444 3 703

5 Haftalık Gebelik

4. Hafta6. Hafta
5 Haftalık Gebelik

 

Hayatın en büyülü serüvenlerinden biri belki de yeni bir yaşamı taşımak, onun her geçen gün gelişimini hissetmektir. Bebek bekleyen bir anne adayının dünyası özellikle ilk kez deneyimliyorsa heyecan ve merakla doludur. Hamilelik bir mucizedir ancak aynı zamanda bilinmezliklerle dolu bir yolculuktur. Bu yüzden siz değerli okurlarımız için 5 haftalık gebelik sürecine dair detaylı bilgiler sunmayı hedeflediğimiz bu yazı dizisini hazırladık.

5 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Çoğu kadın gebelik sürecinin 4. haftasından itibaren belirli belirtileri fark etmeye başlar. Bu semptomlar nadiren baş dönmesi şeklinde olabilirken mide bulantısı, düşük tansiyon ve koku hassasiyeti gibi bir dizi değişik belirtiyi de kapsayabilir. Gebeliğin 5. haftasıyla bu belirtiler biraz daha artma eğilimindedir. Daha önceki haftalarda herhangi bir değişiklik hissetmeyen kadınlar genellikle ilk belirtileri bu dönemde yaşar. Bu süreçte sıklıkla görülen 5 haftalık gebelik belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Adet ağrısına benzer karın ağrılar
  • Ağızda metalik tat
  • Göğüslerin dolgunlaşması ve ağrı
  • Halsizlik
  • İştah artışı
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Saçların kalınlaşması ve parlaklığının artması
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Süt beyazı renkte gebelik akıntısı
  • Yüzde ve ciltte koyu lekeler

5 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebelikte 5 hafta itibariyle anne adayının bedeninde önemli değişimler meydana gelir. 5 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında ilki bebeğin annenin rahmine yerleşmesinin ardından implantasyon kanaması olarak bilinen hafif ve birkaç gün süren bir kanamadır. Ancak bebek ultrasonda göründükten sonra yaşanan her türlü kanama hamilelikle ilgili bir sorunun belirtisi olabileceği için bu durumlarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bazı kadınlar hamileliğin ilk üç ayında normal adet dönemlerine benzer şekilde aylık kanamalar yaşadıklarını belirtir. Bu tür durumların yaşanması halinde kanama sebebinin belirlenmesi ve bebeğin ultrason taramasının yapılabilmesi için doktora başvurmak önemlidir. 5 haftalık hamilelikte kasık ağrısı da sıklıkla rastlanan bir semptomdur. Kasıklarda hissedilen bu ağrılar şiddetli ya da uzun süreli olmadığı sürece genellikle hamilelikle ilişkilendirilir. Bu ağrılar genellikle adet dönemi ya da adet öncesi dönemde yaşanan kramplara benzer şekilde ortaya çıkar. Yoğun hamilelik hormonlarının etkisiyle, anne adayları bu haftada duygu değişimleri yaşayabilir, aşırı derecede mutlu veya gergin hissedebilir, hatta hiçbir sebep yokken gözyaşı dökebilir. Bu tür belirtiler genellikle vücudun gebelik durumuna uyum sağlamasıyla hafifler ve zamanla kaybolur.

5 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

5 haftalık bebek görüntüsü bu aşamada yaklaşık olarak bir susam tanesi büyüklüğündedir.

Plasenta oluşumu
Plasenta oluşumu başlanmıştır ve ilk üç ayın sonunda tamamlanır. Yakın zamanda gelişmekte olan fetüsünüzü rahim duvarına bağlayacak ve bebeğe gerekli besin ve oksijenin sağlanmasını üstlenecek bir organ olacaktır.
Pozitif Gebelik Testi
HCG hormon seviyeleriniz artık evde yapabileceğiniz hamilelik testinde pozitif sonuç verecek kadar yükselmiştir.
Embriyodan Fetüse Dönüşüm
Bu hücre kümesi embriyo olarak adlandırılır ve baştan kalçaya kadar uzanan bir nöral tüp (omurilik öncesi ve beyin) oluşturan fetüse benzemeye başlar.

 

5. haftada erken hamilelik belirtileri görülmeye başlar ve tek hücreli zigot halinde olan bebek bu aşamada yaklaşık 1.25 mm boyutlarına gelir. Bu dönemde anne adaylarının en çok merak ettikleri "5 haftalık bebek ultrasonda görülür mü?" sorusudur. Karından yapılan muayenede elde edilen 5 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ile bebeğin kesesi net bir şekilde görülürken 5 haftalık gebelikteki ultrason görüntülerine vajinal yoluyla yapılan ultrason ile daha net bakılabilir.  Bu haftada henüz bir susam tanesi büyüklüğündeki kalp oluşmaya ve atış yapmaya başlar fakat ultrasonda kalp atışlarını duymak için daha fazla süre beklemek gerekir.

Bebeğiniz anne karnında 5 haftalıkken henüz bir nokta büyüklüğündedir. Ancak bu dönemde bebeğin gelişimi hızla ilerler. Bebeği oluşturan embriyo bu aşamada bir araya gelen hücrelerden oluşmuş ve nöral tüp şeklini almıştır. Bu hafta içinde ektoderm, mezoterm ve endoderm adı verilen üç farklı tabaka oluşur. Ektoderm tabakası omurga sistemi, sinir sistemi, kulaklar, gözler, deri, bağ dokuları, iç kulak yapısı ve tüyleri barındırır. Mezoterm tabakasında ise dolaşım sistemi, iç organlar ve kalp bulunur. İlerleyen zamanlarda bu tabakada kaslar, kemikler, böbrekler ve üreme organları ortaya çıkar. Endoderm tabakası da iç organların yanı sıra tiroidin, pankreasın, bağırsakların ve akciğerlerin gelişim yeridir. Yani bu organlar 5 haftalık bebeğin formunda kendini göstermeye başlar.

5 Haftalık Hamileler için İpuçları

Gebeliğin 5. Haftası itibariyle aşağıdaki ipuçlarını dikkate alabilirsiniz:

  • Bir doktor bulun ve randevu oluşturun. Doğum tarihini belirlemek için menstrüasyonunuzun ilk gününü not edin ve aklınıza gelen tüm soruları listeleyin. Doktorunuz ailede herhangi bir kronik hastalık veya genetik rahatsızlık olup olmadığını bilmek isteyecektir. Bu konuda doktorunuzu doğru bilgilendirmelisiniz.
  • Sigara ve e-sigara kullanımından kaçınmalısınız. Hamilelik süresince güvenli bir şekilde tüketebileceğiniz herhangi bir sigara ya da e-sigaranın ölçüsü veya çeşidi bulunmaz. Geleneksel sigaralar sadece doğurganlık seviyelerini azaltmakla kalmaz aynı zamanda sizin ve bebeğiniz için zararlı olabilecek binlerce toksik madde içerebilir. Hem normal hem de elektronik sigaralar bebeklerin beyin ve akciğerlerine hasar verebilen ve düşük veya erken doğum riskini arttırabilen nikotin sağlar. Pasif içicilik bile sizin ve bebeğinizi tehlikeye atabilir. Sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız doktorunuz ile nikotin replasman tedavisinin size uygun olup olmadığını konuşun. Doktor gözetiminde bazı nikotin bandı veya ilaçları kullanmanız güvenli olabilir.
  • Şişkinlikle nasıl başa çıkacağınızı bilin. Gaz ve şişkinlik hamileliğin erken belirtileri olabilir veya yumurtlama ya da PMS'in belirtisi de olabilir. Ne olursa olsun sağlıklı olan sebzeleri ne kadar tüketmek isterseniz isteyin muhtemelen şişkinliği tetiklemeyeceğiniz besinleri tercih edersiniz. Örneğin brokoli yerine mango veya lahana yerine çilek.
  • Sağlıklı yağlar tüketin. Omega-3 gibi sağlıklı yağ asitlerinin sadece bebeğinizin beyin gelişiminde pozitif etkisi vardır. Ancak doymuş yağlar (örneğin fast food ürünlerinde bulunanlar) spermlerin dayanıklılığını azaltabilir. Omega-3'leri alabalık ve yabani somon gibi hamilelikte tüketilmesi güvenli olan balıkların yanı sıra yumurta, yoğurt ve sütle takviye edilmiş gıdalardan da alabilirsiniz. Eğer balık tüketemiyorsanız doğum öncesi vitaminler ve takviyelerde omega-3 bulabilirsiniz.

 

5 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğin 5. haftasında birçok kadın gebeliğinin farkına varmış olur. Sağlıklı bir süreç geçirebilmek için anne adaylarının bazı konulara dikkat etmesi gerekir. 5 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Radyasyon kaynaklarından uzak durmalı ve tomografi, röntgen gibi radyasyon veren görüntüleme işlemleri yapılmamalıdır.
  • Tüm sağlık kontrollerinde doktora hamile olduğunuz bilgisi verilmelidir ve kesinlikle reçetesiz ilaç kullanılmamalıdır.
  • Eğer sigara ve alkol kullanılıyorsa bu alışkanlıklar hemen terk edilmelidir.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme önemlidir.
  • Bilinmeyen içerikli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Aşırı ağır işler yapılmamalıdır.
  • Çoğunlukla ilaç kullanımının imkânsız olduğu durumlarda, enfeksiyonlara karşı dikkatli olmak ve hijyen konusunda en üst düzeyde titizlik göstermek gereklidir.
  • Kontrol muayeneleri için belirlenen zamanlarda gidilmelidir.

5 Haftalık Hamilelik Kontrol Listesi

5 haftalık gebelik kesesi ve diğer tüm konularda sağlıklı bir süreç geçirmek anne adayı için gereklidir. Bu nedenle anne adayının süreci takip edebilmesini sağlayan bir kontrol listesine ihtiyacı bulunur. 4 haftalık gebelik sürecinde olduğu gibi bu kontrol listesinde de bulunması gereken önemli başlıklar ise şöyledir:

  • Eğer zaten güvendiğiniz bir kadın doğum uzmanınız varsa bu konuda sorun yok. Yoksa araştırmaya başlamak gerekir. Dostlarınızla ve ailenizle görüşün, diğer sağlık hizmetleri sağlayıcılarından birini önermelerini isteyin, sağlık sigortanızın kapsadığı tercih ettiğiniz sağlayıcıları inceleyin veya internet üzerinden arama yapın.
  • Eğer hala doğum öncesi vitamin almaya başlamadıysanız şimdi tam zamanı. Özellikle bebeğinizin spina bifida gibi nöral tüp doğum kusurlarına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltmak için yeterli miktarda folik asit almanız çok önemlidir.
  • Araştırmalar yüksek kafein tüketiminin düşük ve diğer hamilelik sorunlarıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Bu sebeple uzmanlar hamile kadınların kafein alımını günde 200 mg veya daha az olacak şekilde sınırlamalarını tavsiye etmekte. Bu miktar yaklaşık 1 büyük fincan kahveye denk gelir.

 

KAYNAK: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-5.aspx

SIK SORULAN SORULAR

Gebelik toplam 40 haftadır yani 9 ay 10 gündür. 5-8 haftalar arasındaki gebelik ise 2 aylık hamileliğe denk gelir.

Gebeliğin 5. haftasında hamileliği teyit etmek için idrar ya da kan testi yapılır. Ultrason yardımı ile 5. haftalık kese görüntüsü ve bebeğin kalp atışları tespit edilir.

Anne adayının 5. haftada az miktarda kanama yaşaması veya lekelenmesi genellikle kesenin yerleşme kanamasından kaynaklanır. Ancak aşırı kanama düşük riskini işaret edebilir. Bu sebeple normalden fazla lekelenme durumunda kadın doğum uzmanına başvurmak gereklidir.

5 haftalık bir gebelik kesesinde genellikle embriyo vardır ancak bu evrede henüz gözle görülmez.

Bebeklerin kalp atışlarını genellikle 6. ve 7. haftalar arasında ultrasonla algılamak mümkündür.

Sağlıklı bir gebeliğin belirtisi olarak düzenli adet gecikmesi, hafif sabah mide bulantısı ve yorgunluk yaşanabilir. Ayrıca düzenli prenatal bakım da sağlıklı bir gebe olduğunu gösterebilir.

Yoğun karın ağrısı, vajinal kanama, baş dönmesi ya da bayılma sağlıksız bir gebeliği işaret edebilir.

5 haftalık bir hamilelikte hafif karın ağrısı yaşanabilir. Ancak ciddi ağrı veya kanama durumunda mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Genellikle altı haftadan önce gerçekleşen düşüklerde kürtaja ihtiyaç duyulmaz çünkü vücut genellikle doğal yolla temizlenir.

Gebelik kesesi genellikle ultrasonla beşinci ya da altıncı haftada görülebilmektedir.

Döllenmiş yumurtanın rahime tutunması genellikle döllenme sonrası yaklaşık 9-10 gün sürebilir.

Beta HCG seviyesinin 1500-2000 mIU/mL civarında olması genellikle kesenin ultrasonda görülmesini sağlar.

Vajinal kanama ve pelvik ağrı boş bir gebeliğin olası belirtisi olabilir. Genelde ultrason muayenesi ile kesin teşhis konulur.

Planlanmış bir gebelik durumunda testin yapılacağı zaman büyük bir heyecanla beklenir. 5 haftalık hamilelik dönemi hem idrar hem de kan testleri için ideal bir süredir. Bu süreçte Beta-HCG hormon seviyesi ciddi bir artış göstererek 18 ile 7.340 mlU/mL arasında bulunur. Eğer adet gecikmesi yaşanmışsa hamilelik testi yapılması önerilir. Gebe adayları idrar veya kan testlerinden birini tercih edebilir. İdrar testleri genellikle kolaylıkla bulunabildiği ve evde uygulanabildiği için ilk tercih olur. Bu testler oldukça doğru sonuçlar verse de kan testinin kesinliği kadar güvenilmez. Bu yüzden adet gecikmesi durumunda idrar testinin sonucuna bakılmaksızın sağlık kuruluşuna başvurarak hamilelik testi yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Hamilelik testleri Beta-HCG hormonu ölçümü ile yapıldıktan sonra genellikle 5. veya 6. hafta için ultrason randevusu alınır. Bu ultrason incelemesi dış gebelik gibi olası yanıltıcı pozitif sonuçlara neden olan sağlıksız gebelik problemlerinin tespiti açısından çok önemlidir. Ayrıca erken dönemde idrar testi ile belirlenen hamileliklerde düşük riskinin olup olmadığı bu muayene ile anlaşılabilir. Bahsi geçen muayene genellikle 5. veya 6. haftalarda yapılır. 4,5 veya 5 haftalık hamilelikte vajinal yolla yapılan ultrasonda genellikle gebelik kesesi görülebilir. Karından ultrason isteyen anne adaylarının ise 6. haftayı beklemeleri gerekir. Ultrason muayenesinde her şey yolunda gidiyorsa doktorunuz gebelik kesesini ve bebeğin kalp atışlarını gösterir.

Eğer 5. haftada idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonlarına, düşüklere ve erken doğumlara neden olabilir.

Gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınların oruç tutmaması gerekebilir.

Bu dönemler genellikle düşük riskinin yüksek olduğu zamanlardır. Bu nedenle seyahat etmek zorunlu değilse önerilmez.

5. haftada gebelik kesesi oldukça küçüktür bu nedenle su gelip gelmediği anlaşılamaz. Bu dönemde vajinal akıntının artması su gelmesi ile karıştırılabilir.

5. haftada gebelik kesesi oldukça küçüktür bu nedenle su gelip gelmediği anlaşılamaz. Bu dönemde vajinal akıntının artması su gelmesi ile karıştırılabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.01.2024 09:30Yayınlanma Tarihi: 07.12.2023 08:49
Yorum Ekle