444 3 703

7 Haftalık Gebelik

6. Hafta8. Hafta
7 Haftalık Gebelik

 

Gebelik bir kadının hayatındaki en özel ve heyecan verici dönemlerden biridir. İçinde yeni bir yaşamın filizlendiği bu süreç anne adayları için büyük bir değişim ve keşif yolculuğunu da beraberinde getirir. 7 haftalık gebelik ise henüz erken aşamalarında olmasına rağmen bebeğin gelişimi açısından önemli bir zaman dilimidir. 7 haftalık gebelik dönemiyle ilgili merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

7 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin 7. haftasında anne adaylarının hamileliğe dair en yaygın yaşadığı belirtiler mide bulantısı ve kusmadır. Özellikle sabahları daha çok hissedilen bulantı, bazı kadınlarda gün boyu da devam edebilir. Kuru yiyecekler (örneğin leblebi veya tuzlu kraker) ve zencefil mide bulantısını azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıca temiz hava almak da bulantı ve kusmayı hafifletebilir. Mide bulantısı ve kusma dışında 7 haftalık gebelik belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi, göz kararması ve tansiyon düşüklüğü
  • Beyaz renkte, yumurta akına benzer vajinal akıntı (hamilelik akıntısı)
  • Daha önce sevilen yiyeceklerden veya kokulardan iğrenme
  • Göğüs ağrısı
  • Halsizlik
  • Karın ya da vücut genelinde şişkinlik, gerginlik hissi
  • Sebepsiz yere üzülme gibi duygusal dalgalanmalar
  • Yiyeceklere karşı aşırı istek (aşerme)

 

Bazı anne adaylarında hamilelik akıntısı zaman zaman kahverengi lekelenme şeklinde görülebilir. Bu durum genellikle hormonal değişikliklerden kaynaklanır ve genellikle bir sorun teşkil etmez. Ancak bu durumun kanamaya dönüşmesi düşük belirtisi olabilir ve sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirebilir.

7 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

7 haftalık anne karnı büyüklüğü henüz belirgin değildir çünkü bu dönemde embriyo sadece yaklaşık 1 santimetre çapındadır. Fakat şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi durumlar nedeniyle karın biraz büyümüş gibi görünebilir. Bu genellikle geçicidir ve rahatsızlık veriyorsa yürüyüş yapılabilir. Çoğu anne adayı göğüs ağrısı yaşar ve bu durumu hafifletmek için evde bile sürekli olarak destekleyici sütyen kullanmak faydalı olabilir. Diğer 7 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler halsizlik, enerji düşüklüğü ve uykuya meyil gibi durumlardır. Bunun yerine sürekli dinlenmek yerine açık havada yürümek veya doktorunuzun onayladığı küçük egzersizler yapmak oldukça etkili olabilir. Hamilelikte diş ve diş eti problemleri daha yaygın olduğu için ağız hijyenine ekstra dikkat edilmelidir. Ayrıca hiçbir ilacı doktor tavsiyesi olmadan kullanmamak önemlidir. Alkol ya da sigara alışkanlıkları varsa bunların derhal kesilmesi gerekir.

7 Haftalık Bebek Gelişimi

7 haftalık bebek görüntüsü yaban mersini büyüklüğündedir ve hızlı bir gelişim sürecindedir.

Bebekteki gelişimin büyük bir kısmı bebeğin başında meydana gelir. 7 haftalık gebelikte özellikle beyin gelişimi diğer organlara göre çok daha hızlıdır. Bu nedenle bebeğin başının boyutu vücuduna oranla bir süreliğine daha büyük görünür. Bu dönemde bebeğin bedeni bir C harfine benzetilebilir. Sinir sistemi olgunlaştıkça vücut gelecek haftalarda daha dikleşir ve daha yetişkin bir bebek görünümü ortaya çıkar. Bağırsaklar, böbrekler, ağız, dil, el, kol, bacak, omuz ve diz gibi organlar yavaşça gelişmeye ve şekil almaya başlar. Daha önce kalp atışını dinlememiş olan ebeveynler genellikle bu haftaki muayene ile bunu gerçekleştirebilir. Ultrasonda herhangi bir problem görülmediği sürece muayene sırasında kalp atışları alınamazsa doktor tarafından normal kabul edilebilir ve birkaç gün sonra veya bir sonraki haftada yeni bir muayene randevusu planlanabilir.

Hamileliğin 7. haftasında beyin hücrelerinin büyük kısmı kafada yoğunlaşır çünkü yeni beyin hücreleri dakikada 100 adet üretilir.

Kol ve bacakları filizlenir daha uzun ve daha güçlü hale gelir. Bebeğin el, kol ve omuz kısımları ile bacak, diz ve ayak kısımlarına ayrılır.

Bu haftada bebeğinizin ağız ve dili de şekillenir. Böbrekler de artık yerinde ve önemli atık yönetimi işlemlerine başlamak üzeredir. Yani bebeğiniz yakında idrar yapmaya başlar.

7 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüsü

Hamilelik kesinleştiği an itibariyle ebeveynlerin en çok heyecanlandığı ve sabırsızlıkla beklediği muayene kuşkusuz 7 haftalık gebelik ultrason görüntüleri. İlk ultrason muayenesi genellikle 5. veya 6. haftalarda yapılır. 5. haftada vajinal ultrason ve 6 haftalık gebelik döneminde karından yapılan ultrason ile gebelik kesesi görülebilirken 7. haftada yapılan ultrasonda kesenin içinde belirgin hale gelen minik bir kabartı olarak bebek görülebilir. Bebek henüz net bir şekilde görünmese bile doktorunuz embriyoyu kesenin içerisinde görebilir.

Ebeveynler 7 haftalık hamilelikte bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Döllenme anında bebeğin genetik yapısı ve dolayısıyla cinsiyeti belirlenmiştir ancak bunun ultrasonda görülmesi için bebeklerin cinsel organlarının belli bir olgunluk seviyesine gelmesi gerekir. Erkek ve kız bebeklerde bu süreç farklılık gösterebilir ve cinsiyetin tespiti genellikle 12. haftadan itibaren mümkün olabilir; ancak en düşük hata oranı için 16. haftadan sonraki tespitler daha güvenilirdir.

7 Haftalık Gebelikte Annenin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

7 haftalık hamilelik gebelik sürecinin henüz çok erken bir aşamasını temsil eder. Bazı hamileliklerin düşükle sonlanabileceği bilincine sahip olmak önemlidir. Ancak doktorunuz herhangi bir problem bildirmedikçe gereksiz endişeye kapılmamak da önemlidir. 7 haftalık gebelikte annenin dikkat etmesi gerekenler ise şöyledir:

  • Reçetesiz ilaç kullanmaktan kaçınmak hamilelikte dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Birçok ilacın hamilelik sırasında güvenli olmadığından yalnızca doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmanız gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.
  • Sağlıklı beslenme anne ve bebek sağlığı için büyüme ve gelişim açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı tüm besin gruplarını kapsamalıdır.
  • Cinsellik de sıklıkla merak edilen bir konudur. Normal seyreden bir hamilelik sürecinde ve sağlıklı eşi olan kadınların ilk üç aylık dönemde cinsel ilişkide bulunmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak riskli gebeliklerde veya cinsel organlarda hassasiyet hissi durumunda doktor tavsiyesi almak ve ona göre hareket etmek en doğru yol olacaktır.

 

7 Hafta Hamile Olanlar Ne Yemeli?

7 haftalık gebelik riskleri yaşamamak ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek adına beslenmeye dikkat edilmelidir. Bağışıklık sisteminiz bebeğinizi kabul ederek sizleri koruma altına almaya başlar. Bu noktada sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine ekstra özen göstererek bağışıklık sistemini desteklemek önemlidir. Yeterince taze olmayan gıdalardan kaçınmalısınız. Pastörize edilmemiş peynirler, çiğ deniz mahsulleri ve kırmızı et, hazır salatalar gibi potansiyel risk taşıyan gıdalardan uzak durmalısınız. Kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinin tam pişmiş ve sıcak servis edilmesine dikkat etmelisiniz. Ayrıca bütün yiyecekleri özenle yıkamalısınız.

Bu evrede iyot takviyesi bebeğin gelişimine katkı sağlar. İyot tiroid hormonlarının üretimini destekler. Bu hormonlar metabolizma düzenlemeye ve hücre sağlığına yardımcı olur. Araştırmalar hamilelik sırasında iyot takviyesi alan annelerin bebeklerinin kavramsal gelişiminin daha güçlü olduğunu göstermiştir. İyotlu besinleri araştırmanız ve günlük iyot takviyeniz hakkında doktorunuza başvurmanız önerilir. Normal tuzun yerine iyotlu tuz kullanmak iyot takviyesi için harika bir çözüm olabilir. Balık ve deniz mahsulleri, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri de iyi birer iyot kaynağıdır.

Adım Adım Gebelik Diyabeti: Risk Altında Mısınız?

7 haftalık gebelik kalp atışı kadar önemli olan bir diğer konuda gebelik döneminde yaşanma ihtimali olan diyabettir. Gebelik diyabeti yalnızca gebelik boyunca meydana gelen ve vücudun glukoz kullanımını etkileyerek kan şekeri seviyesinde artışa neden olan bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde yüksek kan şekeri ilerleyen yaşlarda obezite ve diyabet riski bulunan, aşırı kilolu bebeklerin doğumuna yol açabilir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'un üzerindeyse ve geçmişte kısırlık veya insülin direnci ile karşılaştıysanız bu tür diyabete yatkın olabilirsiniz. Bu durumlarda doktorunuza başvurup bir glukoz tolerans testi yapmanız önerilir. Bu hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Gebelik diyabeti teşhisi konduğunda belirtilerini sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizle yönetebilirsiniz. Bazı kadınlar için ilaç tedavisi de gerekebilir.

 

KAYNAK: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-7.aspx

SIK SORULAN SORULAR

7 haftalık gebelikte bebek amniyon kesesi adı verilen su dolu bir zarın içinde yer alır. Amniyon kesesine tamamen yerleşmiştir ve bu sıvı dolu kesede yaşamını sürdürür. Bebeğin bu kesede büyümesi onu dış etkilerden korur.

Anne rahmindeki 7 haftalık bebek hala embriyo evresindedir ve C şekline sahiptir. Baş ve kuyruk bölgesi belirginleşmiştir. Beynin gelişimi için baş gövdeye kıyasla daha büyüktür. Başın pozisyonu karına doğru bükülüdür. Bebeğin yüzü şekillenmeye başlamış, göz kapakları, burun, ağız ve kulaklar ilk formunu almaya başlamıştır. Gövdenin sonunda kuyruğa benzer bir görünüm bulunur. Ayrıca kol ve bacakların oluşacağı yerlerde tomurcuklanma görülür.

7 haftalık bebeğiniz bu haftadan itibaren rahminizde hareket etmeye başlar. Ancak boyutu çok küçük olduğu için bu hareketleri henüz hissetmeniz mümkün değildir. Bebeğinizin hareketlerini hissetmek için bir süre daha beklemeniz gerekecektir. Bu genellikle 16. haftayı bulabilir. Çoğu anne adayı bebeğinin ilk hareketlerini 16-20. haftalar arasında hissetmeye başlar.

Hamileliğin 7. haftasında birçok kadının yorgunluk ve halsizlik hissi ile birlikte uykuya olan ihtiyacını da arttırmış bulur. Enerji seviyesindeki düşüş ve sürekli uyanma arzusu bu dönem için gayet normaldir. Hamileliğin ilk evrelerine özgü bu durumu daha kolay atlatmak için vücudunuzun gereksinim duyduğu kadar dinlenme ve uyuma zamanı ayırmanız faydalı olabilir. Ayrıca dışarı çıkıp yürümek veya doktorunuzun onayladığı hafif egzersizler yapmak aşırı uykululuk ve yorgunluğun azalmasına yardımcı olabilir.

Hamileliğin 7. haftasında birçok kadın hem bedenen hem de ruhen birçok değişim yaşar. Kendini halsiz ve bitkin hisseden gebe kadınlar, göğüslerinde hassasiyet ve şişkinlik deneyimler. Hormonların hamilelik sırasındaki değişimi nedeniyle sabahları ve gün içerisinde mide bulantısı yaşar. Yemek kokularına karşı hassasiyet de görülebilir. Rahmin genişlemesi nedeniyle kadınlar kasık ağrısı çeker ve idrar yapma ihtiyacı artar. 7 haftalık hamilelikte kadınların başladığı bir diğer deneyim de aşermedir. Hormonal değişiklikler sonucu bazı yiyeceklere karşı yoğun istek hamileliğin ilerleyen haftalarında da devam edebilir.

7 haftalık bebeğin kalbi 4 odacıklıdır ve kalp ritimleri başlamıştır. Akciğer ve solunum yollarının gelişmeye başladığı bu süreçte bebeğin kalp atışları ultrason yardımıyla algılanabilir. Bu dönemdeki bebek anne karnında dakikada ortalama 130-160 kalp atışına sahiptir.

7 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmazsa bu normal olabilir. Bu evrede bebeğin kalbi hızla gelişmeye devam eder fakat ultrason ya da doppler gibi teknolojiler kullanılana kadar kalp ritimleri genellikle tespit edilemez.

Kasık ya da karın ağrısı birçok hamile kadında gözlemlenen bir durumdur. Hamilelik esnasında rahmin büyümesi bu tür ağrılara yol açabilir. Diğer organlar ve kaslar üzerine baskı yapan büyüyen rahim doğal olarak ağrı ve hassasiyet oluşturabilir. 7 haftalık hamilelikte bu ağrı daha belirgin hale gelebilir. Bu dönemi daha konforlu geçirebilmek için dinlenme, kısa yürüyüşler yapma ve rahat oturma pozisyonları önemlidir.

Annenin karnındaki bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar fakat bebeğin oldukça küçük olması nedeniyle annenin hareketleri hissetmesi pek olası değildir. Bebeğin hareketlerini hissetmek için genellikle daha fazla zaman gereklidir ve bu durum genellikle 16. haftada gerçekleşir.

İkiz gebelik genellikle 7. haftada kesin olarak belirlenebilir. 5. ve 6.haftalarda gebelik kesesi ile anlaşılan ikiz hamilelik 7. ve 8. haftalarda daha kesin bir şekilde tespit edilir. 7 haftalık ikiz hamileliği ultrason görüntülerinde belirlemek mümkündür.

Bebeklerde cinsiyet belirlemesi genellikle ultrason muayenesi sırasında yapılır ve bu nedenle 7 haftalık bir bebekte cinsiyetin belirlenmesi çok erken olabilir. Cinsiyet tespiti genellikle 18-20 haftalık hamilelik döneminde daha net olarak yapılabilir.

7 haftalık bir hamilelik sürecinde karın hafifçe büyümeye başlayabilir. Ancak bu evrede gerçekleşen karın büyümesi genellikle hormonal değişimlere bağlıdır ve gözle görülür derecede büyük bir değişiklik beklenmez.

17 haftalık bir hamilelikte memeden süt benzeri bir sıvının gelmesi durumu yaşanabilir. Bu durumda anne adayının endişelenmesine gerek yoktur. Memenin ucunun sıkıştırılmasından kaçınılmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.01.2024 09:36Yayınlanma Tarihi: 11.12.2023 12:24
Yorum Ekle