Ihlamurun faydaları doğanın bize sunduğu eşsiz bir armağandır. Binlerce yıldır tıbbi ve terapötik amaçlar için kullanılan bu bitki, sağlık alanında çeşitli yararlarıyla bilinir. Bağışıklık sistemini güçlendirme, stresi azaltma, sindirim sistemini rahatlatma ve hatta uyku problemlerine çözüm sunma gibi etkileriyle, ıhlamur doğal bir şifa kaynağı olarak öne çıkar. Doğanın sunduğu şifa kaynaklarından biri olan ıhlamur, sakinleştirici kokusu ve lezzetli çayı, sadece soğuk kış günlerinde değil, yılın her anında içimizi ısıtan, sağlığımıza faydalar sunan bir armağan. Bağışıklık sistemini güçlendiren, stresi azaltan ve uykusuzluk problemlerine çözüm olan ıhlamurun faydalarını sizler için derledik.
Ihlamurgiller ailesinden olan ıhlamur, ılıman bir iklimde yetişen ve ağaç formunda olan bir bitki türüdür. Genellikle ılıman iklimlerde yetişen bu ağaçlar, beyaz veya sarı çiçeklere sahiptir ve genellikle yaz aylarında çiçek açarlar. Ihlamur çiçekleri, yüzyıllardır çeşitli kültürlerde sağlık ve rahatlama amaçlı olarak kullanılmıştır. Hem içilerek çay şeklinde tüketilir hem de haricen bazı sağlık sorunlarına çözüm olarak kullanılır. Özellikle sakinleştirici özellikleriyle bilinir ve stresi azaltmaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve uyku problemlerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Ihlamur faydaları içeriğindeki vitamin ve minerallerden gelir. Ihlamurun besin değerleri ise aşağıdaki gibidir:
Ihlamur, kış ayları ve hastalık mevsimlerinde yaşanan bronşit, soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi hastalıkların yarattığı belirtileri hafifletmeye yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eden ıhlamur rahatlatıcı etkisiyle de kaygı ve stresin azaltılmasına destek olur. Ihlamurun iyi geldiği hastalıklar aşağıdaki gibidir:
Ihlamurun faydası sağlığı pek çok konuda destekler. Ihlamurun faydaları aşağıdaki gibidir:
Bu faydaların yanı sıra, ıhlamurun içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller de genel sağlık için faydalı olabilir. Ancak herhangi bir sağlık durumunda, ıhlamuru tüketmeden önce bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
“Ihlamur nasıl demlenir?” sorusunu aşağıdaki gibi yanıtlayabiliriz:
Ihlamur çayının faydaları zararları da merak edilen konulardan. Ihlamur da çoğu bitki çayı gibi potansiyel yan etkilere sahiptir. Hipotansif etkilere sahip olan ıhlamur, tansiyon düşüklüğü olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir. Ayrıca tansiyonu düşüren etkilere sahip diğer bitkilerle birlikte kullanılmamalıdır. Bunun yanında ıhlamur tüketimi nadir olarak alerjik reaksiyonlar ve kurdeşene neden olabilir. Uzun süre tüketimi nadir olarak kalp kasına zarar verebilir. Tüm bu etkileri düşünüldüğünde hamile veya emziren kadınlar, kalp hastalığı olanlar ıhlamur tüketmeden önce mutlaka doktor onayı almalıdır.
KAYNAK: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-linden-tea
Ihlamur anne adayları için hamilelik sürecini mide bulantılarının hafifleme özelliği ile destekler. Ancak hamilelik ve emzirme döneminde ıhlamur tüketmeden önce mutlaka doktor onayı alınmalıdır.
Sakinleştirici etkili ile bilinen ıhlamur, kişide rahatlama yaratarak uykuya geçişe yardım eder.
Ihlamur çayı günde 2 fincanda fazla tüketilmemelidir.
Ihlamur kaynatıldığında içeriğinde bulunan ve antioksidan olan polifenolleri kaybeder. Bu nedenle demlenerek hazırlanır.
Kış ve sonbahar aylarında sık tüketilen ıhlamur nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyileşme sürecini destekler. Ballı ıhlamur da balgam atmak ve öksürüğü azaltmak adına tüketilir. Vücut direncini destekleyen ballı ıhlamur boğazın yumuşamasına destek olur.
Ihlamur çayının balgam söktürücü özelliği bulunur.
Hipertansiyona iyi gelen ıhlamur çayı, kalp hastalıklarından korunma sürecini destekler. Bunun yanında kan damarlarında oluşabilecek iltihaplanmanın önlenmesine yardım eder.
Demlenen ıhlamur gün içinde tüketilmelidir. Bu nedenle tüketilecek miktarda demlenmesi önemlidir.