444 3 703

Hemoroid (Basur) Nedir? Neden Olur? Basura Ne İyi Gelir?

Bilgi Talep Formu

Hemoroid nedir ve neden olur sorularına detaylı cevap verelim. İşte basura en iyi gelecek yöntemler ve yapılacaklar!

Hemoroid, yani diÄŸer adı basur olan bu sorun, rektum ve anüsün alt kısmında yer alan damarların ÅŸiÅŸmesi ile meydana gelir. Bu damarlar geniÅŸleyerek iltihaplanır ve sonrasında da sorunları ortaya çıkarır. Hemoroid oluÅŸumuna gebelik, tuvalette fazla ıkınma, anüsü çok zorlama, aşırı kilo ve yanlış tuvalet yapımı neden olabilir. Makatta meydana gelen anormallikler ise basura belirti olan oluÅŸumlar ÅŸeklinde karşımıza çıkabilir.

Hemoroid Nedir? 

Hemoroid, yaÅŸanan bazı anüs zorlamaları ve gebelik tarzı nedenler sonucunda rektum ve anüsün alt kısmında yer alan damarların geniÅŸleyerek ÅŸiÅŸmesi ve iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Bir diÄŸer adı da basurdur ve halk arasında genellikle bu adı ile bilinmektedir. Makatta meydana gelen ÅŸiÅŸlik, kızarık ve aÄŸrı sorunları belirtiler arasında yer almaktadır. Dışkıda oluÅŸan kan da basurun belirtileri arasında yer alır.

Basur, dışkılama sırasında ÅŸiÅŸkinlik göstererek dışarıya sarkma problemini de oluÅŸturabilir. Anüs çeÅŸitli nedenler sonucunda tahriÅŸ olarak basur sorununu ortaya çıkarabilir. Daha çok makat kaşıntısı ve sızması ile kendisini belli eder. Hemoroid iki türe ayrılır ve bu türler; iç hemoroid, dış hemoroid olarak karşımıza çıkar. Her insanda hemoroid bulunur ancak ÅŸiÅŸtiÄŸinde basur belirtileri ve sorunu ile karşılaşılır.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir? Basur Belirtileri!

Hemoroid nedir ve belirtileri nelerdir sorularına da bir açıklık getirelim. İşte basur sorununun meydana getirdiÄŸi belirtiler ve semptomlar:

  • Makatta oluÅŸan ve ele gelen ÅŸiÅŸlik
  • Anüste oluÅŸan kaşıntı sorunu
  • Akıntı hissi
  • İç çamaşırında sık sık ıslaklık hissi
  • AÄŸrı oluÅŸumu
  • Makatta meydana gelen sızlama sorunu
  • Makatta kanama problemi
  • Dışkıda görünen kanamalar

Aslında basur problemi dışkılama sırasında yapılan fazla ve yanlış zorlamalar nedeni ile kendisini belirtileri ile sık sık gösterir. Makatta ve dışkıda zorlamalar ve basur sonucunda ortaya çıkan kanama, açık renkte ve kırmızıdır.

Basur Kimlerde Meydana Gelir?

Hemoroid herkeste bulunur ancak zorlama tarzı sonuçlarda ortaya çıkan sorunlar ile beraber basur olarak deÄŸiÅŸim gösterir. Basurun görülme sıklığı ve oranı gebelik sürecini atlatan kadınlarda daha yüksek oranlara sahiptir. Devamlı oturmak zorunda olan iÅŸlerde çalışan kiÅŸilerde de basur problemi görülebilir. Hemoroid genç eriÅŸkin dönemlerde sık sık görülmeye baÅŸlar.

Hemorid Neden Olur?

Hemoroid nedir ve neden olur sorusuna detaylı bir açıklama getirelim. Anal bölge içerisinde bir basıncın oluÅŸması ve bu basıncın sonucunda hasarın meydana gelmesi söz konusudur. Anüs damarlarının ÅŸiÅŸmesine neden olan gebelik sürecinde de bir baskı ve basınç söz konusudur.

Üstelik kabızlık sorunun uzun süre yaÅŸanması sonucunda dışkılama sırasında ani ve hızlı zorlamalar oluÅŸur. Bu zorlamalar sonucunda da basur meydana gelir ve problemlerini kiÅŸi üzerinde gösterir. Uzun süre tuvalette oturmak ve besin rutininde fazla acı, baharatlı besin tüketilmesi ile oluÅŸum gösterir.

Hemoroid Tedavisi Nasıl Olur?

Hemoroid nedir ve tedavisi nasıl gerçekleÅŸir? EÄŸer hemoroid erken evresinde ise bol sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Bu süreçte doÄŸru bir diyet yapılmalı ve aÄŸrı kesici ile kremlerden de destek alınmalıdır. Sıcak su tekniÄŸini kullanılması da rahatlatıcı olabilir. Elbette ki mutlaka doktorunuza baÅŸvurmalısınız.

Basura Ne İyi Gelir? 

Basura iyi gelecek en iyi yöntem 10 ila 20 dakika boyunca ılık suda oturmaktır. Dışkıyı yumuÅŸatmak adına lifli gıda tüketimine dikkat etmek ve bol sıvı tüketimini saÄŸlamak da gereklidir. Bu ÅŸikâyet doÄŸrultusunda tuvalette de fazla oturulmamalıdır.

Hemoroid kaşıntısını hafifletmek için günde 2 kez 10-15 dakika boyunca sıcak su banyosu yapabilirsiniz. Kabızlığı önlemek ve dışkılama sırasında daha az zorlanmayı saÄŸlamak için lifli besinler tüketmekte fayda vardır. Hemoroid kaşıntısı ve rahatsızlığını hafifletmek için basur kremleri de kullanılabilir. AÄŸrı ve ÅŸiÅŸlik için soÄŸuk kompres uygulamak da etkili bir çözüm olabilir.

KiÅŸide ileri derecede kanama atakları yaÅŸanıyorsa, bölgede ele gelen ÅŸiÅŸlik varsa cerrahi iÅŸlem düÅŸünülebilir.

Hemoroid ameliyatı genellikle güvenli ve etkilidir. Ancak herhangi bir cerrahi iÅŸlem gibi belirli riskleri vardır. Bunlar arasında enfeksiyon, kanama ve anesteziye baÄŸlı komplikasyonlar sayılabilir. Nadiren de olsa hemoroid ameliyatı sonrası bazı hastalar idrar tutma sorunları yaÅŸayabilir. Bu nedenle tedavi seçeneklerinizi deÄŸerlendirirken bu potansiyel riskleri doktorunuzla tartışmalısınız.

İşlem süresi hasta özelinde farklılık gösterse de ortalama 10 ile 60 dakika kadar sürer.

Hemoroid ameliyatı sonrasında genel olarak tam bir iyileÅŸme süreci kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸmekle beraber ortalama olarak 2 ile 4 hafta arasında sürer. Bu süre zarfında hastaların çoÄŸu normal aktivitelerine devam edebilir ancak ağır kaldırmaktan veya uzun süreli oturmalardan kaçınmaları önerilir. İyileÅŸme süresi ameliyatın ne kadar kapsamlı olduÄŸuna ve hastanın genel saÄŸlık durumuna baÄŸlıdır. Ameliyat sonrasında oluÅŸabilecek rahatsızlık hissi uygun analjezikler ile kontrol altına alınabilir. Ancak herhangi bir komplikasyon belirtisi görülürse derhal saÄŸlık profesyoneline baÅŸvurulmalıdır.

Hemoroid ameliyatı sonrasında birkaç gün dinlenmek önemlidir. Bu süre zarfında yatak istirahati önerilir. Ameliyat sonrası aÄŸrınız olabilir. Doktorunuzun size verdiÄŸi aÄŸrı kesicileri düzenli olarak kullanmanız önemlidir. Lif bakımından zengin bir diyet uygulamak dışkılama sırasında daha az zorlanmayı saÄŸlar. Bol su içmeye de özen gösteriniz. Yaranın temiz ve kuru tutulması enfeksiyon riskini azaltır. Doktorunuz muhtemelen özel bir oturma banyosu önerecektir. İlk birkaç hafta boyunca ağır kaldırmaktan kaçının ve doktorunuzun tavsiyesine göre fiziksel aktiviteleri sınırlayın. Ameliyat sonrası kontrol randevularına düzenli olarak katılmanız, iyileÅŸme sürecinizi takip etmeniz açısından önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.04.2025 13:59Yayınlanma Tarihi: 11.04.2025 13:59
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!