444 3 703

2 Haftalık Gebelik

1. Hafta3. Hafta
2 Haftalık Gebelik

 

Hamilelik, bir kadının yaşayabileceği en olağanüstü ve heyecan verici deneyimlerden biridir. Ancak genellikle hamilelikle ilgili bilgiler gebeliğin ilk aylarına odaklanırken daha erken dönemlerde neler olup bittiği göz ardı edilir. İşte bu yazıda sadece 2 haftalık gebelik belirtileri sürecine odaklanarak bu dönemin ne kadar önemli olduğunu keşfedeceğiz.

Hamileliğin ilk haftalarında bebek henüz mevcut değildir. Ama vücut yumurtlama sürecine hazırlanmaktadır. Rahmin iç tabakası kalınlaşır, döllenmiş yumurta geleceği için yavaşça bir yatak gibi oluşur. Peki eğer henüz bir bebek yoksa ve hatta hamilelik durumu bile söz konusu değilse bu döneme neden hamileliğin 1. ve 2. haftaları denilir? Yumurtanın sperm ile buluştuğu anın kesin belirlenmesi zor olduğundan genellikle son adet tarihinden (SAT) itibaren hesaplama yapılır. Bu tarih doktorlar tarafından hamileliğin standart başlangıç tarihi olarak kabul edilir.

2.Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin 2. haftası genellikle yumurtlamanın gerçekleştiği zamandır ve bu da gebe kalmada önemli bir evredir. Yumurtlama, yumurtalıklarınızdan birinin (sol veya sağ) fallop tüplerine (yine sol veya sağ) döllenmeye hazır bir yumurta bırakmasıdır. Mensturasyon döngünüzün başından itibaren,vücudunuz yumurtalıklarınızdaki foliküllerin olgunlaşması için folikül uyarıcı hormon (FSH) üretmeye başlar. Eş zamanlı olarak artan luteinize edici hormon (LH) seviyeleri, yumurtlamanın gerçekleşmesini tetikler. Bu durumda yumurtayı içeren folikül patlar. Ortalama 28 günlük bir döngüde bu genellikle 14. günde meydana gelir. Bu hormonal değişimler bir dizi yumurtlama belirtisine yol açabilir. Örneğin rahim ağzı mukusunuzun daha kaygan, nemli ve esnek olduğunu ve yumurta akına benzediğini fark edebilirsiniz. Bu durum bazı kadınların en verimli oldukları dönemi belirlemek için takip ettikleri bir belirtidir. 2 haftalık hamilelik belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Kaygan rahim ağzı mukusu: Rahim ağzı mukusu bazen iç çamaşırınızda bulunan vajinal sekresiyondur. Yumurtlamanın olduğu günlerde bu mukus çiğ yumurta akı gibi berrak, kaygan ve elastikiyet bir görünüm kazanır.
  • Hafif karın ağrıları: Yumurtlama döneminden geçen bazı kadınlar karın bölgesinde hafif bir sızı ya da tek taraflı bir sırt ağrısı yaşayabilir.
  • Cinsellik isteğinin artması: Doğurganlık döneminde cinsellik isteği artabilir.
  • Koku alma duyusunun güçlenmesi: Yapılan bazı çalışmalar kadının yumurtlama süresince koku alma yetisini güçlendirebileceği ve özellikle erkek feromonlarına karşı daha hassas olabileceği sonucuna varmıştır.
  • Göğüslerin hassasiyeti: Hormonal değişiklikler nedeniyle yumurtlama esnasında göğüsleriniz dolgun veya ağrılı hissedilebilir.
  • Rahim ağzındaki değişiklikler: Yumurtlama döneminde rahim ağzı daha yumuşak, daha yüksek, daha nemli ve açık olabilir.
  • Bazal vücut ısısında (BBT) artış: Her sabah BBT'nizi ölçmek için özel bir termometre kullanabilirsiniz. Yumurtlama sonrasındaki gün bir miktar artış gösterir ve bir sonraki adet döneminize kadar yüksek seviyede kalır.

 

Diğer yaygın belirtiler ise şöyledir:

  • Adetin gecikmesi,
  • Mide bulantısı veya kusma hali,
  • Bazı yiyeceklere karşı iğrenme veya aşırı istek,
  • Halsizlik, yorgunluk, uykulu hissetme,
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı,
  • Ağızda metalik bir tat duyma,
  • Göğüslerdeki aşırı hassasiyet ve görülen değişimler,
  • Karın bölgesinde yeni bir duyarlılık hissi,
  • Kokulara karşı artan duyarlılık.

"1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır?" diye merak ediyorsanız bu belirtiler size yardımcı olabilir. Ancak hangi belirtiyi ilk fark edeceğiniz ya da kaç tanesini yaşayacağınız kişiye bağlıdır. Örneğin "Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?" sorusu sıklıkla sorulur ancak her kadının hamilelik sürecindeki deneyimleri ve belirtileri farklılık gösterebilir. Ancak en belirgin erken hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.

2 Haftalık Bebek Gelişimi

 İki haftalık embriyo henüz çok küçük olmasına rağmen 2  haftalık bebek gelişimi hızlıdır. Bu dönemde embriyo  yaklaşık olarak bir keten tohumu büyüklüğündedir ve  boyutu sadece 0.2 milimetre kadardır. İki hafta boyunca döllenmiş yumurta, fallop tüplerinden geçerken hücre bölünmesi sürecine girer ve bu süre zarfında ana rahmine doğru ilerler. Döllenme sonrası ikinci haftada blastokist adı verilen yapıya dönüşür ve rahim duvarına yerleşmeye başlar. Bu dönemde bebeğin sinir sistemi, kalbi ve omurgası oluşmaya başlar. Ayrıca plasenta ve göbek bağı da bu süre zarfında şekillenmeye başlar. Plasenta bebeğin oksijen ve besin ihtiyaçlarını karşılamak için anneden alınan kanı filtre edecek olan çok önemli bir organdır. Bu erken evrede gebelik hormonları seviyesi yavaş yavaş artar ve bu genellikle kadınların ilk hamilelik belirtisini hissetmelerine neden olur: Adet gecikmesi. Her ne kadar iki haftalık bir embriyonun fiziksel özellikleri hala belirgin olmasa da bu dönemde meydana gelen hızlı büyüme ve değişim bebeğin ileriki gelişimi için temel oluşturur. Bebek bu aşamada sadece birkaç hücreden oluşsa da her biri özel bir işlevi olan çok sayıda farklı hücre tipine dönüşmek üzere programlanmıştır.

Hamilelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

"Hamileliğin başlangıcındaki haftalarda nelere dikkat edilmeli?" diye düşünüyorsanız ilk olarak beslenme düzeninize önem vermelisiniz. Eğer hamilelik öncesinde normal kiloda iseniz hamilelik süresince kalori alımınızı arttırmanız gerekir. İlk üç aylık dönemde (ilk 13 hafta) günde toplamda yaklaşık 2.200 kalori almanız önerilir. İkinci ve üçüncü aylık dönemlerde muhtemelen her gün ek 300 kaloriye daha ihtiyaç duyacaksınız.

Ekstra 300 kalori porsiyonları genişlet anlamına gelmez. Bir elma ve bir kase yoğurt da toplamda 300 kaloriyi karşılar! Tabii ki hamilelik süresince günlük kalori alımını belirleyecek en yetkin kişi doktorunuz olmalıdır. Ekstra kaloriler size ve büyümekte olan bebeğinize gereken enerjiyi sağlar. Bebek protein, yağ, karbonhidrat oluşturmak ve depolamak için enerji tüketir. Fetal bedenin gelişimi için enerji gereklidir. Ek olarak bu ekstra kaloriler vücudunuzdaki değişikliklere uyum sağlamanızda size yardımcı olur. Örneğin rahminiz büyür ve kan seviyeniz yaklaşık %50 oranında artar. Bu durum sizin normalden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağınızı gösterir.

Mide Şikayetleri ile Baş Edebilmenin En İyi Yolları Nelerdir?

2 haftalık gebelik sürecinde mide şikayetlerinin yaşanıp yaşanmayacağı da merak konusudur. Hamilelik sırasında mide bulantısı, şişkinlik, mide yanması, kabızlık, gaz gibi problemlerle başa çıkmanın en etkili yollarından biri beslenme düzeninizi değiştirmektir. Beslenme ihtiyacınızı 3 büyük öğün yerine 6 küçük öğüne bölerseniz bu şekilde az ve sık yemek hamilelik sürecinde birçok yönden faydalı olabilir. Bu taktik gebelik sürecinin yol açtığı rahatsızlıklarla başa çıkmanıza yardımcı olurken kan şekerinizi dengede tutarak enerji seviyenizin de yüksek kalmasını sağlar.

2 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Peki 2 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? Teknik anlamda henüz hamile olmadığınız için iki haftalık gebelik belirtileri görmek için çok erken. Ancak vücudunuzda hala birtakım değişimler devam eder. Birkaç hafta içerisinde hangi belirtilere dikkat etmeniz gerektiğini bilmekte fayda var. Adet gecikmesi, yorgunluk ve göğüs hassasiyeti gibi durumlar erken hamilelik belirtileri arasında sayılabilir. PMS ile hamilelik belirtilerinin birçoğu benzer olduğundan bunları ayırt etmek zor olabilir. Örneğin adet döneminizin yaklaştığı için göğüsleriniz ağrıyor olabilir ya da bu durum hamilelikten kaynaklanıyor olabilir.

2 Haftalık Hamileler için İpuçları

İki haftalık gebelik sürecinde nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgiye ihtiyacınız olabilir. Hazırlanma sürecinin başladığı bu dönemde hamile kalmayı planlarken nasıl adım atabileceğinize dair önerilerimiz aşağıdaki gibidir:

  • Doğru zamanlamayla cinsel ilişkiye girin. Artık deneme sürecine girmenin tam zamanıdır. Gebeliğin 2. haftasında teknik olarak henüz hamile değilsiniz ancak büyük ihtimalle adet döngünüzün en verimli dönemindesiniz. Düzenli seks hayatınızın hamile kalma ihtimalinizi maksimize etmek için bireysel adet döngünüze bağlı olarak belirlenen en uygun zamanlama dahilinde olması önemlidir.
  • Rahatlayın ve kendinize iyi bakın. Eğer rahatlayabilir ve bu sürecin tadını çıkarabilirseniz hamile kalmaya çalışmak daha keyifli bir deneyim haline gelebilir. Ayrıca stres, hızlı bir şekilde hamile kalma şansınızı da azaltabilir. Yoga yapmak ya da bir fincan çayla kitap okumak gibi rahatlatıcı ve sakinleştirici aktiviteleri günlük yaşamınıza eklemeyi düşünün. Bu genel ruh sağlığınızı desteklerken aynı zamanda döllenmeye yardımcı olabilir.
  • Vücudunuza iyi bakın. Vücudunuz yeni ve büyük bir sürece başlamak üzere olduğundan ona iyi bakmalısınız. Bol su tüketin, sağlıklı beslenin ve sigara içme veya aşırı kahve tüketme gibi zararlı alışkanlıklardan kaçının. Alkol kullanmayı durdurma ve düzenli olarak ılımlı egzersiz yapma şu anda iyi bir seçenek olacaktır.

 

2 Haftalık Hamilelik Kontrol Listesi

İki haftalık hamilelik belirtileri ve bu süreçte nelere dikkat edileceği önemli konular arasındadır. 2 haftalık hamilelik sürecinde kontrol listesinde bulunması gereken maddeler ise şöyledir:

Vitaminlerinizi tüketin. Eğer henüz başlamadıysanız her gün en az 400 mikrogram (mcg) folik asit içeren prenatal bir vitamin almaya başlamalısınız. Prenatal vitaminler size ve bebeğinize demir, D vitamini ve kalsiyum gibi esas besinleri sunar. Folik asit bebeğinizin belirli doğum hatalarına karşı riskini azaltır ve bebek nöral tüp gelişim sürecinde özellikle önemlidir.

Demir, folik asit, potasyum, çinko, kalsiyum, C vitamini gibi düzenli almanız gereken besinler ve günlük tüketim miktarları için tanışma zamanı geldi. Bu konuda “Hamilelikte Kullanılan Vitaminler Nelerdir? Nasıl Seçilmelidir?” başlıklı yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Sağlık uzmanınıza danışın. Reçeteli ya da reçetesiz ilaç veya takviyeleri bırakmanız gerekip gerekmediğini öğrenin. Ayrıca bu süreyi hamilelik veya ebeveynlikle ilgili endişelerinizi dile getirmek için de kullanabilirsiniz.

Kan testine dikkat edin. Siz ve partneriniz bebeğinizi ciddi genetik hastalıklarla risk altına sokabilecek genleri taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek amacıyla genetik taşıyıcı taraması yaptırmak isteyebilirsiniz. Bu hastalıkların çoğunluğu seyrek görülürken geniş çaplı bir araştırma, incelenenlerin yüzde 24'ünün en az bir genetik mutasyon taşıdığını göstermektedir.

Önceliğiniz kendinize bakmak olmalı. Zihinsel ve fiziksel sağlığınıza özen göstermek başkalarına daha etkili şekilde bakmanızı sağlar. Hamilelik sürecini destekleyecek besinler tüketmeyi, kaliteli uyku almayı, egzersiz yapmayı ve stresi yönetmeyi şimdiden denemeye başlayabilirsiniz. Masaj yapmayı, yogayı veya derin nefes almayı düşünebilirsiniz: Stresinizi azaltmak, hamilelik olasılığınızı ve sağlıklı bir gebelik geçirme şansınızı arttırabilir.

Vücudunuzu gebelik için hazırlayın. Vücudunuzda meydana gelecek değişikliklerden önce karın ve sırt kaslarınızı güçlendirmek için zaman harcamak hamilelik dönemi ve sonrasında size yardımcı olur. Daha güçlü bir çekirdek kas sistemi karın bölgenizin büyümesiyle oluşabilecek sırt ağrılarını önler ve doğum sonrası iyileşme sürenizi hızlandırabilir. Ağırlık antrenmanları ve yoga güçlenmenize yardımcı olabilecek iki etkili egzersizdir.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

2 haftalık gebelik ultrason görüntüsü ve diğer kontroller için bu süreçte doktora gidilip gidilmeyeceği de merak konusudur. Annelerin ve bebeklerin sağlığı için bakım ve izleme gereklidir. Hamile olduğunuza emin olduktan veya şüphelenmeye başladığınız anda bir doktor randevusuna ihtiyacınız olur. Bu randevu adet gecikmesinin ardından erken bir tarihte ayarlanabilir. Eğer herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. Hiçbir yöntem tamamen garantili değildir. Doğum kontrol hapları bile bazen işe yaramayabilir. Hamile olduğunuzdan eminseniz hapları bırakmalısınız. İmkân dahilinde en kısa sürede bir doktor randevusu almalısınız.

 

KAYNAK:

my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant. Accessed 24 May 2023.

“Basal Body Temperature.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/21065-basal-body-temperature. Accessed 24 May 2023.

“Basal Body Temperature for Natural Family Planning.” Mayo Clinic, 10 Feb. 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/basal-body-temperature/about/pac-20393026.

Brott, Nathan R., and Jacqueline K. Le. “Mittelschmerz.” StatPearls, StatPearls Publishing, 2022.

“Cervical Mucus.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/body/21957-cervical-mucus. Accessed 24 May 2023.

“Cervix.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/body/23279-cervix. Accessed 24 May 2023.

SIK SORULAN SORULAR

Ultrason genellikle 2 haftalık bir gebeliği belirleyemez. Çünkü bu aşamada embriyo çok miniktir ve ultrason cihazları tarafından algılanamaz. Gebeliğin ultrason ile görüntülenebildiği ilk zamanlar genelde 5-6. haftalar arasındadır. Fakat bu durum bireyden bireye değişkenlik gösterebilir. Her durumda doktorunuzun tavsiyelerine uymak ve sağlıkla ilgili her konuda ona danışmak önem taşır.

Gebelik genellikle son menstrüasyon döneminden takriben iki hafta sonra vücutta yeterli miktarda hCG (insan Koryonik Gonadotropin) hormonu seviyesine ulaştığında idrar testleri ile belirlenebilir. Ancak bu süreç her kadın için aynı olmayabilir ve bazı durumlarda daha erken ya da daha geç tespit edilebilir. Testin doğruluğunu belirleyen faktörler arasında testin nasıl uygulandığı, idrarın konsantrasyonu ve gebeliğin tam süresi bulunur. Kesin sonuçlar almak adına beklenen adet tarihinden önce yapılan testlerde sağlık profesyoneli tarafından kan testi ya da ultrason taraması yapılmasını düşünmek yararlı olabilir. Her hâlükârda herhangi bir gebelik şüphesi durumunda doktorunuzla irtibata geçmek en doğru seçenek olacaktır.

Bu dönemde hamilelik belirtisi yaşamayabilirsiniz ancak yumurtlama belirtileri görülebilir. Daha önce de ifade edildiği gibi pelvik ve karın ağrısı yumurtlamanın yaygın belirtilerinden biridir. Dolayısıyla 2 haftalık bir hamilelikte karın ağrısı hissetmeniz olasıdır. Fakat bu durum henüz bir bebeğin varlığından kaynaklanmaz. Gerçekte kadınların %40'ı kadarı yumurtlama sırasında kramplar, baskı veya alt karın bölgesinde yoğunlaşan ağrılar gibi semptomlar yaşar. Yumurtlama ağrısının kesin sebebi bilinmemekle birlikte muhtemel nedenler arasında yumurtalık yüzeyini geren folikül büyümesi veya yırtılan folikülden serbest bırakılan kan veya sıvının midenizin iç yüzeyini tahriş etmesi bulunur.

Teknik olarak 2 haftada hamilelik durumunuz kesinleşmez. İmplantasyon sürecinin tamamlanması sonrası geriye dönüp baktığınızda ancak 2 haftalık hamile sayılırsınız. Ama görüldüğü üzere olası bir gebeliği desteklemek adına vücudunuzda birçok etkinlik hala devam eder.

Teknik olarak henüz hamile olmadığınıza göre hamilelik testi için çok erkensiniz. Hamilelik testinin en uygun zamanı genellikle adet gecikmesinin ilk gününden itibaren herhangi bir zamandır. Beklemek stresli olabilir ancak bu size en doğru sonucu sağlar. Bunun sebebi evde uygulanan hamilelik testlerinin döllenmenin yaklaşık 6 gün sonrasında vücudunuz tarafından üretilmeye başlanan insan koryonik gonadotropini algılamasıdır. Eğer adet döngünüz düzenli ise adet gecikmeniz yaklaşık olarak gebeliğin 4. haftasında yaşanabilir.

Kilo almanın yanı sıra alınan kalorinin kalitesi de büyük önem taşır. İçeriği yağ ve şeker yüksek olan paketlenmiş gıdalardan kaçınmak hamileliğin ilk haftalarında beslenme düzeninizdeki temel öncelikler arasında yer almalıdır. Mümkün olduğunda doğal, sağlıklı, dengeli ve düzenli bir diyet uygulamaya dikkat etmelisiniz.

2. haftada embriyo hala rahime ulaşmamıştır ve tüpler içerisinde yer alır.

Bir bebeğin kalp atışları genellikle gebeliğin 5. veya 6. haftasında ultrason ile saptanabilir. Fakat bu durum çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ve bazı durumlarda daha erken ya da daha geç duyulabilir.

Kişinin iki haftalık hamilelik sürecinde karın ağrısı deneyimi bireyden bireye farklılık gösterebilir. Fakat genelde bu evrede hafif kasılmalara ve rahim çevresinde dolgunluk hissine rastlanabilir. Bu durum embriyonun rahme yerleşmesinden kaynaklanan normal bir durumdur. Eğer ağrı çok şiddetliyse veya başka semptomlarla (aşırı kanama, baş dönmesi gibi) beraberse tıbbi müdahale gerekebilir.

2. haftada döllenmiş yumurta ve sperm çoğalmaya devam eder. Embriyo çok küçük bir boyutta ve yuvarlak hücre topu şeklindedir. Ultrasonografide henüz bebek görüntüsü yoktur. 2 haftalık bebek kilosu ve boyu da belli değildir.

Gebeliğin çok erken dönemi olan ilk 2 hafta içinde annede fiziksel bir farklılık görmek zordur. Annenin karnı henüz belirgin değildir. Ancak kendisinin hissedeceği bazı hormonal değişikliklerin neden olduğu bir hassasiyet söz konusudur.

2 haftalık hamilelikte mide bulantısı olabilir. Ancak olup olmaması ya da şiddeti, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu dönemde kokulara karşı da aşırı hassas olabilirsiniz. Ağzınıza değişik tatlar gelebilir ve tüm bunlar midenizi bulandırabilir.

2 haftalık gebelik sürecinde kasık ağrısı olup olmayacağı konusu birçok farklı faktöre bağlıdır. Birincisi her bireyin vücut yapısı ve ağrıya karşı toleransı farklıdır. Bu nedenle bazı kadınlar bu dönemde hafif bir rahatsızlık hissedebilirken diğerleri ciddi ağrılar yaşayabilir. Ancak genellikle 2 haftalık gebelikte belirgin bir kasık ağrısı beklenmez. Erken gebelik döneminde kasık ağrısının yaygın sebeplerinden biri rahmin büyümeye başlamasıdır. Bu durum genellikle daha ileri gebelik haftalarında görülür ve genellikle hafif bir rahatsızlık şeklinde hissedilir. Ancak eğer şiddetli ya da sürekli bir ağrınız varsa veya bu durum sizi endişelendiriyorsa mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.01.2024 14:11Yayınlanma Tarihi: 25.10.2023 12:41
Yorum Ekle