444 3 703

10 Haftalık Gebelik

9. Hafta11. Hafta
10 Haftalık Gebelik

 

Gebelik kadının bedeni ve ruhu üzerinde büyüleyici değişimlerin gerçekleştiği bir süreçtir. 10 haftalık gebelik sürecinde neler olabileceğini, anne adaylarının karşılaşabileceği farklı hissiyatları ve bu döneme özgü önemli noktaları sizler için derledik.

10 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin 10. haftası gebe kadınların çoğunun belirtileri en güçlü şekilde deneyimlediği dönemdir. 10 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler aşağıdaki gibidir:

  • Sabahları daha yoğun olabilen mide bulantısı ve kusma,
  • Artan uyku ihtiyacı ve yorgunluk hissi,
  • Sık idrara çıkma durumu,
  • Kabızlık ve şişkinlik sorunu,
  • Baş dönmeleri,
  • İştahın artış ya da azalış göstermesi,
  • Vajinal akıntının artması,
  • Baş ağrıları,
  • Karın ve kasıklarda ağırlık ve kramplar,
  • Göğüslerde büyüme ve hassasiyet meydana gelir.

Karın ağrısı hamileliğin 10. haftasında sıklıkla dile getirilen bir rahatsızlıktır. Bu ağrıların çoğunluğu rahmin genişlemesi ve büyümesinden kaynaklanır. Rahim büyürken çevresindeki dokulara baskı yapabilir bu da karın ve kasıkta ağrılara yol açabilir. Bu durum normal kabul edilse de şiddetli ağrılar düşük belirtisi olabilir ve bu yüzden uzun süreli veya şiddetli ağrılar için tıbbi yardım alınmalıdır. Annenin karın kısmının belirginleşmesi henüz gerçekleşmemiştir. Ancak 10. haftayla birlikte daha önce daha yavaş büyüyen bebek hızlı bir şekilde kilo ve boyda artış göstermeye başlar. Bu nedenle 10 haftalık gebelik karnı bu haftadan itibaren dışarı doğru genişlemeye başlar. 10 haftalık gebelik görüntüsü düşünüldüğünde anne adaylarının ortalama 1-1,5 kilo alması beklenir. Ancak anne adayında şiddetli kusma ve mide bulantısı yaşanıyorsa kilo alımı düşebilir. Bunun yanında süt bezlerinin gelişimiyle göğüsler dolgunlaşıp ağırlaşır bu da hassasiyet ve ağrılara sebep olur. Destekli iç giysilerin kullanılması göğüslerdeki ağırlığı azaltarak ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca hormonal değişikliklerle beraber ciltte yağlanma, parlaklık ve saçlarda kalınlaşma gibi belirtiler de görülebilir.

10 HAFTALIK HAMİLELİK ULTRASON GÖRÜNTÜSÜ

Hamileliğin 10. haftasında yapılan ultrason muayenesi önceki haftalardaki deneyimlerden daha keyif verici olabilir. 5. ve 6.haftalarda gerçekleştirilen ultrason muayenelerine kıyasla 10 haftalık gebelik görüntüsü 3 boyutlu muayenede duyulan kalp atışlarındaki ritim çok daha düzenlidir. Bebeğin ultrason görüntülerine bakıldığında da yüz hatlarının belirginleştiği ve vücut yapısının geliştiği görülür. Görüntüde bebeğin kafasının boyut olarak bedeninin geri kalanına göre büyüktür çünkü beyin ve sinir sistemi diğer organlardan önce gelişim gösterir. Bebeğin baş büyümesi gelecek haftalarda yavaşlar ve vücudun diğer kısımlarının büyümesi hızlanır. Bu da orantının zamanla düzeleceği anlamına gelir.

10 HAFTALIK GEBELİK CİNSİYET GÖRÜNTÜSÜ

10 haftalık bebek ultrason görüntüsü bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için henüz çok erken bir dönemdir. Döllenme gerçekleştikten hemen sonra zigot oluştuğunda bebeğinizin cinsiyeti aslında belirlenmiştir. Ancak bunun ultrasonda görülmesi için bebeğin üreme organlarının gelişmiş olması gerekir. Bu yüzden bebeğin cinsiyetini öğrenmek için 13. ile 16-17. haftalar arasında herhangi bir ultrason muayenesinde bebeğin uygun pozisyonda görüntülenmesi gerekir. Bazen bebek kendini saklar veya yani başka bir deyişle ultrasonda doğru görüntü alınabilecek bir pozisyonda olmaz ve bu durumda cinsiyet tespiti daha sonraki haftalara ertelenebilir. Fakat 16. haftadan sonra hata payının önemli ölçüde azaldığını unutmamak gerekir.

10 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Zaman hızla ilerliyor ve siz zaten 9 haftalık gebelik sürecinizi yani 2 aylık periyodu tamamladınız. 10 haftalık bir gebe olarak hem fiziksel hem de duygusal bazı değişiklikler yaşamaya başladınız. Bu dönemde yaşanan 10 haftalık gebelik belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Kilo almak gebeliğin kaçınılmaz bir parçasıdır ve vücudunuzda en belirgin görünen değişim budur. Bebeğiniz henüz çok küçük olduğu için fazla kilo alımı bu evrede önerilmez. Bu yüzden 10. hafta sonuna kadar genel olarak 1-3 kilo almanız önerilir.
  • Geçtiğimiz haftadan itibaren büyümeye başlayan rahminiz 10. hafta ile beraber neredeyse bir greyfurt boyutlarına erişmiştir.
  • İlk trimesterde göğüsler doğum sonrasına hazırlanmaya başlar. Siz de bu sürecin sonuna yaklaştığınıza göre göğüslerinizin en aktif olduğu dönemdesiniz. Hatta göğüslerin ilk 3 ayda daha fazla büyüdüğünü ve bu süre sonrasında büyümeyi hemen hemen durduklarını belirtebiliriz. Ancak aşırı kilo almadığınız sürece bu geçerli olacaktır. Progesteron hormonu süt bezlerinin, östrojen ise süt kanallarının genişlemesini sağlar. Bunun sonucunda damarlar genişler, göğüsler şişer ve göğüs uçları büyür. Bu nedenle sütyen bedeniniz 2 bedene kadar artabilir.
  • Hamilelik döneminde hormonların yüksek seviyelere çıkmasıyla cildiniz daha fazla yağ üretmeye başlar. Bu da cildinizi daha parlak bir görünüme kavuşturur. Ayrıca kan basıncındaki artış da yüzünüzün daha dolgun ve canlı görünmesine yardımcı olur.
  • Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk an oldukça heyecan vericiydi. Ancak günler ilerledikçe bir miktar endişe hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Buna hormonal değişiklik diyebilirsiniz ya da annelik endişesi diyebilirsiniz. Doğumu veya doğum sonrasını düşünerek endişeye kapılmış olabilirsiniz.
  • Hafta boyunca sıkça idrara çıkma hali devam eder. Kabızlık bu durumu izleyebilir. Ayrıca daha önce deneyimlediğiniz gibi vajinal akıntı da 10. hafta hamilelik belirtileri arasındadır.
  • Daha önce yaşadığınız sabah mide bulantısı bu hafta biraz azalabilir. Ancak bir süre daha devam etmesi normaldir. Biraz daha dayanmak gerekir. Ek olarak mide yanması, gaz ve şişkinlik gibi problemleri da yaşamaya devam edebilirsiniz.

10 Haftalık Bebek Gelişimi

10 haftalık bebek görüntüsü kuru erik büyüklüğündedir.

10 haftalık bebek için ilk dişler yaklaşık 6 ay boyunca görünmez ancak diş etlerinin altında minik diş tomurcukları gelişmeye başlar.

Bu hafta mide sindirim sıvıları üretir ve böbrekler daha fazla idrar üretir.

Bu haftada kemikler ve kıkırdak oluşur, dizler ve ayak bilekleri şekillenmeye başlar ve minik dirsekler şimdiden hareket eder.

10. hamilelik haftası bebeğin gelişimi açısından önemli evreleri barındırır. Önceki haftalarda oluşturulan organlar tamamen yerleşir ve vücut yapısı kabaca tamamlanır. Bu haftadan sonra organlar kendi içinde gelişimine devam ederek fonksiyon kazanır ve sonraki aylarda ise işlev görmeye başlar. Böbrekler 10. haftadan itibaren faaliyete geçer. Amniyon sıvısını yutan bebek bu sıvıyı böbrekler aracılığıyla geri dışarı atar. Oluşan idrar yeniden amniyon sıvısına dönüştüğünden bebek ya da anneye zarar vermez.

Kıkırdak ve kemik yapısı bu haftada hızla gelişir. Bebeğin dirsek ve diz eklemleri, kol ve bacaklarda belirginleşmeye başlar. Bu eklemlerin gelişmesi sayesinde bebek artık kollarını ve bacaklarını bu eklemler aracılığıyla bükebilir. Kalp organı önemli bir olgunlaşma düzeyine gelmiştir. Bir bebeğin kalp atış hızı bu haftada bir yetişkinin normal kalp atış hızının yaklaşık üç katına çıkmıştır. Gözlerdeki iris tabakası ve ağızdaki ilk süt dişi tomurcukları bu hafta içinde şekillenir. Genital organlar da gelişmeye devam eder ancak bu hafta boyunca kız ve erkek bebekler arasında görünüşte bir ayrım yoktur. 11. haftadan itibaren cinsel organların gelişimi kız ve erkek bebeklerde farklılık göstermeye başlar.

10 Haftalık Bebek Hareketleri

10 haftalık bebek gelişimi düşünüldüğünde 10 haftalık bebek annenin rahminde küçük hareketler yapabilir ve sinir sisteminin gelişmesiyle dış uyaranlara refleks hareketlerle yanıt verebilir. Ancak bu hareketler oldukça sınırlıdır ve bebek henüz çok küçük olduğundan annenin bu hareketleri hissetmesi henüz mümkün değildir. Ultrason muayenelerinde bebeğin el ve kol hareketlerini yeni oluşan diz ve dirsek bükülmelerini gözlemlemek mümkün olabilir. El ve ayak parmakları büyük oranda ayrıldığından parmak hareketleri de yavaş yavaş başlamıştır. Ayrıca bebek ağzını açabilir ve dilini dışarı çıkartabilir. Bebeğin hareket yeteneği her hafta hızla artar ve ilk kıpırdamalar yaklaşık 3-4 hafta içerisinde anne tarafından hissedilmeye başlanacaktır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Embriyonik dönemin sonlandığı ve fetüs evresine geçilen bu süre zarfında bebeğin gelişiminde her hafta yeni gelişmeler yaşanır. Hücre sayısı arttıkça vücut şekillenirken organlar ve sistemler de gelişmeye devam eder. Peki 10 haftalık bir bebeğin organ ve sistem gelişimi nasıl ilerler?

  • Sinir Sistemi: Bebek 10. gebelik haftasında belirgin bir fiziksel değişim yaşar. Bu değişimin en dikkat çeken kısmı kafatasındaki büyümedir. Bu büyüme beynin gelişmesi için gereken alanın oluşmasını sağlar. Dolayısıyla bebeğinizin beyini doğum anına kadar gelişmeye devam eder ve fetüs büyüdükçe sinir sisteminde de önemli değişimler yaşanır. 9. haftada oluşmaya başlayan göz kapakları bu hafta ile birlikte büyük oranda tamamlanmış olur.
  • Dolaşım Sistemi: 9 haftalık gebelik sürecinde yolk kesesi kaybolmaya başlar ve onun yerine göbek kordonu gelir. Tamamen yok olmuş olmasa bile bu hafta itibariyle göbek kordonu kan dolaşımını sağlamak üzere yavaşça oluşur. Dolaşımdaki başka bir gelişme ise kalbin 4 odacığına sahip olmasıdır. Bu evrede kalp dakikada 180 kez atarak bir yetişkinin iki katı hızda çalışır.
  • Sindirim Sistemi: Bağırsakların karın içerisinde genişlemeye ve ilerlemeye devam etmesi ve çok yakında nihai konumuna ulaşmasını beklenir. Ayrıca mide, dalak ve karaciğer de yerleşmiştir ve karaciğer kan üankreas ve safra kesesi doğum sonrası dönem için hazırlıklarını sürdürür.
  • Solunum Sistemi: Solunum sistemi beyin gibi doğuma kadar gelişimini sürdürür.
  • Destek ve Hareket Sistemi: Kemik ve kas sistemi gelişimine devam ederken 10. gebelik haftasında bebeğin el ve ayak parmakları arasındaki zarlar yok olmaya başlar. Kas yapısının geçen haftaya kıyasla daha gelişmiş olması nedeniyle artık ellerini ve ayaklarını daha rahat hareket ettirebilir. Ayrıca dirsekleri belirginleştiği için eklemlerini daha kolay kullanabilir.
  • Boşaltım Sistemi: Hamileliğin 10. haftası içinde böbrekleriniz idrar oluşturmayı başlar bu da oldukça heyecan verici bir gelişmedir.
10 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Duyu organlarının işleyişi beyin kontrolü altındadır. Dolayısıyla duyu organlarının tam anlamıyla çalışabilmesi için ilgili beyin bölümünün gelişmiş olması gerekir. Beyin doğuma kadar ve hatta sonrasında bile gelişmeye devam eder. Şimdi hamileliğin 10. haftasındaki duyu organlarıyla ilgili gelişmelere bakalım.

  • Göz ve Görme Duyusu: Bu haftada göz kapaklarının gelişimini tamamlamaya yaklaştığı görülür ve iris tabakası da yavaşça oluşmaya başlar ki bu tabaka göz rengini belirler. Ancak göz kaslarının henüz gelişmemiş olması ve gözlerin konumlanacağı yerlere henüz ulaşmamış olması sebebiyle görme yeteneğinden bahsetmek için erken. Bebeğiniz bu haftadan itibaren anne karnında uyumaya başlar. Gözleri açılmamış olsa bile uyku ve uyanıklık hâlleri mevcuttur.
  • Kulak ve İşitme Duyusu: Hamileliğin 10. haftasında bebeğinizin kulakları yavaşça büyümeye başlar. Kulak memeleri büyüdükten sonra kulak kepçesi de büyüme gösterir. Başın alt kısmında kulak gelişimi sürerken size ait sesleri duyma zamanı yaklaşır.
  • Deri ve Dokunma Hissi: Bebeğinizin vücudunu saran derisi gelişmeye devam ederken basit duyu sistemleri de işlev görmeye başlar. Bebeğiniz dokunmayı artık hissetmeye başlasa da sizin algılamanız için henüz çok erken olduğundan tepkisini hissetmeniz biraz daha zaman alır. Bu nedenle aranızdaki ilişkiyi güçlendirmek amacıyla bebeğinize dokunarak onu hissetmeye başlayabilirsiniz.
  • Dil ve Tat Duyusu: Çene kemiği geliştikçe gelecekte çıkacak olan diş tomurcukları da bu haftadan itibaren oluşmaya başlar. Dokunma duyusunun ilk olarak geliştiği bölgelerden biri ağız ve yanak bölgesidir. Kısa süre içinde bebeğiniz ağzını açıp kapama yetisine sahip olacak.
  • Burun ve Koklama Duyusu: Bebeğinizin yüz özellikleri gitgide belirginleşir. Bunların arasında en dikkat çeken kısım burundur. Ancak koklama duyusu hakkında konuşmak için henüz çok erken.

Kaç Kilo Almalısınız?

Hamileliğin ilk evrelerinde fazla kilo almanız önerilmez. İlk 3 ayın sonunda bebeğiniz daha hızlı büyümeye başladığı için kilonuz da artış gösterir. Bu nedenle dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Eğer 10 haftalık hamilelikte kaç kilo alınması gerektiğini merak ediyorsanız ilk üç ayda kilonuzun 1-3 kilo artması idealdir.

10 Hafta Gebelikte Nasıl Beslenilmelidir?

Plasenta aracılığıyla bebeğiniz sizin tükettiğiniz besinleri alarak büyümeye başladığından beslenme konusunda seçici olmanız gerekir. Hamilelik döneminde protein bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir. Kırmızı ve beyaz etler tercih edilmelidir. Yumurta, et ve süt tüketimi önemlidir. Ara öğünlerde Omega 3 açısından zengin olan fındık, ceviz gibi kuruyemişleri tüketmek önemlidir. Yeşil sebze ağırlıklı beslenmenin yanında meyve tüketimine de özen gösterilmelidir. Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, bol miktarda domates, peynir, zeytin, yeşillikler ve yumurta tüketilmelidir. Haftada en az bir kez tavuk ya da balık yemek iyi olacaktır. Zeytinyağlılar diyetinizin parçası olmalıdır. Eğer zeytinyağlı bir yemek bulunmuyorsa yerine bol salata tüketebilirsiniz.

Sabahları mide bulantınızın azalması ile iştahınız artabilir. Bu durumda dikkatli ve bilinçli olmalısınız. Tıbbi tavsiye almak için doktorunuzla konuşmalısınız. Özellikle yorgun olduğunuz veya acele ettiğiniz zamanlarda sağlıklı atıştırmalıklar ideal seçeneklerdir. Kuruyemişler ve meyveler bu anlamda en uygunudur. Bir avuç fındık, ceviz, badem veya bir porsiyon kuru meyve gibi alternatifler tercih edilebilir. Demir hem sizin hem de bebeğinizin vücudu için hayati öneme sahiptir. Beynin gelişiminden kan dolaşımına kadar birçok işlevi vardır. Bu nedenle hamilelik sürecinde demir seviyeleriniz kontrol edilmelidir. Gerek duyulduğunda doktorunuz size demir takviyesi verecektir. Bunun yanında kırmızı et, balık, yumurta, fasulye, mercimek ve nohut gibi demiri yükselten besinler düzenli olarak tüketilmelidir.

Egzersiz Önerileri

Hamilelik döneminde spor ve egzersiz aktivitelerine devam etmek çok önemlidir. Bu hem enerjik kalmanızı sağlar, kilo alımını kontrol eder hem de doğum sürecine yardımcı olur. Büyüyen karnınız zamanla kas ve iskelet sisteminizi de etkileyebilir. Bu nedenle önlem almak gereklidir. Doktorunuzdan veya bir spor koçundan hangi egzersizleri yapabileceğiniz konusunda bilgi alabilirsiniz. 10 haftalık hamilelikte genellikle hafif tempo yürüyüş, omurgayı güçlendiren esneme hareketleri, grup egzersizleri, pilates, yoga, yüzme tercih edilir.

İpuçları

Özellikle ilk 9 haftalık gebelik sürecinde riskli bir evre olarak kabul edilir ve siz bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlattınız. Dolayısıyla 10. haftadan itibaren hamileliğinizin en hoş evresine giriş yaptınız. Hamilelik belirtilerinin sizi rahatsız etmesini minimize etmek için yapabileceğiniz şeyleri derledik.

10. gebelik haftası duygusal olarak biraz zorlayıcı olabilir. Duygusal iniş çıkışlar ve endişeler yaşamanız mümkün. Burada önemli olan duygularınızı bastırmak yerine onları serbest bırakmaktır. Bu dalgalanma normaldir ve hemen hemen her anne adayı tarafından yaşanır. Riskli dönem geride kalmış olsa bile doktor kontrollerini ihmal etmemeli ve doktorunuzun önerdiği zamanlarda kontrollere devam etmelisiniz. Bu herhangi bir problem karşısında hem sizi hem de bebeğinizi korur.

Hamilelikte sık idrara çıkma durumu hemen hemen her anne adayının yaşadığı bir durumdur. Birçok doktor ve beslenme uzmanı bu dönemde kafeini hayatınızdan çıkarmanızı veya önemli derecede azaltmanızı önerir. Çünkü kafein idrar söktürücü rol oynar. Eğer kafein tüketiyorsanız gün boyu vücudunuzun susuz kalmasını önlemek için daha çok su içmelisiniz.

Bu hafta kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda bol miktarda dinlenmekten çekinmeyin. Bacaklarınızı uzatarak veya sol tarafa yatarak kan dolaşımını hızlandırabileceğiniz gibi yürüyüş yaparak da bu etkiyi sağlayabilirsiniz. Bu durum kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Gebeliğin 10. haftası kan dolaşımının hızlanmaya başladığı bir süreçtir. Bu nedenle diş etlerinde şişlik ve kanama yaşayabilirsiniz. Bu durumla başa çıkmak için düzenli diş fırçalama önemlidir. Eğer hala aynı diş macununu kullanıyorsanız organik olanlarına geçmeyi düşünmelisiniz. Ancak eğer kanama ve şişkinlik şiddetlenirse hem doktorunuza hem de bir diş hekimine başvurmalısınız.

Demir takviyesi zamanı

Demir beynin beslenmesi için gereklidir ve sağlıklı bir gebelik diyetinin kritik bileşenlerinden biridir ve kanınızdaki oksijeni taşıyan bir elemandır. Bebeğinizin bilişsel gelişimi demiri gerektirir. Uygun bir demir takviyesi, hemoglobin üretimini artırarak kanınızdaki oksijen taşıma kapasitesini iyileştirir. Sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak anemi riskinizi azaltır. Anemi aynı zamanda demir eksikliği olarak da bilinir ve yorgunluk, halsizlik ve bitkinliğe neden olur. C vitamini içeren besinlerle birlikte demir açısından zengin gıdalar tüketerek vücudunuzun ideal demir alımını sağlayabilirsiniz. C Vitamini için taze meyveler ve sıkılmış meyve suları en iyisidir. Kanınızdaki demir seviyeleri hamilelik süresince düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ancak eğer kendinizi yorgun veya bitkin hissederseniz doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Belki de bir süreliğine demir takviyesi almanız gerekebilir.

Demir oranını arttıracak besinler
  • Kırmızı et
  • Balık - somon, sardalya
  • Yumurta
  • Kuru meyve
  • Tam tahıllı ekmek
  • Baklagiller - fasulye, mercimek, nohut
  • Kuruyemişler - fındık, kaju, çekirdek
  • Kurutulmuş erik, kayısı ve üzüm
  • Yeşil yapraklı sebzeler - brokoli, ıspanak, kara lahana

10 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebelik süreci boyunca, anne adayının dikkat etmesi gereken çeşitli hususlar mevcuttur. 10. hafta, erken gebelik evresine dahildir ve aşağıdaki noktalara hassasiyet göstererek kendinizin ve bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz:

  • Hamilelik süresince ve lohusalık döneminde sağlıklı beslenme büyük bir önem taşır. Bu dönemde protein, kalsiyum, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir beslenme düzenini en kısa sürede yaşam tarzınıza dahil etmelisiniz.
  • Tüm meyveler sağlıklıdır, fakat mango özellikle hamileler için oldukça faydalıdır. Salatanın içinde bulunan A ve C vitaminlerinden daha fazlasını içerirken aynı zamanda potasyum bakımından da zengindir. Bu tropikal meyve tatlı ve tuzlu yemeklerle mükemmel bir uyum sağlar. Smoothielere çorbalara ekleyebilir, salsa veya farklı lezzetlere doğrayabilir ya da sade yiyebilirsiniz.
  • Sabahları mide bulantısı yaşıyorsanız başka bir alışılmadık belirti olan aşırı tükürük salgılama durumunu da fark etmiş olabilirsiniz. Can sıkıcı olsa da bu fazladan üretilen tükürük aslında ağzınızı, dişlerinizi ve boğazınızı mide asidinin zarar verici etkilerinden korur. Aşırı tükürük genellikle ilk üç ayın sonunda azalır ancak bu süre zarfında şekersiz sakız çiğneyerek, buz emerek veya limon dilimleri gibi ekşi yiyecekler tüketerek rahatlayabilirsiniz.
  • Anne adaylarına hamilelik boyunca ideal kilo alım miktarları şu şekildedir; eğer düşük kiloluysanız 15-20 kg, normal kiloluysanız 13-17,5 kg ve fazla kiloluysanız 7-13 kg. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda beslenme düzeninizi belirleyerek aşırı kilo alımını engellemeye çalışabilirsiniz.
  • Eğer işiniz masa başında ise kan dolaşımının sağlıklı olabilmesi için her saat başı 10 dakikalık aralar vererek hareket edin.
  • Ağır yük kaldırmaktan, yoğun egzersizler yapmaktan ve yüksek yerlere uzanmaktan kaçınmalısınız.
  • 10 haftalık gebelikte kan şekerinizin ani düşüşlerini ve mide bulantılarını hafifletmek için midenizi rahatlatacak atıştırmalıkları tüketin.
  • Otururken veya yatar pozisyondan kalkarken yavaş ve dikkatli olun.
  • 10. haftada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta kıyafet seçiminizdir. Dar ve belinizi sıkan kıyafetleri kullanmayı bırakın ve yerine daha geniş ve konforlu kıyafetler giymeye başlayın. Göğüsleriniz büyümeye devam edeceği için artık balensiz ve rahat sutyenler tercih etmelisiniz.
  • Uzun mesafe yolculuklardan kaçının.

10 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

Eğer henüz gerçekleştirmediyseniz en kısa sürede kan testleri ve genel sağlık kontrolünüzü yaptırmanız önemlidir. İlerleyen zamanlarda bebeğiniz için daha fazla test gerekecektir. Bu hafta kendinize zaman ayırabilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Göğüsleriniz büyümeye başladığından, mevcut iç çamaşırınız artık size küçük gelebilir. Size uygun olan esnek ve genişleyebilen tarzda ürünleri seçmelisiniz. Emzirmeye özel tasarlanan veya balensiz modeller sizin için idealdir. Beliniz giderek genişliyor ve karnınız yavaşça büyüyor. Bu nedenle giysileriniz sıkı gelebilir. Bu durumda beli lastikli rahat giysiler tercih etmenizi öneririz. Alışveriş listesine 10. gebelik haftası itibariyle hamilelik kıyafetlerini eklemenizde yarar var.

10 haftalık gebelikte karın ağrısı genellikle rahmin genişlemesi ve bağırsakların hareket etmesi nedeniyle oluşabilir. Ancak bu durum normal kabul edilirken, şiddetli veya sürekli ağrılar sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. Ayrıca ağrıya baş dönmesi, bulantı veya kanama gibi belirtiler eşlik ediyorsa acilen sağlık hizmetleri ile iletişime geçmek önemlidir. Gebeliğin her evresinde sağlığınız ve bebek sağlığı en öncelikli konudur. Her türlü endişenizi doktorunuzla paylaşmaktan çekinmeyin.

 

KAYNAK: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-10.aspx

SIK SORULAN SORULAR

Eğer gebeliğinizin onuncu haftasındaysanız yaklaşık olarak iki buçuk aylık hamile olduğunuzu söyleyebiliriz. Daha kesin bir ifadeyle 10. hamilelik haftanızı bitirdiğiniz ve 11. haftaya girdiğiniz gün 2 ay 10 günlük hamilesiniz demektir.

10 haftalık gebelik ultrason görüntüsü ile bebeğin baş gövde mesafesi ölçülür. Bebeğin ense kalınlığı kontrol edilir. Ayrıca 10 haftalık hamilelikte tam kan sayımı, idrar analizi, karaciğer testleri, toksoplazmozis, rubella, sitomegalovirüs ve herpes simpleks virüs taramaları için torch testi, tiroid kontrolü ve eğer kan uyuşmazlığınız varsa kan uyuşmazlık testleri yapılır.

Bebeğin ense kalınlığının ölçümü 10 haftalık hamilelikte yapılabiliyor olsa da bu ölçümün en ideal zamanı 12. gebelik haftasıdır.

İkili testin uygulanması için 10. gebelik haftası erken bir dönemdir ancak yapılabilir. İkili testin en uygun zaman aralığı ise 12-14. hamilelik haftalarıdır.

10 haftalık hamilelikte bebeğin cinsiyeti bazen anlaşılabilmektedir fakat kesin bir tespit için bu süreç erken kabul edilir.

Bebek büyümeye başladıkça 10 haftalık bir gebelikte kasıklar üzerinde basınç hissedilebilir. Aynı zamanda rahmin genişlemesi de ağrılara sebep olabilir. Bu ağrılar genellikle bebeğin yerleşmesi ve büyümesiyle ilişkilidir ve kanama olmadığı sürece normal olarak kabul edilir.

Hamilelik döneminde ağrılı deneyimlerin yanı sıra akıntı ve lekelenme gibi durumlar da yaşanabilir. Akıntının miktarındaki artış hamilelik boyunca devam eder ve rengi ile kokusu önemlidir. Şeffaf ve bol miktarda olan akıntı genellikle normaldir. Ancak lekelenme genellikle sağlıklı bir belirti değildir ve düşük riskini gösterebilir. Herhangi bir lekelenme durumu doktora bildirilmeli ve gerekli incelemeler yapılmalıdır.

10 haftalık bir gebelikte kanama tehlike işaretidir. Eğer kanama görülürse mutlaka ultrason kontrolü yapılmalıdır. Test sonuçlarına göre tedavi ve istirahat süreci belirlenir. Doktorun önerisi üzerine anne adayı hastaneye yatırılabilir.

Eğer anne adayında plasenta ile ilgili bir problem erken doğum riski, rahmin anatomik yapısına dair bir sorun veya kanama şikayeti bulunmuyorsa cinsel aktivite sınırlaması gerekmez.

Hamilelik süresince kanamanın görülmesi genellikle istenmeyen bir durumdur. Eğer 10 haftalık hamilelik sürecinde cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelirse anne adayının hemen doktora başvurması gereklidir. Kanamanın durdurulması için ultrason muayenesi yapılmalı ve kanamayı durdurucu ilaçlar verilmelidir. Bu tür durumlarda yaklaşık olarak 1 ay boyunca cinsel ilişkiden kaçınılması tavsiye edilir. Kanama ile ilgili bir problem tespit edildiyse, hamilelik süresince cinsel aktiviteden uzak durulmalıdır.

Bebeğin büyümesi nedeniyle 10 haftalık hamilelik sürecinde rahim ve kasıklarda ağrılar görülebilir. Fakat eğer bu durum ishal, kusma ve mide ağrısına sebep oluyorsa, bir gastroenterologa danışmak iyi bir fikir olacaktır.

Eğer anne adayında zaten migren tipi baş ağrısı varsa bu dönemde ağrı atakları artabilir. Yüksek tansiyon da hamilelik sırasında baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca sinüzit veya göz problemleri de baş ağrısına sebep olabilir. Ancak 10 haftalık gebelik dönemi spesifik bir baş ağrısına yol açmaz.

Bebek 10 haftalıkken annesi tarafından hissedilmez annenin genellikle fark ettiği şey bağırsak hareketleridir. İlk bebeği olan anneler genellikle 19. hamilelik haftasında, ikinci bebeği olanlar ise 17. hamilelik haftasından sonra bebek hareketlerini hissederler.

Gebelik durumu idrar testinde görülebilir. Adet gecikmesinin bir gün bile olsa olması durumunda idrar testi pozitif çıkabilir.

Hamilelik döneminde sık idrara çıkmak oldukça yaygın bir durumdur. Ancak bu belirti genelde hamileliğin son üç ayında daha belirgin hale gelir. Eğer anne adayları yanma hissi ve gece boyunca sık idrar ihtiyacı yaşıyorsa idrar yolu enfeksiyonu düşünülmeli ve bu şikayetlerle doktora başvurulmalıdır.

Yürüme ve yüzme ideal gebelik egzersizleri olarak kabul edilir. 10 haftalık hamilelik döneminde pilates ve yoga önerilmez. Pilates ve yoga için hamileliğin 12. haftası ve sonrası daha uygun bir zaman dilimi olarak kabul edilir.

Hamilelik döneminde gaz oluşumu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Gebelik sürecinde mide-bağırsak sistemi daha ağır çalışır ve alınan ilaçların da bağırsak hareketlerini yavaşlatma etkisi olduğu için gebelikte gaz sorunu yaşanabilir.

Bebeğin hareketlerinin hissedilmesi 10 haftalık bir gebelikte genellikle mümkün olmayabilir. Ancak bazı belirtiler sayesinde hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Genellikle 10. haftada olan bir gebelik sırasında halsizlik ve iştahsızlık gibi semptomlar yaygındır. Bunlar genellikle gebelik hormonlarından kaynaklanır ve bulantı, kusma, acı tat alma ve enerji eksikliği gibi semptomlara neden olabilir.

İshal 10. haftada olan bir hamilelik sırasında normal olarak kabul edilmez. Eğer ishal yaşıyorsanız bunun nedenini bulmak için doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde mide üst kapağının açılması ve midedeki asidin yemek borusuna kaçması sonucunda mide bulantısı ve yanma şikayetleri genellikle ortaya çıkar. Ancak 10 haftalık bir gebelikte bu belirtilerin oluşması genellikle bebeğin büyüklüğünden ve mideye uyguladığı basınçtan değil gebelik hormonlarından kaynaklanır. Mide rahatsızlıklarını azaltmak için acı, ekşi, baharatlı yiyeceklerden kaçınıp yumuşak gıdalar tüketmeyi, yüksek yastık kullanmayı deneyebilirsiniz.

Hamile kadınların sadece % 10-15'inde memelerinden erken dönemde sıvı gelebilir. Bu durum normal kabul edilir ancak meme ucunu sıkmanız tavsiye edilmez.

Uzun otobüs yolculukları 10 haftalık hamilelik döneminde düşük riskini artırabileceği için 3 saatlik seyahatlerden daha uzun olanları önerilmez. Hava yoluyla seyahat etmek bu durumda daha uygun olacaktır.

Hamileliğin 10. haftasında anne adayının hangi pozisyonda yattığının önemi yoktur. Rahat olduğu herhangi bir pozisyonda uyuyabilir.

Bebek genetik hastalıklar veya vücut anormallikleri nedeniyle düşebilir. Rahim anormallikleri de düşük tehdidi oluşturabilir. Progesteron hormonunun az miktarda olması da düşük riskini yükseltir. Bu durum tüp bebek gebeliği olanlarda daha sık görülür.

Yasal olarak gebeliğin sonlandırılma süresi 10 haftadır. Bu süre geçtikten sonra hukuki olarak doğumun sonlandırılması mümkün olmaz.

10 haftalık bir gebelikte su gelmesi normal bir durumdur. Ancak kanlı akıntıların düşük belirtisi olduğunu göz önünde bulundurarak bir doktora başvurulmalıdır.

10 haftalık gebelik sürecinde anneler genellikle hafif rahatsızlık hisseder. Bu belirtiler mide bulantısı, yorgunluk ve sık idrara çıkma şeklinde olabilir. Ancak her kadının deneyimi farklı olacağı için bu belirtilerin hepsi veya hiçbiri yaşanmayabilir.

10 haftalık fetus henüz tekme atmaya başlamaz. Bu tür hareketler genellikle 16. haftadan itibaren hissedilmeye başlar.

10 haftalık hamilelikte anne adayının kilo alması beklenmez. Genellikle ilk trimester süresince çok az ya da hiç kilo alınmaz.

Bebeklerin 10. haftasında önemli bir gelişim süreci yaşanır. Bu dönemde bebeğin kalbi, beyini, omuriliği ve diğer organları şekillenmiş olup evrimleşmeye devam eder. Ek olarak bu zaman diliminde el ve ayak parmakları da belirgin hale gelir.

Bebeğin annesinin rahminde beslenmeye başlaması genellikle embriyo durumundan fetüs safhasına geçişle birlikte başlar. Bu durum genel olarak yaklaşık 8-9 hafta içerisinde meydana gelir.

Bebeklerin kasıktan ana rahmine geçişi çeşitli etkenlere bağlıdır fakat genelde bu olay 12 ile 14 haftalar arasında gerçekleşir.

Bebeğin organ gelişimi genellikle gebeliğin 20. haftasında tamamlanır. Bu aşamadan itibaren bebeğin organları büyümeye ve olgunlaşmaya devam eder. Ancak her bebekte bu süreç farklılık gösterebilir ve biraz daha uzun sürebilir ya da daha hızlı tamamlanabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.01.2024 09:52Yayınlanma Tarihi: 14.12.2023 11:03
Yorum Ekle