444 3 703

13 Haftalık Gebelik

13 haftalık gebelikte kanama genellikle düşük dış gebelik veya plasenta previa gibi ciddi durumların belirtisi olabilir. Ayrıca rahim ağzı erozyonu veya cinsel ilişki sonrası travma da kanamaya neden olabilir. Ancak her kanamanın ciddi bir sorunun göstergesi olmadığını unutmayın ve bu tür bir durumla karşılaşırsanız hemen doktorunuza başvurmanız gerektiğini hatırlayın.

13 haftalık gebelikte bebek hissedilmez. Genellikle fetal hareketler ilk kez 18 ile 25 haftalar arasında hissedilir. Ancak bu süreç her kadında farklılık gösterebilir ve özellikle ikinci veya daha sonraki gebeliklerde bazı anneler hareketleri daha erken hissedebilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok önemli olan bebeğinizin sağlıklı büyüdüğünün bilincinde olmaktır.

Bebek hakkında en çok merak edilen konulardan biri cinsiyetidir. Anne ve baba adayları genellikle doktordan ilk olarak bebeğin cinsiyetini öğrenmek ister. Ancak 13 haftalık bir hamilelikte bebeğin cinsiyeti kesin olarak bilinemeyebilir. Cinsiyet tahmini yapılabilmekte ancak yanılma payı da bulunmaz. Bebeğin cinsiyetinin kesinleşmesi için genellikle 16. haftanın beklenmesi gerekir. Ancak risk taşıyan gebeliklerde yapılan Fetal DNA testi ile bebeğin cinsiyeti kesin olarak belirlenebilir.

Bir bebekte ilk gelişen ve çalışmaya başlayan organ kalptir. 13 haftalık bebek dakikada 120-160 atım hızına sahip olur. Ancak kalbin boyutlarından dolayı anneler bebeğinin kalp atışını hissedemez. Anne adayları ultrason yardımıyla bebeğinin kalp atışını duyabilir.

Gebeliğin ilk evrelerinde sindirim sistemi rahatsızlıkları özellikle de mide bulantısı yaygın semptomlardır. Mide bulantısı çoğunlukla gebeliğin altıncı haftasında görülmeye başlar ve büyük oranda kadınlar için 12 haftalık gebelik sonrasında sonlanır. Gebeliğin 13. haftasında bazı anne adayları hala bulantı ve kusma belirtileri yaşarken birçoğunda bu belirtiler azalır ya da tamamen sonlanır. Sindirim sistemi rahatsızlıkları bazı durumlarda hamileliğin 16. haftasına kadar devam edebilir.

13 haftalık gebelikte karın büyüklüğü bu aşamadan sonra vücudunuzda fark edeceğiniz en önemli değişikliklerden biri. Büyümekte olan rahminiz hamileliğin 12. haftasından itibaren pelvis üzerine doğru genişlemeye başlamıştır. Az da olsa belirginleşen karın bölgeniz ilerleyen haftalar boyunca daha çok dikkat çekecektir. Bir kadının hamile olduğunu sadece karın bölgesine bakarak anlamak genellikle 5. ay yani 20. hafta civarında mümkün olmaktadır.

Hamilelik esnasında anne adayının bedeninde biyolojik ve fizyolojik değişimler meydana gelir. Gebelik hormonları düzeyi artar. Vücudun bu değişimlere adapte olma sürecinde, hamileliğin ilk dönemlerinde bazen ağrılar yaşanabilir. Hamileliğin ilk üç aylık dönemindeki 13. haftada bu tür ağrıların görülmesi olağandır. Ancak ağrıların uzun sürmesi veya şiddetlenmesi durumunda, durumun gebeliğe bağlı olup olmadığını belirlemek için bir doktora danışılması gerekmektedir.

Hamileliğin ilk trimesterinde yani ilk üç ayında rahim içerisine yerleşmiş olan gebelik kesesinin boş olması ya da embriyo bulunmasına rağmen kalp atışının olmaması sebebiyle gebelik kaybı yaşanabilir. Bu durum genellikle 13. haftaya kadar ortaya çıkar ve erken dönem gebelik kaybı veya düşük olarak adlandırılır. Düşüklerin %80'inden fazlası ilk 13 haftada gerçekleşir. Bu haftadan sonra düşük olma ihtimali ve riski progressif olarak azalmaktadır.

Hamileliğin 13. haftasında gerçekleştirilen doktor kontrolü anne ve bebek sağlığı için kritik öneme sahiptir. Bu kontrol sırasında annenin tansiyonu ve kilosu ölçülürken bebeğin durumu da ultrason yardımıyla değerlendirilir. Anne adayının yaşına ve gebeliğin genel risk durumuna bağlı olarak ikili test veya Fetal DNA testleri uygulanabilir.

Genellikle halk arasında zeka testi olarak anılan ikili test ve Fetal DNA testleri 13 hafta süren bir hamilelikte uygulanabilir. İkili test esnasında bebeğin ense kalınlığı ve baş-kalça mesafesi ölçülmekte olup ayrıca kan akışları incelenir ve anne adayından kan örneklemesi gerçekleştirilir. Ultrason sonuçları ve diğer test verilerine dayanarak gebeliğin risk durumu belirlenir.

Bebeklerin 13. haftada sahip olması beklenen ense kalınlığı 3 mm.’dir.

Hamileliğin 13. haftasında gerçekleştirilen ultrason muayenesinde, bebeğin görüntüsü daha netleşmeye başlar ve büyüklük olarak yaklaşık bir bezelye tanesine eşittir. Bebeğin başı, vücudu, kolları ve bacakları artık daha belirgin hale gelmiştir ve minyatür bir insan şekline bürünmüştür. Ultrasonda bebeğin kol ve bacak hareketlerinin yanı sıra diğer aktivitelerini de izlemek mümkündür. Ultrason ile bebeklerin kol, bacak ve el hareketleri açıkça izlenebilir. 13 haftalık bir gebelikte bebeği daha ayrıntılı bir şekilde görmeyi sağlayan 4 boyutlu ultrason görüntüleme seçeneği bulunmaktadır.

Gebeliğin başlangıç dönemlerinde plasentanın altta bulunması normaldir. Bu durum 13 haftalık hamilelik sürecinde de geçerli olabilir. Gebelik ilerledikçe plasenta yavaşça yukarı doğru çıkar.

13 haftalık bir hamilelik sırasında annenin uyuma pozisyonu önemsizdir. Bebek hala çok küçük olduğu için anne adayı sırt üstü ya da karın üstü gibi hangi pozisyonda rahat hissediyorsa o şekilde yatabilir.

Hamilelik sırasında suyun gelmesi haftası ne olursa olsun riskli bir durumdur ve düşük belirtisi olabilir. Ancak bazen kadınlar yoğun akıntının su gelmesiyle karıştırabilmekte ve bu nedenle hamileliği yöneten doktorun ek muayeneler yapması gerekebilmektedir.

KATEGORİLER