444 3 703

14 Haftalık Gebelik

13. Hafta15. Hafta
14 Haftalık Gebelik

 

Her an yeni bir mucizeye tanıklık etmek ve bedeninde başka bir canlıyı büyütmek gerçekten de inanılmaz. Sizin için derlediğimiz 14 haftalık gebelik başlıklı yazımızda bu dönemde neler bekleyeceğinizi, vücudunuzda ve bebeğinizde meydana gelen değişimleri keşfedeceğiz.

14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Hamilelik her anne adayına özgü bir deneyim olsa da çoğu kadın benzer süreçlerden geçer. 14. hafta ile birlikte hamileliğin getirdiği hormonların salgılanma ritmi daha düzenli hale gelir. Bu düzenlilik sayesinde anne adayı daha az rahatsızlık hisseder ve enerjisi artar. Ayrıca bu dönemde bebeğinin gelişimine psikolojik olarak daha hazır olur. Mide bulantısı ve baş dönmelerinin hafiflemesi iştahını açabilir ancak annenin ve bebeğin sağlığı için aşırıya kaçmamak önemlidir. Vücut düzenli bir hale gelse de değişmeye ve gelişmeye devam eder. Bu gelişimler bazı sorunları beraberinde getirebilir ama endişe etmek gereksizdir. 14 haftalık gebelik annedeki değişiklikler ise aşağıdaki gibidir:

  • Mide bulantısının ve baş dönmelerinin seyrek hale gelmesi,
  • Göğüs hassasiyetinin azalması,
  • Enerji seviyesinin yükselmesi,
  • Tansiyonun ara sıra düşmesi,
  • Burunda kanama oluşması,
  • Zaman zaman bacak ağrısı çekme,
  • Vajinal akıntının artması,
  • Ruh halindeki dalgalanmalar,
  • 14 haftalık gebelikte kasık ağrısı,
  • Nefes darlığı sebebiyle daha hızlı nefes alma.

14 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

3. ayını tamamlayıp 4. aya geçerken vücudunuz hamileliğe uyum sağlamaya devam eder. Bebeğiniz büyürken 14 haftalık gebelik görüntüsü ve vücutta çeşitli değişimler görülür. Fiziksel dönüşüm yanında hormonal değişimler de sizi derinden etkiler. 14 haftalık gebelik belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Hamilelik sürecinde yaşanan en belirgin değişimlerden biri kilo almadır. Ancak bu kilo artışının denetimli olması gerekmektedir. Aşırı kilolar doğumu zorlaştırabileceği gibi hamilelik sürecinin de güçle geçmesine yol açabilir.
  • İkinci trimester dönemine girildiğinde, mide bulantısı genellikle hafifler. Bu durum iştahın artmasına sebep olabilir ve bu nedenle kilo kontrolü için yediklerinizi gözden geçirmeniz önemlidir.
  • 14. hamilelik haftasında gebelik riniti adlı bir burun tıkanıklığı sorunu yaşayabilirsiniz. Bu durumu progesteron hormonunun sebep olduğu düşünülür. Burundaki mukus zarının kan akışını arttırarak şişmesine yol açar. Gebelik rinitinin spesifik bir tedavisi olmasa da doktorunuzun önerdiği nemlendirici ilaçları kullanabilir veya kompres yapabilirsiniz.
  • Rahmin büyümesiyle ilişkili olarak karın bölgenizin sağ ve sol tarafında ağrılar hissetmeye başlayabilirsiniz. Rahim büyüme öncesinde kalın bağlarla desteklenir ancak büyüdükçe bu bağlar uzar ve incelir. Bu durum keskin karın ağrılarına yol açabilir. Ağırlık kaldırma ya da ani hareketler bu ağrıyı daha belirgin hale getirebilir. Ağrıyı azaltmak için ayaklarınızın vücudunuzdan daha yukarıda olduğu bir pozisyonda dinlenmeyi deneyebilirsiniz.
  • Artık aşermeler başlayabilir ve istemediğiniz şeyleri talep etmeye başlayabilirsiniz.
  • Rahmin büyümesi nedeniyle gece bacak krampları yaşama ihtimaliniz vardır. Rahim pelvis içine sığmayacak şekilde büyüdüğünde bacak damarlarına baskı yapar ve bu da bacak kramplarına yol açabilir.
  • Birçok anne adayı hamileliğin bu evresinde daha hızlı nefes alır. Bazıları ise nefes darlığı bile yaşayabilir.
  • Ciltteki koyu lekeler daha önceki haftalarda ortaya çıkmış olabilir. Fakat 14. gebelik haftasından itibaren benlerde büyüme ve renkte koyulaşma daha belirgin hale gelir.

14 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

 14 haftalık gebelik bebek boyu 8-9 cm’dir. Peki 14 haftalık gebelik bebek hangi meyve büyüklüğündedir? Bu haftada bebek orta boy bir limon büyüklüğündedir. “14 haftalık gebelik kaç gram?” sorusu da gelişim dönemi hakkında merak edilen bir diğer konudur. Bebeğin kilosu ise yaklaşık olarak 43-45 gramdır.

Erkek mi yoksa kız mı? Bu hafta tamamen gelişmiş cinsel organlar ön plandadır. Ancak unutmayın ultrasonda tespit edilmesi hala zor olabilir.

Bebeğinizin başı, kaşları ve bedeni biraz tüylenmeye başlar.

14. hafta gelişimin son derece hızlı olduğu bir dönemdir. Bebek yaklaşık 8-9 cm uzunluğa ve ortalama olarak 43-46 gram ağırlığa ulaşır. Bu büyümenin yanı sıra bebeğin organları da oldukça hızlı gelişir. Organların gelişimi vücudun büyümesini ve gelişmesini izler. Kemikleri önceki haftalardan daha sert ve belirgindir. Bu sertleşen kemikler arasında kulak kemiği de bulunur ve kulak kemiğinin gelişimi bebekler için çok önemlidir. Kulak kemikleri geliştikçe bebek ilerleyen haftalarda duymaya başlar ve duyduklarına tepki verebilir.

Bebeğin boynu da kalınlaşıp uzamaya başlar. Boyun kalınlaştıkça ve uzadıkça bebek önceki haftalara göre daha dik durabilir. Tüm bu fiziksel gelişmelerin yanı sıra beyin de gelişimine devam eder. Beynin gelişmesiyle birlikte beyin ile kaslar arasındaki sinirsel iletişim artar. Beyin kaslara ilk sinyallerini 14. haftadan itibaren gönderir. Bunun yanında lanugo adı verilen tüyler bebeğin vücudunu kaplamaya devam ederken, kaşlar, kirpikler ve saçlar da uzar.

 

Sistem Gelişimi ve Yeni Edinilen Yetenekler

Hayatına tek bir hücre olarak başlayan bebeğiniz artık profilden bakıldığında insan silueti oluşturur. Bebek 14 haftalık olduğunda organ ve sistem gelişiminin durumu konusunda merakınız varsa işte yanıtı…

  • Sinir Sistemi: Beyinle birlikte omurilik de gelişir. Bebeğinizin omuriliği hamileliğin 14. haftasında neredeyse omurga kanalını tamamen dolduran şekilde ilerler. Sinir hücrelerinin etrafını saran miyelin kılıfının oluşmasıyla beyin ve sinirler arasındaki iletişim daha güçlü hale gelir. Bu gelişme henüz gözle görülmese bile bebek yüz ifadelerinde kendini belli etmeye başlar.
  • Dolaşım Sistemi: Plasenta anne ile bebeğin kan dolaşımını sağlar. Plasenta bu evrede genellikle tamamlanmış olduğundan kan dolaşımı sağlanır. Anne tarafından alınan kanın içinde bulunan önemli beslenme maddeleri ve oksijen bebeğe ulaştırılırken bebek tarafından üretilen atık maddeler ve karbondioksit anneye geri gönderilir.
  • Sindirim Sistemi: 14. hafta karaciğerin işlevini yerine getirebilecek kadar geliştiği bir dönemi ifade eder. Karaciğer aktif hale geldiğinde, vücuda alınan besinler kullanılabilir şekle dönüştürülür. Anne olarak yedikleriniz bebeğe ulaştığından sağlıklı ve dikkatli beslenmek önemlidir.
  • Solunum Sistemi: Bebeğiniz geçen hafta nefes alma ve verme egzersizlerine başlamıştı ve bu hafta da bu egzersizlere devam eder. Bu durum bebek doğum sonrası için şimdiden hazırlığını yapmaya başladığı anlamına gelir.
  • İskelet ve Kas Sistemi: Daha önceki haftalarda daha çok içeriye kıvrılmış olan minik bebeğinizin omurgası düzleşmeye başlar. Bu da daha dik bir duruşa doğru evrimleşeceği anlamına gelir. Kas sistemi de kemik yapısıyla birlikte gelişmeye devam ettiği için bebeğinizin ağırlığı artar. Bebeğinizin kol ve bacakları sürekli olarak uzarken hareketleri de daha dengeli bir şekle bürünmeye başlar. Reflekslerin azalması ve kasıtlı hareketlerin artması bu sürecin bir parçasıdır.
  • Boşaltım Sistemi: 14 haftalık bebeğiniz birkaç hafta önce idrar yapmayı öğrenmişti. Bu süreç doğuma kadar devam eder ve böbreklerin faaliyete geçtiği ve boşaltım sisteminin işlev görmeye başladığı anlamına gelir.
  • Üreme Sistemi: Geçen hafta cinsel organların gelişimi neredeyse tamamlanmıştı. Ancak omurga hala düzleşme aşamasında olduğu için 14 haftalık gebelik cinsiyet görüntüsü belirlemek zor olabilir. Bu yüzden doktorunuz beklemenizi ve sonra yanıtını almanızı önerebilir.
  • Bağışıklık Sistemi: İlk akyuvar hücrelerinin kemiklerde oluşmasının ardından dalak bu hafta kanda bulunan kırmızı kan hücreleri için önemli bir görev üstlenmeye başlar. Ek olarak tiroid bezleri de faaliyet göstermeye ve hormon salgılamaya başlar.

14 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin duyu organları beyin gelişimi ile doğrudan ilişkilidir. Beyin geliştikçe duyu organları da daha hassas hale gelir. Peki 14 haftalık bir bebeğin duyu organlarının gelişimi nasıldır? İşte yanıtı:

  • Göz ve Görme Duyusu: Bebeğinizin kafasının yanında oluşmaya başlayan göz çukurları yavaşça yerine doğru ilerlerken aynı zamanda gelişmeye de devam eder. Gözler birbirine yaklaştıkça ikinci trimesterde hala kapalı kalacaktır.
  • Kulak ve İşitme Duyusu: Işığı algılama yeteneği olan gözlerin yanı sıra, sesler de bebeğin dış dünyayı tanımasında önemli bir etkendir. 14. haftada kulak içindeki kemikler sertleşmeye başlar. Bu gelişmenin ardından bebeğiniz en sonunda sesleri duymaya başlayacaktır.
  • Deri ve Dokunma Duyusu: Lanugo tüyleri bu hafta da büyümeye devam ederken bebeğinizin kaşları ve kirpikleri de oluşmaya başlar. Lanugo tüylerinin ciltteki yağ tabakası oluşana dek vücudu sıcak tuttuğu varsayılır. Taktile duyusu en hızlı gelişen duygulardan biri olduğundan karın bölgenize uyguladığınız basınca bebek refleksif olarak o alandan çekilir. Bu tepki zamanla daha belirginleşecek ve siz de bu konum değişikliğini fark edeceksiniz.
  • Dil ve Tat Alma Duyusu: Bir önceki haftada bebeğinizin tat alma yeteneği gelişmeye başladı ve bu hafta da devam eder. Böylece kısa sürede bebeğiniz yuttuğu amniyon sıvısının lezzetini hisseder.
  • Burun ve Koku Alma Duyusu: Profilden bakıldığında bebeğinizin burnu bu hafta daha belirgin hale gelmiştir. Tat alma yeteneğiyle birlikte koku alma duyusu da gelişmeye devam eder. Bunun sonucunda yutulan sıvının tatlandırıcı etkisi kokusuyla birleşerek daha net algılanabilir hale gelir.

14 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

14 haftalık gebelikte beslenme diğer haftalar kadar önem taşır. Anne adaylarının beslenme düzeni bebeklerin sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bebeğin sağlıklı gelişimini sürdürebilmek için annenin düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmesi gereklidir. Eğer anne vücudunda besinsel bir eksiklik varsa bu durum bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür sorunları engellemek için hamilelik boyunca tüketilmesi zorunlu olan ve mutlaka kaçınılması gereken bazı gıdalar bulunur.

Bu gıdalarla ilgili detaylı bilgiyi “Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Anne adayları gebelik sürecinde sigara ve alkol kullanmayı bırakmalıdır. Alkol ve sigara kullanımı bebeğin gelişimini kötü etkiler ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ürünleri, işlenmiş etler, çiğ et ve et ürünlerinden de uzak durmalıdır. Ek olarak kafein tüketiminin azaltılması veya tamamen kesilmesi önerilir. Doktor gözetimi altında ya da diyetisyen önerisi dışında herhangi bir yiyecek tüketmekten kaçınmak önemlidir. Böylece daha enerjik ve rahat bir hamilelik süreci yaşanabilir ve bebeğin sağlığı da koruma altına alınmış olur. Anne adaylarının doğuma kadar olan süreçte folik asit, kalsiyum, protein, lifli yiyecekler ve demir gibi besin öğelerini kesinlikle diyetlerine dahil etmeleri gerekir. Bu tip besinler hem annenin hem de bebeğin gelişimine pozitif katkı sağlar.

İpuçları

Bu hafta daha huzurlu ve rahat hissetmenize rağmen hamilelik sürecinde ortaya çıkan bazı değişiklikler sizi tedirgin edebilir. Gebeliğin 14. haftası boyunca yaşayabileceğiniz belirtileri minimize etmek için uygulaması kolay ve sizi rahatlatacak birkaç öneriyi sizinle paylaşıyoruz.

Daha canlı ve enerjik hissetseniz bile mümkün olduğunca dinlenmeye zaman ayırmanız önemlidir. Tansiyon düşüklüğü bu dönemde yaygın bir durum olabilir. Bu genellikle kan dolaşımındaki değişikliklerle ilişkilidir. Bu tür durumlarda kesinlikle oturup biraz dinlenmelisiniz. Eğer sürekli olarak tansiyon problemleri yaşıyorsanız hamilelik hipertansiyonunu önlemek için doktorunuzla görüşmelisiniz. Kabızlık, sindirim zorluğu, gaz veya şişkinlik devam ediyor olabilir. Bol miktarda su ve sıvı içmek, lifli besinleri diyetinize dahil etmek bu durum için yardımcı olacaktır.

Varisler bu hafta başlayabilir. Artan kan hacmi ve dolaşım hızı ince damarların yırtılmasına ve varis oluşumuna neden olabilir. Bu da ağrınıza sebep olabilir. Uzun süre ayakta durmamaya özen göstermeli ve bacaklarınızı yüksek tutarak dinlenmelisiniz. Eğer varis ilerlerse doktorunuza danışarak varis çorabı takmayı düşünebilirsiniz. Büyümekte olan bir bebeğin sağlıklı ve güçlü kemikler, dişler oluşturmasında kalsiyum önemli bir rol oynar. Ancak kalsiyum sadece bebeğiniz için değil aynı zamanda sizin için de faydalıdır; kemik yoğunluğunu koruyarak ilerleyen yaşlarda osteoporoz riskini azaltır ve preeklampsi riskinizi şimdiden düşürür. Bu sebeple süt ve zenginleştirilmiş meyve suyu, badem, susam tohumları, soya ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, somon ve brokoli gibi kalsiyum açısından zengin gıdaları tüketmeye özen gösterin.

Eğer ilk 3 aylık süre zarfında risk altındaysanız ve spor yapmıyorsanız bu haftadan itibaren yavaş yavaş aktiviteye başlayabilirsiniz. Eğer riskli bir durum yoksa egzersiz rutininize devam etmelisiniz. Spor kilo kontrolünü kolaylaştırırken kan dolaşımını hızlandırır ve bebeğe giden oksijen miktarını arttırır. Ek olarak belirli bölgelerdeki ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca egzersiz ödem atmayı hızlandırır bu sayede ellerinizde ve ayaklarınızda oluşabilecek şişlikleri önleyebilirsiniz. 14 haftalık hamilelik egzersizleri arasında hafif tempolu yürüyüşler, hamile pilatesi veya yogası ve yüzme bulunabilir.

Kaç Kilo Almalıyım?

Hamilelik sürecinde kilo alma üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. Bu hafta sonuna kadar toplamda 2,5-3,5 kilo kazanmış olmanız gerekir. Bu da demektir ki bu haftada kilo alımınız ortalama olarak 300-500 gram arasında olmalı. Eğer çoğul gebelik söz konusu ise bu dönemlerde daha fazla kilo alma durumu normal kabul edilir.

14 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  • Eğer henüz bebeğinizin down sendromu, nöral tüp defektleri ve benzeri genetik anormalliklere sahip olma ihtimalini belirlemek için ense kalınlığı testi yaptırmadıysanız bu hafta son fırsatınız olabilir. Ultrason ve kan analizinden oluşan bu çiftli testi hamileliğinizin 14. haftası içerisinde tamamlayabilirsiniz.
  • Doğum öncesi kurslarına bakarak kaydolmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede yeni anne adaylarıyla tanışabilir ve varsa endişelerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sizi rahatlatabilir.
  • Hamilelik ve doğumdan sonraki anılarınıza dönüp bakmak için şimdiden bir doğum fotoğrafçısını bulmaya başlayabilirsiniz.

Anneye Alışveriş Önerileri – 14. Hafta Hamilelik

Gebelikte 14 haftalık bebek görüntüsü ve bebeğinizin gelişimi normal sürecinde ilerlerken bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek alışverişe başlamak için mükemmel bir zaman olabilir. Eğer bu haftada bebeğinizin cinsiyetini öğrendiyseniz ona küçük hediyeler almayı düşünebilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/14-weeks-pregnant

SIK SORULAN SORULAR

14 haftalık fetusun ultrasondaki görüntüsü önceki haftalara kıyasla daha net hale gelmiştir. Ancak fetüsün rahim içinde hareket edebileceği geniş bir alanın hala mevcut olduğunu belirtmek gerekir. Bu dönemde annenin karın bölgesi daha belirginleşse de bu durumun dışarıdan fark edilmesi zordur. Karının belirginleşmesi için fetüsün büyümesi ve rahim içindeki boşluğu doldurması gerekir. Ancak bu süre zarfında giyilen kıyafetler dar gelebilir. 14. haftada fetus genellikle ellerini göğsünde tutup başını sağa doğru çevirerek pozisyon alır. Ultrason kontrolü sırasında fetüsün istemsiz refleks hareketleri görülür. El ve parmakları belirli bir seviyede gelişmiş olan fetusun emme refleksi elinin ağzına gittiği zaman görülür.

Bebek 14. haftalık gebelik sırasında belirli refleks hareketler yapabilir ancak bu hareketler genellikle annesi tarafından hissedilmez çünkü bebek hala çok küçüktür ve bir kivi büyüklüğünde olduğu için hareketleri genellikle fark edilmez. Genellikle anne adayları hamileliklerinin ortalama olarak 17. haftasından itibaren bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar. İlerleyen zamanlarda gelişen bebeğin daha güçlü hareketleri hissedilebilir.

14 haftalık bir hamilelik kabaca 3 ay ve 8 gün süren bir süreyi ifade eder ve dördüncü aya girildiği anlamına gelir. Bu dönem hamileliğin ikinci üç aylık dönemine denk gelir ve genellikle ikinci trimester olarak adlandırılır.

Hamilelik sırasında yapılan ikili test genellikle 11-14 haftalar arasında gerçekleştirilir ve ideal olarak 12. haftada yapılır. Ancak bu test 14. haftadan sonra uygulanmaz. Ayrıca bebek üzerinde ense kalınlığı ölçümü de 11-14 haftalık hamilelik döneminde yapılır ancak 14. haftadan sonra bu ölçüm gerçekleştirilmez.

Bebeklerin genital organlarının oluşumu genellikle hamileliğin yedinci haftasında başlar. 14. haftadan itibaren, erkek bebekte prostat bezi gelişmeye başlar ve kız bebekte yumurtalıklar karın boşluğundan pelvis boşluğuna doğru hareket etmeye başlar. Bebeklerin cinsiyetinin 14. haftada ultrason kontrolü ile tespit edilmesi mümkün olabilir ancak bu aşamada kesin bir tahmin yapmak zorlaşır. Bebeğin cinsiyeti için daha fazla zamanın geçmesi gereklidir.

Her kadının hamilelik sürecindeki vücut değişimleri ve kilo alımı kişiye özel olarak değişkenlik gösterebilir. 14. hafta itibariyle çoğu anne adayının karnı dışarıdan bakıldığında belirgin olmaz. Fakat bu süre zarfında anne adaylarının iştahları artar ve karınları hızla belirginleşmeye başlar.

Gebelik döneminde herhangi bir aşamada kanama riskli bir durum olarak kabul edilir. Bu nedenle 14. haftada beklenen bir durum değildir ve eğer kanama meydana gelirse acil bir şekilde doktora başvurulmalı ve gerekli ultrason kontrolü dahil tüm tetkiklerin yapılması gereklidir.

Gebelikte, östrojen hormonunun artışı ve vajinal bölgenin kan dolaşımının yükselişi akıntılara yol açabilir. Ancak, vajinal akıntının kötü kokulu olması, kaşıntı eşlik etmesi ve özellikle kahverengi renkte olması enfeksiyon riskini gösterebilir. Eğer 14. haftadaki gebelikte bu tür belirtiler varsa, hemen doktora başvurulmalıdır.

Hamilelik sürecinde, annelerin farklı bölgelerde çeşitli ağrılar hissetmeleri mümkündür. Baş ağrısı herhangi bir hamilelik döneminde olduğu gibi 14. haftada da yaşanabilir. Doğuma yaklaştıkça kan hacminin artması sebebiyle anne adaylarının baş ağrısı çekmesi beklenen bir durumdur ancak baş ağrısının altında yatan nedenin belirlenmesi oldukça önemlidir. Yüksek tansiyon gibi ciddi rahatsızlıkların ve gebelik zehirlenmesinin de baş ağrılarına yol açabildiği gözden kaçırılmamalıdır.

Folik asit, hamilelik döneminde bebeğin beyin ve omurilik gelişimi için kritiktir. Hamilelik öncesinde 6-8 hafta kadar folik aside başlamak ve bu takviyeyi gebeliğin 12. haftasına değin devam ettirmek gerekmektedir. Tahıl ürünleri ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan folik asit, doktorun tavsiye ettiği miktarda tüketilmelidir.

14 haftalık gebelikte bebeğiniz genellikle pelvisin hemen üstünde yer alır. Bu dönemde bebeğiniz yaklaşık orta boy limon büyüklüğündedir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 30.01.2024 12:57Yayınlanma Tarihi: 26.01.2024 13:57
Yorum Ekle