Maksillofasiyal cerrahi temelde yüz ve çene bölgesindeki anormalliklere ve sağlık sorunlarına odaklansa da bir yandan estetik amaçlı düzeltmeler de yapılabilir. Estetik amaçlı maksillofasiyal cerrahi doğuştan gelen veya travma sonucu oluşan yüzdeki asimetriyi düzeltme, burun, alın veya çene bölgesindeki yapıları değiştirerek daha dengeli ve estetik bir yüz yapısı elde etme, çene boyutunu veya çene hattını düzelterek yüzün daha belirgin ve dengeli olması sağlama, doğuştan gelen dudak ve damak yarıklarının cerrahi düzeltilmesi ve estetik görünümünün iyileştirilmesi, yaşlanma süreci ile ortaya çıkan yüz ve boyun bölgesindeki sarkmaları düzeltme gibi durumlar için uygulanabilir.
Maksillofasiyal cerrahi sonrası bakım ve rehabilitasyon süreci hastanın ameliyat türüne, cerrahi müdahaleye maruz kalan bölgelere ve kişisel iyileşme hızına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Maksillofasiyal cerrahi genellikle hastanede yapılır ve ameliyat sonrası hastanın bir süre yoğun bakım ünitesinde veya yoğun gözlem altında tutulması gerekebilir. Maksillofasiyal cerrahi işlem sonrasında ağrı ve rahatsızlık normaldir, doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün boyunca, ağız ve çene bölgesinde şişlik ve hassasiyet olabileceği için yumuşak, sıvı veya püre kıvamında besinler tüketilmesi önerilir. Ameliyat sonrası belirli aralıklarla doktor tarafından iyileşme sürecinin değerlendirilmesi için kontrollere gidilmesi gerekir. Yüz bölgesinde yapılan cerrahi operasyonlar olduğundan başta ağız bakımı olmak üzere hijyen kurallarına uyulması önemlidir. Ameliyat sonrası şişlik ve morarma olabileceği için, belirli aralıklarla soğuk uygulama ve yatarken başın yüksek tutulması tavsiye edilir.
Maksillofasiyal cerrahi işlemleri sonrasında beklenen sonuçlar arasında başarılı bir operasyon sonucu fonksiyonel bir iyileşme, yüzde doğal bir görünüm, olumlu psikolojik etkiler, estetik bir görünüm gibi başarılı sonuçlar yer alır.