444 3 703

Genital Siğil Nedir? Genital Siğil Tedavisi Nasıldır?

Genital siğillerin hamilelik esnasında ekstra bir problem oluşturması oldukça seyrek bir durumdur. Ancak nadir de olsa siğiller büyüyebilir ve idrar yapmayı zorlaştırabilir. Vajinadaki siğiller doğum esnasında vajinal dokunun genişlemesini engelleyebilir. Vajina dudaklarında bulunan siğiller doğum sırasında aşırı genişleme nedeniyle kanayabilir. Çok nadiren genital siğili bulunan annenin bebeği boğazında siğil geliştirebilir. Bu siğiller bebeğin hava yolunu tıkamaması için cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

Genital siğil oluşumunu önlemek mümkündür. Genital siğiller genellikle cinsel yolla bulaşan bir tür virüs olan insan papilloma virüsü (HPV) tarafından neden olunur. Bu riski azaltmanın yollarından biri cinsel ilişkide korunmadır. Bu korunmanın bir yolu olan kondom kullanımı HPV'nin bulaşma riskini azaltabilir fakat kondom virüsün bulaşabileceği tüm alanları kaplamadığı için tam koruma sağlamaz. Bir diğer önleme yolu da HPV aşısıdır. 9 yaş ve üzeri herkese önerilen HPV aşısı genellikle genital siğiller ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir.

Genital siğil bağışıklık sistemi zayıflamış ve HPV’nin bulaştığı hem erkek hem de kadınlarda görülebilir.

Genital siğil vücutta farklı bölgelerde ortaya çıkabilir. Bu durumun tedavisi için atılması gereken ilk adım kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmak olmalıdır. Ancak uygulanacak tedavi siğilin oluşum gösterdiği bölgeye göre farklı uzmanlık alanları tarafından da uygulanabilir. Örneğin anal bölgede oluşum gösteren genital siğile genel cerrahi uzmanı ağız içinde oluşum gösteren genital siğile de kulak burun boğaz doktoru muayene ve tedavi uygular.

Genital siğiller hem kendiliğinde geçebilir hem de tedavi uygulanabilir. Ancak tedavi uygulanmasına rağmen yıllar süren genital siğiller de bulunur. Çünkü tamamen tedavi edildiğinde de tekrar edebilir genital siğiller.

Tam tedavi sürecine rağmen tekrarlayabilir.

HPV aşısı genital siğillerden korunmanın en etkili yoludur.

KATEGORİLER