“Bebeklerde besin alerjisi ne zaman geçer?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Birçok çocuk, erken çocukluk döneminde gıda alerjisinden kurtulabilir. Yumurta, süt, buğday ve soya alerjilerinin %80 ile %90'ının çocuk 5 yaşına gelene kadar ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir. “Bebeklerde çoklu besin alerjisi ne zaman geçer?” sorusu için de aynı yanıt verilebilir.
Çocuğunuzda tekrar eden öksürük, burun akıntısı, hırıltılı nefes alıp verme, sık nezle olma, tekrar eden hapşırık, burunda tıkanıklık, geniz akıntısı, ciltte döküntü ya da kaşıntı gibi belirtiler gözlemlemeniz durumunda deri testi ya da kan testi yaptırarak neye alerjisi olduğunu tespit edebilirsiniz.
Çocuğun yaşadığı gıda alerjisi hafif ise doktor tarafından alerji şurubu reçete edilir ve tedavi süreci başlatılır. Ancak yaşanan gıda alerjisi şiddetli bir seyirde yaşanıyorsa kortizonla müdahale gerekebilir. Bu süreci de doktor planlar.
Belirtiler ağız ve kulak çevresinde kaşıntı, ağızda tat değişimi, baş dönmesi ya da sersemlik, ciltte kırmızı ve kaşıntılı şişlik (kurdeşen), dudak, dil ve / veya yüzde şişme, hapşırma, hırıltı, ishal, karın ağrısı, egzama, kusma, mide bulantısı, nefes darlığı, öksürük, tıkanıklık ve burun akıntısıdır.
Gıda alerjisi belirtileri alerjik besinin tüketilmesinin ardından 2 saat içinde çıkabilir. Ancak bu belirtiler bazı kişilerde 2-3 gün ya da 1 hafta sonra da görülebilir.
Gıda alerjisi çocuğun vücudunun bazı yiyecekler karşısında olumsuz bir bağışıklık reaksiyonu vermesi ile olur.
İnek sütü alerjisi gibi durumlarda sorun çocuk 1 yaşına geldiğinde %50-60, 2 yaşına geldiğinde %70-75 ve 3 yaşından sonra ise %85 oranında kaybolur. Yumurta alerjisi ise 5 yaşından sonra %55 oranında kaybolur. Ancak ceviz, yer fıstığı, fındık, kabuklu deniz ürünleri ve balık alerjisi ise tedavi edilse bile IgE alerji testlerinin yüksek çıkması durumunda ömür boyu devam edebilir.
Evde alerji testlerinin büyük bir çoğunluğunda kan örneği kullanılır. Uygulaması son derece kolay olan bu test kitlerinde uygulama için detaylı talimatlar da bulunur. Bu talimatlar doğrultusunda parmağınızı kitten çıkan iğneyle delip tüpe 1-2 damla kan damlatmanız ve ardından bu örneği laboratuvara göndermeniz yeterlidir.
İnek sütü alerjisi gibi durumlarda sorun çocuk 1 yaşına geldiğinde %50-60, 2 yaşına geldiğinde %70-75 ve 3 yaşından sonra ise %85 oranında kaybolur. Yumurta alerjisi ise 5 yaşından sonra %55 oranında kaybolur. Ancak ceviz, yer fıstığı, fındık, kabuklu deniz ürünleri ve balık alerjisi ise tedavi edilse bile IgE alerji testlerinin yüksek çıkması durumunda ömür boyu devam edebilir.
Baygın, sersemlemiş veya kafası karışmış hissetmek, bilinç kaybı, boğaz kapanıyormuş gibi hissetmek, bulantı, kusma veya ishal, kalp atışının hızlı ve zayıf olması, kan basıncında aniden düşmesi ve baş dönmesi, nefes almada zorluk, nefes darlığı veya hırıltı, nöbet, seste kısılma ya da konuşmada güçlük çekme, cildin soğuk, nemli ya da mavi olması, yüz, dudaklar, dil ve boğazın şişmesi gibi belirtiler gözlemlenmesi durumunda tehlikelidir.
Bazı alerji semptomları yaşla birlikte hafifleyebilir.
Çocuk ve bebeklerde besin alerji belirtileri tedavi edilmediğinde çocuğun sağlıklı beslenme rutini bozulur ve çocukta gelişimsel sorunlar yaşanır. Tedavi edilmeyen besin alerjisi ayrıca besin reddine, ishale, kusmaya, iştahsızlığa, karın ağrısı ve kabızlığa da neden olur. Cilt üzerinde etkiler yaratan alerjiler de çocuğun cilt sorunları yaşamasına ve bu nedenle hayat kalitesinin düşmesine sebebiyet verir. Besin alerjisi fark edilmediğinde ya da tedavisi geciktirildiğinde anaflaksi durumu yaşanabilir. Şüpheli gıdanın tüketilmesi ile yaşanan anaflaksi ile çocukta dakikalar içinde nefes alamama, şok, tansiyon düşüklüğü, cilt sorunları ve mide bağırsak problemleri yaşanabilir.
Besin alerjisi belirtileri gözlemlendiğinde çocuk alerji uzmanı yani çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanına götürülmelidir.
Cilt üzerindeki kızarıklığın geçmesi için alerjiye neden olan alerjenin bulunması önemlidir. Ardından çocuğun bu alerjenden teması kesilmelidir.
Bakliyatlar, balık, buğday, inek sütü, kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler (fındık, ceviz, antep fıstığı, vb), soya, susam, yer fıstığı, yumurtadır.