Yüksek lif oranına sahip olan armut, lif içeriğiyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcıdır. Aynı zamanda yüksek su miktarına da sahip olan armut, cildin yenilenme sürecini de destekler. Ek olarak kalp sağlığı ve böbrek hareketlerinin düzenlenmesine de yardımcıdır.
Armut kanı temizleme özelliğine sahiptir ve bu özelliği ile vücudun boşaltım ve dolaşım sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcıdır.
Armut; K vitamini, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengin içeriğiyle iltihabın önlenmesi, ağrı ve şişliklerin azaltılmasında yardımcıdır. Romatizmal artrit ve gut gibi iltihaplı hastalıkların gelişmesinin engellenmesini de destekler. Bunun yanında iltihabın neden olduğu kronik hastalıklara yakalanma riskinin azaltılmasına da yardımcı olur. (3)
Düzenli şekilde armut tüketmek mesane, akciğer ve mide gibi pek çok kanser türünden korunma sürecini destekler. Armutta bulunan sinnamik asit ve antosiyanin içerikleri, kanserin önlenmesine yardım eden anti-kanserojen işleve sahiptir. Yapılan araştırmalar armutun içerdiği flavonod maddesinin yumurtalık, meme ve yumuşak doku kanserlerini önlediğini gösterir. (4)
Diyabetle doğrudan ilişkili olan antosiyanin armutta bulunur. Antosiyaninler anti-diyabet ve anti-inflamatuar etkileri ile tip 2 diyabet riskinin önemli ölçüde azaltılmasında yardımcıdır. Bunun yanında armut faydaları ile kan şekerinin ani yükselişini önleyerek diyabetin ve insülin direncinin önlenmesine yardım eder. (5)
Meyveye rengini veren prosiyanidin ve antosiyaninler, kalp ve damar sağlığı için önemli bileşiklerdir. Bunun yanında armut, kötü kolesterolün (LDL) azalmasına ve iyi kolesterolün (HDL) artmasına yardım ederek damar sertliğinin önlenmesini destekler. (6)
Meyvenin içeriğinde bulunan magnezyum, bakır, kalsiyum, manganez, fosfor mineralleri kemik erimesinin önlenmesi ve kemiklerin güçlenmesi sürecini destekler. Bu nedenle uzmanlar osteoporoz gibi rahatsızlıkları bulunan hastaların armutu mutlaka beslenme listesine eklemesini önerir.
Armutun faydaları ve zararları merak edilen konulardan. Her besinde olduğu gibi armutun da aşırı tüketimi bazı yan etkilere neden olabilir. Şeker içeriği zengin bir meyve olduğundan diyabet hastalarının aşırı miktarda armut tüketmesi sağlık problemleri yaratabilir. Bunun yanında aşırı tüketimi ishal şikayetinin yaşanmasına da yol açar.