444 3 703

3 Haftalık Gebelik

2. Hafta4. Hafta
3 Haftalık Gebelik

 

Merhaba anne adayları! Hayatınızda yeni bir başlangıcın heyecanını yaşamak üzere olduğunuz bu süreçte sizlere eşlik etmek ve bilgi dolu bir yolculuğa çıkmak için buradayız. Bu blog yazısında gebelik yolculuğundaki en önemli dönemeçlerden biri olan 3 haftalık gebelik belirtileri ve süreçle ilgili önemli önerileri bulacaksınız.

 

 

3 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

Henüz fark edilmese de hamilelik sürecinin en önemli olayı olan döllenme 3. haftada gerçekleşir. Yumurta ve spermin bir araya gelmesini ifade eden döllenme sonucunda rahimde 1 haftalık embriyo bulunur. Ancak embriyo henüz çok küçüktür, bir toplu iğne ucu büyüklüğündedir ve yalnızca bir grup hücreden oluşur. Bu hücreler ise çoğalma ve büyüme halindedir.

3 Haftalık Bebek Görüntüsü

3 haftalık gebelik görüntüsü süreçle ilgili en merak edilen konulardan biridir. 

 

3 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

3 haftalık gebelik Beta HCG değeri 5-50 (mIU/L) aralığındadır ve normaldir. 3 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında erken gebelik hormonları bulunur. Bu aşamada plasentaya dönüşecek hücreler hamilelik hormonu HCG'yi dışarı pompalar. Yumurtalıklarınıza yumurta salmayı bırakmalarını ve progesteron üretmeye devam etmelerini söyler, bu da rahminizin iç zarını ve minik yolcusunu dökmesini engeller. İdrarınızda yeterli miktarda HCG bulunduğunda hamilelik testi sonucu pozitif çıkar. Bir diğer değişim de amniyotik sıvıdır. Amniyotik sıvı amniyotik kese içinde toplanmaya başlar. Bu sıvı önümüzdeki haftalarda ve aylarda bebeğinizi tamponlar.

3 Haftalık Hamilelikte Görülen Semptomlar Nelerdir?

Hamilelikte İmplantasyon (Üstüne Görme): Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesinden 5 ya da 10 gün sonra iç çamaşırında lekelenme gibi görülen hafif bir kanama olabilir. Döllenmenin ardından embriyonun hücreleri hızlı bir şekilde çoğalır ve rahim içine doğru ilerler, rahimde yerleşebileceği uygun yeri seçer. Embriyonun yerleştiği yer ise sıklıkla rahmin en üst kısmıdır. Yerleşme anında bazı durumlarda kılcal damarlarda patlama olabilir ve implantasyon yani yerleşme kanaması veya üstüne görme şeklinde de adlandırılan kanama yaşanabilir. Bu kanama kadınların %30’dan azında yaşanabilir. Yani gebeliğin 3.haftasında gerçekleşen kanama bebeğin rahme tutunması olabilir.

Hamilelikte Kanama: “3 haftalık gebelikte kanama durumunda bebek düşer mi?” sorusu bu dönem hakkında merak edilen konulardan biridir. Hamilelik sürecinde yaşanan kanamalar her kadın için endişe vericidir ancak bu her zaman anormal bir duruma işaret etmez. Yapılan araştırmalara göre her 5 kadından biri ilk trimesterde kanama yaşayabilir. İmplantasyon olarak adlandırılan dönemde yaşanan kanama konusuna yukarıda değinmiştik. Bu rahim yüzeyinde oluşur ve bu süreçte anne adayı hamile olduğundan henüz habersizdir. Çünkü bu süreçte bir regl döneminde bile gecikme yaşanmamıştır. Bu nedenle genellikle regl döneminin başladığı düşünülür. Bu süreçte rahimde genişleme yaşanırken plasenta da şekillenir. Bu şekillenme sürecinde de damarlı bağlantıları oluşur. 3 haftalık gebelik durumunda kanamalar bu zamanda da yaşanabilir. Aynı zamanda cinsel ilişki veya aşırı egzersiz de kanamaya sebep olabilir.

3 Haftalık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin 3. haftası vücutta hızlı değişimin yaşandığı bir aşamadır. Bebek büyüdükçe 3 haftalık hamilelik belirtileri yaşanır. Bu belirtiler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Bu süreçte yaşanan regl gecikmesi hamileliğin iyi bir işaretidir. Bu aşamada anne adayı emin olmak adına evde hamilelik testi uygulamak isteyebilir.
  • Bu süreçte yaşanan bir diğer belirti de yerleşme kanaması ve lekelenmedir. Bu kanamanın ne olduğunu hakkında fikir edinmenin kesin bir yolu bulunmaz ancak birkaç gün daha bekleyerek hamilelik testi yaptırmak doğru olur.
  • Sabahları yaşanan bulantılar ise bir diğer belirtidir.
  • Meme uçlarında kararma, ağrı ve hassaslaşma başlayabilir.
  • Bazı besinlere karşı aşermeler yaşanabilirken bazı besinlere karşı güçlü bir tiksinti yaşanabilir.
  • Gaz ve şişkinlik yaşanabilir.
  • Yorgunluk görülebilir.
  • Kokulara karşı hassasiyet, ağızda metalik tat, aşırı uyku hali de diğer belirtilerdir.
  • Anne adayında sık idrara çıkma durumu da yaşanabilir.

Sağlıklı ve Güvenli Bir Hamilelik İçin 3 Uzman İpucu

Hamileliğin 3. haftası siz ve bebeğiniz için önemlidir. Bu yeni evreye nasıl adapte olacağınız ve kendinizi ve çocuğunuzu nasıl koruyacağınız hakkında uzmanların önerdiği bazı ipuçları aşağıdaki gibidir:

  • Kilo Artışı: Kilo alımı hemen gerçekleşmez. Birçok kadın ilk trimesterde sadece 5 kilo kadar kazanır.
  • Adet Döngüsünün Gecikmesi: Çoğunlukla adet döneminizin gecikmemiş olması sebebiyle bu kadar erken hamile olduğunuzun farkında olmazsınız.
  • Gebelik Öncesi Doğru Takviyeyi Seçmek: Doğum öncesi takviye seçerken dokosaheksaenoik asit (DHA) içerenini tercih edin. DHA hem sizin sağlığınıza iyi gelir hem de bebeğinizin beyin ve görme yeteneği gelişimi için önemlidir. DHA somon gibi yağlı, düşük cıva içeriği olan ve gebelik sürecinde tüketilmesi güvenli olan balıklarda doğal olarak bulunur. Doktorlar pisi balığı ve mezgit gibi düşük cıva içeren balıkları daha fazla yemenizi önerir. Ancak marlin ve kılıç balığı gibi yüksek cıva içeren balıklardan kaçınmanız gereklidir. Eğer balık yemeyi sevmiyor veya tüketemiyorsanız doğum öncesi takviyeler diyetinizi dengeleyebilir.

3 Haftalık Hamilelikte Nelere Dikkat Etmelisiniz?

3 Haftalık Hamilelikte Folik Asit Kullanımı: Folik asit aynı zamanda folat, folasin veya B9 vitamini olarak da bilinir ve hamileliğin ilk aylarında beslenme planında kritik bir rol oynar. Çalışmalar gebelik sırasında folik asit almanın 3 haftalık bebek için potansiyel olarak gelişebilecek nöral tüp defektlerini önleme ya da hafifletme konusunda yardımcı olduğunu göstermiştir.

Bu hatalardan bazıları ise şöyledir: spina bifida (omurga ve sinirlerin açığa çıkmasına neden olan omurgada bir boşluk), anensefali (beynin ve spinal kordun doğuştan yokluğu) ve ensefaloseldir (beynin kafatasında bir boşluk oluşturarak dışarı doğru çıkması).

Araştırmalar anne adaylarının hamilelik öncesi ve ilk 13 hafta boyunca günde 0.4 mg folik asit alması durumunda omurga ve sinirlerin açığa çıkmasına neden olan omurgada boşluk yaşanma riskinin büyük ölçüde azaltılabileceği sonucuna varmıştır.

Takviye alınımı gıdalarla da desteklemek önemlidir. Bu süreçte beslenmeye dahil edilmesi gereken ve folik asit içeren gıdalar; avokado, bezelye, brokoli, çilek, karaciğer, kuşkonmaz, mercimek, muz, siyah fasulye, turunçgiller, yeşil fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt, yumurta sarısıdır.

Hamilelikte Egzersiz: Egzersiz ve hareketli bir yaşam stili her insan için önemlidir. Düzenli egzersizi yaşama dahil etmek adet öncesi gerginlik sendromu (PMS), kardiyovasküler hastalıklar, obezite, kemik erimesi ve depresyon gibi bazı önemli tıbbi sorunların ortaya çıkmasına engel olur.

Hamileler için en uygun egzersizler ise hamile pilatesi, hamile yogası, hızlı yürüme, yüzmedir.

Aspirin Kullanımı: Gebelik döneminde tüketilen ilaçların fetüste olumsuz etkileri olabilir. Aspirin kullanımının tehlikeli olduğuna yönelik uyarılar aspirinin kanama riskini yükseltme potansiyelinden kaynaklanır. Ayrıca trombosit değerlerinde değişimlere neden olabilir ve trombositler kanın pıhtılaşma sürecinde kritik bir role sahiptir. Bu sebeple aspirin dahil gebelik boyunca ilaç kullanımında doktorunuzdan en doğru bilgiyi almalı ve reçete edilmemiş ilaçları kullanmaktan kaçınmalısınız.

3 Haftalık Hamilelikte Hamilelik Kontrol Listesi

3 haftalık gebelik ultrason görüntüsü sürecinden önce kontrol listesinde olması gereken bazı önemli başlıklar bulunur. Bunlar:

  • Duygusal durumunuza özen gösterin. Hamilelik testi sonucunu beklerken veya yeni hamile olduğunuzu öğrendiğinizde endişe hissetmeniz normaldir. Eğer stresli ya da kaygılı hissediyorsanız bunu eşinizle veya güvendiğiniz bir dostunuzla paylaşın. Ya da sizi rahatsız eden konuları yazmayı deneyin. Günlük tutmak duygusal iyiliğinizi, zihinsel odaklanmanızı ve hatta fiziksel sağlığınızı pozitif yönde etkileyebilir.
  • Aşırı ısıya maruz kalmaktan sakının. Gebeliğin erken aylarında vücut ısısının artması bebekte nöral tüp defekti riskini yükseltebilir. Bu nedenle aşırı sıcak olmadıkça hamilelik süresince sıcak banyolar yapabilirsiniz ancak buhar odaları, jakuzi ve saunalardan uzak durmalısınız.
  • Besin değeri yüksek gıdalar ve atıştırmalıklar tüketin. Gebeliğe uygun yiyecekler olan sebze ve meyveler, düşük cıva içeren balıklar ve tam tahıllar gibi besinleri tercih edin. C vitamini (örneğin çilek, turunçgiller, dolmalık biberler ve domates), demir (örneğin sığır eti, kümes hayvanları, soya ürünleri ve ıspanak) ve kalsiyum (örneğin yoğurt, gevrekler ve pastörize peynir) içeren gıdaları da dahil etmeye özen gösterin.
  • Kafein alımını sınırlayın. Hamile kalmayı planlarken veya hamile olduğunuzda uzmanlar günlük kafein tüketiminizi yaklaşık 1 fincan kahve miktarına indirmenizi tavsiye eder. Çünkü aşırı kafein tüketimi hem gebeliği hem de bebeği olumsuz yönde etkileyebilir. Önerilen günlük limiti aşmamak için farklı yiyecek ve içeceklerde ne kadar kafein bulunduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Sigara kullanıyorsanız bırakmaya çalışın ve gerektiğinde yardım alın. Uyku kalitenizi iyileştirin. Hamileliğe bağlı olarak yaşanan uyku sorunlarına karşı hazırlık olmalısınız. Bu nedenle 3.hafta itibariyle daha kaliteli uykuyla ilgili iyi alışkanlıklar kazanmaya çalışmalısınız.
  • İşiniz gereği kimyasal madde, radyasyon ve yüksek sese maruz kalıyor ya da sürekli ayakta duruyor, ağır taşıyorsanız bu süreçte önlem almalı ve kendinizi korumalısınız.

 

KAYNAKLAR:

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/3-weeks-pregnant

https://www.enfamil.com/articles/3-weeks-pregnant-week-by-week-guide/

https://flo.health/pregnancy/week-by-week/3-weeks-pregnant

SIK SORULAN SORULAR

“3 haftalık gebelik testte çıkar mı?” diye merak ediyorsanız 3 haftalık bir gebelik genellikle idrar testinde pozitif olarak görünür. Bununla birlikte testin hassasiyeti ve ne zaman yapıldığına bağlıdır. En doğru sonuçlar genellikle kaçırılan adet döneminin ilk gününden itibaren elde edilir.

3 haftalık gebelik ultrason görüntüsü tespit etmek genellikle zordur. Çünkü bu aşamada embriyo çok küçüktür ve ultrason görüntülerinde belirgin olmayabilir. Genellikle gebelik 5-6 haftalık olduğunda ultrasonda rahim içindeki değişiklikler gözlenebilir. Her durumda herhangi bir belirtiniz varsa veya emin değilseniz mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.01.2024 14:16Yayınlanma Tarihi: 30.10.2023 14:04
Yorum Ekle