444 3 703

Göz Nezlesi Nedir? Göz Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

 

Göz nezlesi tıp literatüründe konjunktivit olarak da adlandırılır. Bu durum göz kapağının içini kaplayan zarın ve gözün iç bölgesinin enfeksiyon sonucu inflamasyonudur. Göz nezlesine genellikle bakteriyel ve viral enfeksiyonlar sebep olur. Ancak bazı durumlarda da alerjik reaksiyonlar sebebiyle de yaÅŸanabilir. Göz nezlesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Göz Nezlesi (Konjuktivit) Nedir?

Göz nezlesi nedir? Göz nezlesi ya da konjunktivit, göz kapağını ve göz zarını kaplayan konjonktiva adlı ÅŸeffaf zarın inflamasyonudur. Konjonktivadaki minik kan damarları tahriÅŸ olduÄŸunda ÅŸiÅŸer ve daha belirgin hale gelir. Göz beyazında meydana gelen kırmızılık veya pembeleÅŸme genellikle konjunktivada meydana gelen enfeksiyonun sonucudur.

Göz Nezlesi Neden Olur?

Göz nezlesi neden olur? Göz nezlesi gözün ÅŸeffaf zarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Bu iltihaplanma genellikle çeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olarak geliÅŸir. Göz nezlesine yol açan bazı faktörler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Viral Konjonktivit: Genellikle insanların düzenli hayatlarında karşılaÅŸtıkları nezle ya da diÄŸer solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Adenovirüs gibi üst solunum sistemlerine bulaÅŸan ve bu sistemleri etkileyen virüsler tarafından oluÅŸturulan bir enfeksiyon durumudur.
  • Bakteriyel Konjonktivit: Bu durum bakterilerin göze giriÅŸiyle meydana gelir. Staphylococcus Aureus ve Streptococcus Pneumoniae gibi bakteriler tarafından oluÅŸan enfeksiyonlar bu tür içerisinde bulunur.
  • Alerjik Konjonktivit: Polen, toz, küf, evdeki hayvan tüyleri gibi alerjenlere maruz kalma sonucunda çıkar. İltihap genellikle alerjen ile temasın ardından baÅŸlar.
  • İrritanlara BaÄŸlı Konjonktivit: Kimyasal maddelere veya tahriÅŸ edici unsurlara maruz kalmak da göz nezlesine neden olabilir. ÖrneÄŸin sabun, ÅŸampuan veya klorlu suyun göze sıçraması iltihaba yol açabilir.

Göz Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Göz nezlesi çeÅŸitli sebeplerden ötürü ortaya çıkan bir hastalık olarak belirli semptomlarla kendini gösterir. Göz nezlesi belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Gözyaşı fazlalığı
  • Gözde yanma hissi
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Göz kapaklarının birbirine yapışması

Göz Nezlesi Nasıl TeÅŸhisi Edilir?

Göz nezlesi teÅŸhisi için hasta detaylı bir muayeneden geçer ve hastanın yaÅŸadığı semptomlar hakkında bilgi edinilir. TeÅŸhis aÅŸamasında hastanın saÄŸlık geçmiÅŸi de detaylı olarak dinlenerek hastanın yaÅŸadığı belirtileri tetikleyebilecek faktörler araÅŸtırılır. Muayenede göz kapaklarının iç yüzeyindeki kızarıklık, ÅŸiÅŸlik veya kabuklanma gibi belirtiler deÄŸerlendirilir. Ayrıca gözün dış kısmını da kontrol ederek alerjik reaksiyonlar, bakteriyel ya da viral enfeksiyonların belirtileri gözlemlenir. Böylelikle hasta için en doÄŸru tedavi yöntemi belirlenebilir.

Göz Nezlesi Nasıl Geçer?

Peki göz nezlesi nasıl geçer? Bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotik damla veya merhemler, viral enfeksiyonlara karşı antiviral ilaçlar ve alerjik reaksiyonlara karşı antihistaminik damlalar veya ağızdan alınan ilaçlar tedavi alternatifleri arasındadır. Ayrıca gözlere dikkat etmek ve sıcak kompres uygulamak da semptomları hafifletebilir.

Göz Nezlesi Risk Faktörleri Nelerdir?

Göz nezlesi belirli risk faktörlerinden kaynaklanan görme sistemi rahatsızlığıdır. Bu faktörler kiÅŸinin göz nezlesi olma ihtimalini etkileyebilir. Risk faktörleri arasında en önemlisi genetiktir. Aile öyküsünde göz nezlesi bulunan bireylerde risk yüksektir. Alerjik eÄŸilim, polen, toz akarları veya mantar sporları gibi alerjenlere maruziyet göz nezlesi riskini artırabilir. İmmün yetmezlik durumu vücudun bakteri ve virüslere karşı savunma mekanizmasını zayıflattığı için göz nezlesi riskini yükseltebilir. Mevsimsel faktörler de etkileyici olabilir. Polenin bol olduÄŸu dönemler alerjik göz nezlesi riskini artırabilir. Göz hijyenine özen gösterilmemesi, kontakt lens kullanımı da göz nezlesi riskini etkileyebilir. Bu risk faktörlerinin bilincinde olup uygun önlem alarak kiÅŸiler göz saÄŸlıklarını koruyabilir ve göz nezlesi riskini düÅŸürebilirler. Ancak herhangi bir göz problemi durumunda ilk yapılması gereken ÅŸey mutlaka bir göz doktoruna baÅŸvurmak olmalıdır.

Göz Nezlesine Ne İyi Gelir?

Göz nezlesi nasıl geçer evde neler yapılabilir? Göz nezlesine iyi gelen doÄŸal uygulamalar arasında nezle geçene kadar günde birkaç kez ılık ya da soÄŸuk kompres yapılması sayılabilir. SoÄŸuk kompresin yanı sıra sıcak çayla ıslatılan peçete veya pamuk ile göze kompres yapmak da rahatlama saÄŸlar ve göz nezlesi belirtilerini hafifletir. Göz nezlesine faydalı olan yöntemler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Ilık veya soÄŸuk kompres: Gözdeki ÅŸiÅŸliÄŸi almak için uygulanabilir. Bir havlu ya da kumaşı suya batırarak göze yerleÅŸtirilir. Günde 2-3 kez tekrarlanabilir. Alerji kaynaklı nezle durumlarında önerilir.
  • Siyah çay kompresi: Kaşıntıyı hafifletir ve virüslere karşı etkilidir. Sıcak suyla dolu bir bardaÄŸa çay poÅŸeti eklenmelidir. Yaklaşık 5 dakika sonra çıkarılıp soÄŸutulmalıdır. Çay poÅŸeti yaklaşık 10 dakika göze uygulanır, günde 2-3 kez yeniden uygulanabilir.
  • Gözlerinizi sıklıkla su ile temizleyin.
  • Gözlerinizi nemlendirin.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın ve baÅŸkalarıyla olan temasınızı minimum seviyede tutun.
  • Gözlerinizi güneÅŸten koruyun.
  • Gözlerinizi kapatarak dinlenin.
  • Gözlerinizi zorlamaktan kaçının.
  • Göz enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek adına sosyal mesafeyi sürdürün.
  • EÄŸer baÅŸkasıyla fiziksel temasınız olduysa, gözlerinizi ılık su ile yıkayın.
  • Aloe vera jeli su içinde kaynatılıp yeÅŸil renge dönüÅŸene kadar bekletilir. Elde edilen karışım göze damlatılır, ancak özellikle küçük çocukların göz saÄŸlığı açısından bu iÅŸlemi doktor kontrolünde yapmanız önemlidir.
  • Göz nezlesinden dolayı oluÅŸan kızarıklık ve ÅŸiÅŸlikler için patates dilimlerini yatmadan önce gözünüzün üzerine yerleÅŸtirebilirsiniz.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8614-pink-eye

SIK SORULAN SORULAR

Göz nezlesi iyileÅŸmesi kiÅŸiye baÄŸlı olarak farklılık gösterebilir ve genellikle belirtilerin ÅŸiddeti altta yatan sebepler ve uygulanan tedavi yöntemlerine baÄŸlıdır. ÇoÄŸu durumda göz nezlesi hafiftir ve belirtiler birkaç gün içinde kendiliÄŸinden geçebilir. Virüs ya da bakteriyel enfeksiyonlara dayalı göz nezlesinde doktorun reçete ettiÄŸi antibiyotik veya antiviral ilaçların kullanılması genellikle iyileÅŸmeyi hızlandırabilir. Ancak bu tedavilere raÄŸmen belirtilerin tamamen ortadan kalkması birkaç gün sürebilir.

Göz nezlesi bulaşıcılığı yüksek bir hastalıktır. Genellikle viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda görülen bu rahatsızlık bir insandan diÄŸerine kolayca yayılabilir. Hastalığı kapmış kiÅŸinin gözlerine dokunup ellerini temizlememesi veya ortak kullanım eÅŸyalarını paylaÅŸması durumunda hastalık bulaÅŸabilir. Ayrıca öksürme veya hapşırma esnasında etrafa saçılan damlacıklar vasıtasıyla da havadan geçiÅŸ söz konusu olabilir.

Göz nezlesinin meydana gelmemesi ve göz saÄŸlığının korunabilmesi için göze el ile dokunmaktan kaçınmak, elleri düzenli olarak yıkamak ve temizlemek, yüzü kurularken kullanılan havlu veya bezi hijyenik tutmak, kiÅŸisel hijyen ürünlerini baÅŸkaları ile paylaÅŸmamak, yastık kılıflarını düzenli olarak deÄŸiÅŸtirmek, kullanılmayan veya süresi geçmiÅŸ göz makyaj malzemelerini kullanmama gibi kurallar bulunur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.10.2024 14:17Yayınlanma Tarihi: 25.04.2024 09:28
Yorum Ekle


KATEGORİLER