi azalabilir. Sık ataklar solunum yollarında kalıcı hasar oluÅŸmasına neden olabilir. Sık atakların tedavisi için kullanılan yüksek dozdaki ilaçlar yan etkileri artırabilir. Kontrolsüz astım hayati tehlike oluÅŸturan ataklara yol açabilir.
Evet alerjik astım balgam üretimine neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar sonucunda hava yollarınızda iltihap oluÅŸur ve bu durum genellikle balgamın artmasına yol açar. Ancak her astımlı hastada aynı belirtiler görülmez ve astım semptomları kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸebilir.
Astım akciÄŸerlerdeki hava yollarının ÅŸiÅŸmesine ve daralmasına neden olan kronik bir hastalıktır. Bu durum öksürük, nefes darlığı, göÄŸüs sıkışması ve hırıltılı solunuma sebep olur. Astım atakları genellikle belirli tetikleyicilerin (toz, duman veya egzersiz gibi) varlığında meydana gelir. Alerjik astım ise özellikle alerjenlere karşı vücudun aşırı tepkisi sonucunda ortaya çıkan bir astım türüdür. Alerjenlere maruz kalındığında bağışıklık sistemi histamin ve diÄŸer kimyasalları serbest bırakarak inflamatuar yanıtı tetikler. Bu yanıt bronÅŸların daralmasına yol açar. Alerjik astımın en yaygın tetikleyicileri polenler, küf sporları, ev tozu akarları ve hayvan tüyleri olabilir. Her iki durumda da tedavi genellikle bronÅŸları geniÅŸletmeye yardımcı olan ilaçlar ve kiÅŸinin tetikleyicilere maruz kalmamasını saÄŸlamak için yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸikliklerini içerir. Ancak alerjik astımın tedavisi ayrıca spesifik alerjenlere karşı vücudun reaksiyonunu azaltmayı hedefleyen ilaçları da içerebilir.