444 3 703

Parvovirüs (Beşinci Hastalık) Nedir? Parvovirüs Belirtileri Nelerdir?

 

Genellikle çocuklarda görülen ve DNA virüsü olarak bilinen parvovirüs B19'un sebep olduÄŸu bir rahatsızlık olan beÅŸinci hastalık, genellikle kış sonları ve ilkbahar baÅŸlarında ortaya çıkar. Bu hastalığın en belirgin özelliÄŸi yanaklarda tokat izi benzeri parlak kırmızı döküntülerin oluÅŸmasıdır. Parvovirüs B19 ile enfekte olmuÅŸ kiÅŸilerde yaÅŸ ve saÄŸlık durumlarına baÄŸlı olarak farklı semptomlar gözlenebilir. BeÅŸinci hastalık adını çocuklarda sıklıkla gözlenen deri döküntülü hastalıklar listesinde beÅŸinci sırada bulunmasından alır. “Parvovirüs nedir? Nasıl bulaşır?” gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını sizin için derledik.

Beşinci Hastalık Nedir?

BeÅŸinci hastalık nedir? Parvovirüs B19 yanaklarda tokatlanmış gibi bir kızarıklığa yol açan bir DNA virüs türüdür ve bu nedenle beÅŸinci hastalık veya tokatlanmış yanak sendromu olarak da anılır. Bu virüs bireyler arasında kolayca yayılabilir. ÇoÄŸu zaman semptomsuz ya da çok hafif belirtilerle seyreden bu hastalık bulaşıcıdır. İnsanlarda rastlanan parvovirüs, köpeklerde ve kedilerde bulunan aynı adlı virüsten farklıdır ve sadece insanları etkiler. Virüsün yol açtığı enfeksiyon, hücre üretimini geçici olarak durdurur.

Parvovirüs Belirtileri Nelerdir?

BeÅŸinci hastalık veya parvovirüs B19 belirtilerine yüzde kırmızı döküntü, ateÅŸ, baÅŸ aÄŸrısı, halsizlik, rahatsızlık hissi ve lenf bezlerinde ÅŸiÅŸlik dahildir. Parvovirüs 19 enfekte olan bir kiÅŸi öncelikle gribal semptomlar gösterir ve daha sonra virüs kan dolaşımına karışır. Virüs bulaÅŸtıktan yaklaşık 10 gün sonra hemoglobin düzeyi düÅŸebilir.

Çocuklarda parvovirüs belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:
  • AteÅŸ
  • BaÅŸ aÄŸrısı
  • Mide sorunları
  • Burun akıntısı
  • Yüzde belirgin kırmızı döküntüler

Virüs bulaÅŸtıktan birkaç gün sonra çocukların yüzünde kırmızı döküntüler oluÅŸmaya baÅŸlar ve yanaklarda net bir kırmızılık görülür. Bu kırmızı lekeler kol, gövde, uyluk ve kalça bölgelerine yayılabilir. Bu oluÅŸan döküntüler pembe tonlarında ve hafif kabarık bir görünüm sergiler.

YetiÅŸkinlerde parvovirüs B19 (beÅŸinci hastalık) belirtileri

YetiÅŸkinlerde parvovirüs B19 belirtileri çocuklardaki yanak döküntüsünün aksine daha farklıdır. Bunun yerine yetiÅŸkinler parvovirüs B19 enfeksiyonu sonucunda genellikle eklem aÄŸrısı yaÅŸar. Bu aÄŸrılar en çok ellerde, bileklerde, dizlerde ve ayak bileklerinde meydana gelir.

Beşinci Hastalığın Evreleri Nelerdir?

Peki parvovirüs B19 nedir? Evreleri nelerdir? Parvovirus B19 virüsüne maruz kalındıktan yaklaşık 1 hafta sonra virüs partikülleri kan dolaşımına karışır. Sonucunda ateÅŸ, yorgunluk ve baÅŸ aÄŸrısı gibi grip benzeri belirtiler görülür. Virüsten yaklaşık 10 gün sonra ise hemoglobin düzeyinin düÅŸtüÄŸü laboratuvar testleriyle belirlenir. Bunlar hastalığın ilk fazını oluÅŸturur. BeÅŸinci hastalığın ikinci fazı ise tahmini olarak 17.günde baÅŸlar ve bu süreçte döküntüler de ortaya çıkar. YetiÅŸkinlerde bu döküntülere ek olarak, el ve ayak eklemlerinde aÄŸrı ve ÅŸiÅŸlik de olabilir. İkinci fazda iyileÅŸme süreci de baÅŸlar ve laboratuvar test sonuçlarında da deÄŸiÅŸiklik görülür.

5. Hastalık ile 6. Hastalık Arasındaki Fark Nedir?

5. hastalık ve 6. hastalık iki farklı virüs tarafından oluÅŸturulan ayrı enfeksiyonlardır. 5. hastalık genellikle çocukları etkileyen ve yüksek ateÅŸ ile kızamık benzeri bir döküntünün eÅŸlik ettiÄŸi bir viral hastalıktır. Bu durum genellikle Human Herpesvirus 6 (HHV-6) tarafından neden olur. ÇoÄŸunlukla çocuklar hızlı bir ÅŸekilde iyileÅŸirler ve bu hastalığın ciddi komplikasyonları nadiren görülür. Öte yandan altıncı hastalık Rubella virüsü tarafından neden olunan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle çocukları etkiler ve tipik belirtileri arasında üç gün süren yüksek ateÅŸ ve sonrasında beliren ince, pembe döküntüler bulunur. Komplikasyonlar nadirdir ancak hamile kadınlar için risk teÅŸkil eder çünkü fetusa zarar verebilir ve doÄŸum kusurlarına yol açabilir. Her iki hastalığın belirtileri benzer olsa da virüs türleri ve potansiyel komplikasyonları açısından önemli farklılıklar vardır.

Beşinci Hastalık Neden Olur?

Parvovirüs B19 parvovirüs enfeksiyonuna yol açan bir DNA virüs türüdür. Köpeklerde ve kedilerde bulunan parvovirüsten farklı olan Parvovirüs 19, bu enfeksiyonun evcil hayvanlardan bulaÅŸtığını göstermez. Parvovirüs enfeksiyonu ya da beÅŸinci hastalık genellikle kış ve bahar mevsimlerinde ortaya çıkan salgınlar sırasında ilkokul çağındaki çocuklarda görülür. Bu hastalık soÄŸuk algınlığı ve grip gibi solunum, öksürme ve tükürük yoluyla kiÅŸiye bulaÅŸabilir. Ayrıca yakın temasta bulunan insanlar arasında veya el teması ile de yayılabilir.

Parvovirüs B19 (BeÅŸinci Hastalık) Nasıl TeÅŸhis Edilir?

BeÅŸinci hastalık belirtileri teÅŸhisi için fiziki muayene yeterlidir. Parvovirüs B19 virüsüne dair bir ÅŸüpheniz varsa ve komplikasyon riski yüksekse, bir kan testi yapılabilir. Daha önce parvovirüs B19'a maruz kaldığınız düÅŸünülüyorsa, kanınızdaki antikorlar incelenebilir. EÄŸer hamileyseniz, doktorunuz bebeÄŸinizin durumunu kontrol etmek için ultrason önerisi yapabilir.

Parvovirüs Tedavisi Nasıl Olur?

Parvovirüs B19 genellikle soÄŸuk algınlığı gibi belirti verdiÄŸi durumlarda kendiliÄŸinden sınırlandırılır ve yok olur. Bağışıklık sistemi güçlü çocuklar ve yetiÅŸkinlerde genellikle parvovirüs tedavisi gerekmez. BeÅŸinci hastalığın tedavisi aÅŸağıdaki ÅŸekillerde gerçekleÅŸtirilebilir:

  • AÄŸrı kesiciler kullanarak baÅŸ aÄŸrınızı ve ateÅŸinizi hafifletebilirsiniz.
  • Eklem aÄŸrısı ve ÅŸiÅŸlikleriniz için anti-inflamatuar ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Bol sıvı tüketebilir ve dinlenebilirsiniz.

Parvovirüs B19 (BeÅŸinci Hastalık) Nasıl Bulaşır?

YetiÅŸkin, çocuk ve bebeklerde beÅŸinci hastalık solunum yoluyla ya da damlacıklar aracılığıyla kiÅŸiden kiÅŸiye bulaşır. Öksürme ve hapşırma gibi eylemler virüsün yayılmasına yol açar ve bu virüs 10 gün sonra genellikle ateÅŸ ve halsizlik belirtileri ile kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde çocuklarda döküntü ve kızarıklık görülür.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15774-fifth-disease

SIK SORULAN SORULAR

Parvovirüs enfeksiyonunu engellemek için bir aşı bulunmamaktadır ancak enfeksiyonun oluÅŸmasını önlemek için ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın. Enfekte olabilecek kiÅŸilerle yakın temastan kaçının. Hapşırdığınızda veya öksürdüÄŸünüzde aÄŸzınızı kapatın. Buruna, aÄŸza veya gözlere dokunmaktan kaçının.

Parvovirüs B19 enfeksiyonu genellikle 3 günden 3 haftaya kadar sürebilir. Belirtiler ise genellikle 6 gün boyunca görülür. BeÅŸinci hastalığa neden olan döküntüler ortaya çıktıktan sonra hastalığın bulaşıcı özelliÄŸi sona erer.

Hastalığın nedeni olan Parvovirus ‌B19 virüsü, solunum ve damlacıklar aracılığıyla kiÅŸiden kiÅŸiye geçer. Virüs, aksırma ve öksürme gibi faktörlerle bulaşır ve yaklaşık 10. günde grip benzeri belirtilerle; ateÅŸ ve halsizlikle kendini gösterir. Döküntü ve kızarıklık ise genellikle 17. gün civarında ortaya çıkar.

Genellikle zararsız ve döküntülü bir viral enfeksiyon olan beÅŸinci hastalık anemi hastaları lösemi ve kanser hastaları, bağışıklık sistemi çeÅŸitli nedenlerle zayıflamış olanlar, daha önce beÅŸinci hastalığa yakalanmamış hamile kadınlar ve bebekler için tehlikelidir.

Sıcak hava ve güneÅŸ döküntülerin artmasına yol açabileceÄŸi için beÅŸinci hastalığı geçiren kiÅŸilere serin yerlerde bulunmaları tavsiye edilir. Hamam, kaplıca veya sıcak suyla banyo yapmak da mevcut döküntülerin artmasına neden olacağından kaçınılmalıdır. Hasta bireylerin ihtiyaç halinde soÄŸuk suyla duÅŸ almaları, hastalığın yoÄŸunlaÅŸmasını engellemek açısından önem taşır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.10.2024 14:22Yayınlanma Tarihi: 15.04.2024 07:43
Yorum Ekle


KATEGORİLER