444 3 703

Faset Eklem Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bilgi Talep Formu

 

İki omur kemiÄŸi arasında bulunan faset eklemler, omurgayı birbirine baÄŸlayarak farklı yönlere hareket etmesine yardım eder. Ancak faset eklemlerde aÄŸrı olması durumunda hareketlerde kısıtlanma yaÅŸanabilir ve bu durum faset eklem sendromu olarak adlandırılır. Halk arasında yaygın bir sorun olan faset eklem sendromu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Faset Eklem Nedir?

Faset eklem, omurganın arka kısmında bulunan ve omurlar arasındaki hareketi saÄŸlayan eklemlerdir. Bu eklemler, her omurun iki üst ve iki alt olmak üzere toplam dört faset eklemi içerir. Faset eklemler, omurların birbirine sürtünmeden kaymasını ve omurganın esnekliÄŸini saÄŸlar. Faset eklemler, omurların arka çıkıntılarının arasında yer alır ve her biri ince bir kıkırdak tabakasıyla kaplıdır ve hareket ederken sorunsuz bir ÅŸekilde kaymasını saÄŸlar. Ayrıca, eklemler sinoviyal sıvı ile dolu bir kapsül içinde bulunur. Bu sıvı, eklemlerin yaÄŸlanmasını ve korunmasını saÄŸlar. Faset eklemlerin fonksiyonları aÅŸağıdaki gibidir:

  • Hareketlilik: Faset eklemler omurganın esnekliÄŸini ve hareket kabiliyetini artırır. Bu eklemler sayesinde omurga öne, arkaya ve yanlara doÄŸru hareket edebilir.
  • Stabilite: Omurganın stabilitesini korur ve aşırı hareketi engeller. Bu, omuriliÄŸi ve sinir köklerini korur.
  • Ağırlık Dağılımı: Faset eklemler, vücut ağırlığının bir kısmını taşır ve bu yükün düzgün bir ÅŸekilde dağılmasını saÄŸlar.

Faset Eklem Dejenerasyonu Nedir?

Faset eklem dejenerasyonu, omurganın arka kısmında bulunan faset eklemlerin zamanla aşınması ve yıpranması durumudur. Bu dejenerasyon, genellikle yaÅŸlanma süreciyle birlikte gelir ve omurganın hareket kabiliyetini ve stabilitesini etkileyebilir. Faset eklem dejenerasyonuna ayrıca yoÄŸun fiziksel aktiviteler, tekrarlayan hareketler, omurgaya alınan darbeler, bazı kiÅŸilerde genetik yatkınlık, aşırı kilo gibi faktörler de neden olur. Faset eklem dejenerasyon yaÅŸayıp yıprandıkça fonksiyonel bozulmalar yaÅŸar.

Faset Eklem Sendromu Nedir?

Faset eklem sendromu, omurgadaki faset eklemlerde meydana gelen dejenerasyon veya hasar sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu sendrom sıklıkla kronik bel veya boyun aÄŸrısına neden olur ve genellikle yaÅŸlanma, aşırı kullanım veya travma sonucu geliÅŸir. Halk arasında kireçlenme olarak da adlandırılan bu sendrom, eklem artritine yol açabilir.

Faset Eklem Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Faset eklem sendromunun belirtileri, genellikle omurganın belirli bir bölgesinde yoÄŸunlaÅŸan aÄŸrı ve sertliktir. Bu sendromda görülen belirtiler hangi eklemin ne kadar ÅŸiddetli etkilendiÄŸine baÄŸlı olarak farklılık gösterebilir. BaÅŸlıca belirtiler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Lokalize AÄŸrı: Genellikle bel veya boyun bölgesinde, aÄŸrı donuk veya keskin olabilir.
  • Hareketle Artan AÄŸrı: Özellikle omurgayı belirli yönlere hareket ettirirken aÄŸrının artması.
  • Sabah TutukluÄŸu: Sabahları kalktığınızda eklemlerde sertlik ve tutukluk.
  • Kas Spazmları: Omurga çevresindeki kaslarda kasılmalar.
  • AÄŸrının Yayılması: Bazen aÄŸrı, bacaklara, kalçalara veya kollara yayılabilir.

Faset Eklem Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Faset eklem sendromu tedavisi sürecinde yaÅŸanan aÄŸrı be hareket kısıtlılığını yönetmek mümkündür. Tedavi sürecinde ilaç kullanımı, egzersiz, yaÅŸam tarzı düzenlemeleri, enjeksiyonlar ve gerekli görülmesi durumunda ameliyat gibi yöntemlerle kiÅŸinin yaÅŸam kalitesi artırılabilir. Tedavi sürecinde hastanın fazla kilolarından kurtulması önemlidir. Böylelikle kiÅŸinin faset eklemlerine binen yük azalır ve yaÅŸanan aÄŸrılar hafifler. Tedavi sürecinde kiÅŸinin doÄŸru duruÅŸu öÄŸrenmesi de önemlidir.

Faset Eklem Sendromu Fizik Tedavisi Nasıldır?

Faset eklem sendromu fizik hareketleri içeren tedavi programında ultrason, uygun kasları güçlendirme ve esnetme için fizyoterapist eÅŸliÄŸinde egzersiz, tens, faset eklem blokajı, manuel terapi uygulamaları, elektrik stimülasyonu, sıcak ve soÄŸuk uygulamalar gibi tekniklerden birkaçı bir arada kullanılabilir.

Bazı hastalarda da fizik tedavi sürecine baÅŸlamadan önce fizik tedavi sırasında kas gevÅŸetici krem ve aÄŸrı kesici ilaçların kullanımı gerekebilir. Hastaya verilen aÄŸrı kesici ve uygulanan fizik tedavi programına raÄŸmen yaÅŸanan ÅŸikayetlerde bir azalma olmuyorsa faset eklem sinir radyofrekans ablasyonu veya faset eklem kortikosteroid enjeksiyonu prosedürü uygulanabilir.

KAYNAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6206372/

Bilgi talep formu doldurarak faset eklem sendromu tedavisi hakkında merak ettiklerinizi öÄŸrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.06.2024 10:49Yayınlanma Tarihi: 14.06.2024 14:40
Yorum Ekle


Uzm. Dr. Canan YILDIRIM

Uzm. Dr. Canan YILDIRIM
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

Profili Gör
KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!