444 3 703

Lassa Ateşi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

 

Lassa ateÅŸi kemirgenlerden kaynaklanan akut bir viral hastalıktır. Bu hastalık bireylere kemirgen idrarı veya dışkısı ile kirlenmiÅŸ yiyecek veya eÅŸyalarla temas sonucu bulaşır. Hastalığın adı ilk kez görüldüÄŸü Nijerya'nın Lassa ÅŸehrinden gelir. Ancak araÅŸtırmalar bu hastalığın ilk vakasının dünya genelinde 1969 yılında görüldüÄŸünü belirtmektedir. Lassa ateÅŸi Batı Afrika ülkeleri olan Gana, Gine, Mali, Benin, Liberya, Sierra Leone, Togo ve Nijerya'da nadiren rastlansa da diÄŸer Batı Afrika ülkelerinde de mevcut olduÄŸu düÅŸünülmektedir.

1969 yılında Nijerya’nın Lassa bölgesinde iki saÄŸlık çalışanının hayatını kaybetmesi sonrasında Lassa ateÅŸi salgını tespit edilmiÅŸtir. Hastalığın teÅŸhisi erken tedavi için çok önemlidir. Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan verilere göre Lassa virüsüne maruz kalan kiÅŸilerin yüzde 80'inde herhangi bir semptom görülmemektedir. Ek olarak virüsün her beÅŸ vakadan birinde karaciÄŸer, dalak ve böbrek gibi çeÅŸitli organlarda olumsuz etkisi olduÄŸu bilinmektedir.

Lassa AteÅŸi Nedir?

“Lassa ateÅŸi nedir?” sorusu merak edenler için lassa ateÅŸi kemirgen kaynaklı akut bir viral hastalık türüdür ÅŸeklinde yanıtlanabilir. Bu hastalık kemirgen idrarı veya dışkısı ile bulaÅŸmış yiyecekler ya da eÅŸyalarla temas sonucunda insanlara bulaÅŸabilir. İlk kez Nijerya'nın Lassa ÅŸehrinde görülmesinden dolayı bu ismi almıştır. İlk vakanın 1969 yılında ortaya çıktığı belirlenmiÅŸtir. Lassa ateÅŸi virüsü Gana, Gine, Mali, Benin, Liberya, Sierra Leone, Togo ve Nijerya gibi Batı Afrika ülkelerinde endemik olmasına raÄŸmen diÄŸer Batı Afrika ülkelerinde de bulunduÄŸu düÅŸünülmektedir. Hastalığın erken teÅŸhisi tedavi süreci için oldukça önemlidir. Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Lassa virüsüne maruz kalan kiÅŸilerin yüzde 80'inde hiçbir belirti görülmemekte ancak her beÅŸ vakadan birinde virüs karaciÄŸer, dalak ve böbrek gibi farklı organları ciddi ÅŸekilde etkileyebilmektedir.

Lassa Ateşi Bulaşıcı mı?

Peki lassa ateÅŸi bulaşıcı mı? Lassa ateÅŸi hayvanlar aracılığıyla insanlara geçen bir hastalıktır. Hastalığı yayan etken Mastomys natalensis adı verilen bir kemirgen türüdür. Hızlı çoÄŸalma yeteneÄŸi ve kolay yaÅŸam alanı bulabilme özellikleri, virüsün hızla yayılmasını saÄŸlamaktadır. Lassa virüsü solunum ve besin yoluyla insanlara bulaÅŸabilir. Bunun yanında bu kemirgenlerin tüketilmesi de hastalığın insana geçiÅŸine yol açar. Hastalık aynı zamanda kiÅŸiden kiÅŸiye de bulaÅŸabilmektedir. Özellikle saÄŸlık hizmetlerinde kullanılan araç gereçlerde gerekli hijyen koÅŸulları saÄŸlanmadığında bulaÅŸma riski artar.

Lassa AteÅŸi Belirtileri Nelerdir?

L assa ateÅŸi belirtileri genellikle hafi belirtilerle örneÄŸin ateÅŸ ve baÅŸ aÄŸrısı gibi semptomlarla kendini gösterir. Ancak bazı hastalarda kanama veya nefes darlığı gibi daha ciddi belirtiler de görülebilir. Hastalığın genel belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Hafif derecede ateÅŸ
  • Yorgunluk
  • BaÅŸ aÄŸrısı

 

Lassa ateÅŸi vakalarının yaklaşık %20'sinde daha ciddi belirtiler gözlenmektedir. Hastalığın daha ciddi belirtileri ise ÅŸöyledir:
  • DiÅŸ etlerinde, gözlerde veya burunda kanama
  • Nefes alma zorluÄŸu
  • Aşırı kusma
  • Yüz bölgesinde ÅŸiÅŸlik
  • GöÄŸüs, sırt ve karın aÄŸrısı

Lassa Ateşi Nasıl Teşhis ve Lassa Ateşi Tedavisi Nasıldır?

Lassa ateÅŸi teÅŸhisi genellikle hastanın erken dönemde alınan örnekleri üzerinden konulmaktadır. Kan testi de teÅŸhis sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Lassa ateÅŸi tedavisi sürecinde de antiviral ilaçlar kullanılır. Ancak, Lassa ateÅŸi için henüz bir aşı geliÅŸtirilememiÅŸtir.

Lassa Ateşi Salgınından Nasıl Korunulur?

Lassa ateÅŸi virüsü nedir?” sorusu da merak edilen konulardan biridir. Lassa ateÅŸi salgınını önlemek, toplum hijyeninin korunması saÄŸlamak üzerine odaklanır. Bu tür bir korumanın etkili yolları arasında tahılların ve diÄŸer gıdaların kemirgenlere karşı güvende saklanması, çöplerin evden uzakta tutulması, evin sürekli temizlenmesi ve kedilerin beslenmesi vardır. Hasta bireylere bakım veren aile üyelerinin de hijyen kurallarına uyması gerekmektedir. Bakıcıların standart enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirleri alması büyük önem taşır; bu el hijyenini, solunum hijyenini ve kiÅŸisel koruyucu ekipman kullanmayı içerir.

SaÄŸlık çalışanlarına hastalığın teÅŸhisi konmuÅŸ ya da olası Lassa ateÅŸi vakalarında özel dikkat gösterilmesi gereklidir. Enfeksiyon kontrol tedbirlerinin uygulanarak hasta kanı ve beden sıvılarıyla veya hasta kıyafetler, yatak çarÅŸafları gibi eÅŸyalarla temasın engellenmesi ÅŸarttır. Laboratuvar çalışanlarının da risk altında olduÄŸunu unutmayın; onların da belirli önlemler alması gereklidir. Nadiren, Lassa ateÅŸi ekolojik koÅŸullardan dolayı belirli bir bölgede yaÅŸayan insanlar tarafından baÅŸka ülkelere taşınabilir. Sıtma, tifo ve birçok tropik virüsün yaygınlaÅŸmasına raÄŸmen, özellikle Lassa ateÅŸi salgınının bilindiÄŸi ülkelerde saÄŸlık kuruluÅŸlarından veya kırsal alanlardan dönen yüksek ateÅŸli bireylerde, Lassa ateÅŸi salgını olabileceÄŸi düÅŸünülmelidir.

KAYNAK:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Lassa_ate%C5%9Fi

SIK SORULAN SORULAR

Lassa virüsü, 1969 yılında Nijerya'daki Lassa kentinde görevli iki hemÅŸirenin hayatını kaybettiÄŸi olay sonucunda bilim dünyasına tanıtılmıştır.

Hastalığın kuluçka süreci genellikle 6-21 gün arasında olmaktadır.

Batı Afrika ülkelerine seyahat eden kiÅŸiler diÄŸer bölgelerde yaÅŸayanlara kıyasla daha yüksek risk altındadır. Bu ülkelere seyahat edecek kiÅŸiler yiyecekleri kemirgenlerin giremeyeceÄŸi kaplarda saklamak, kalınan yerin temizliÄŸine dikkat etmek, kemirgenlerle temastan kaçınmak gibi güvenlik önlemlerini alarak bulaÅŸma riskini azaltabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.10.2024 13:06Yayınlanma Tarihi: 03.02.2024 15:24
Yorum Ekle


KATEGORİLER