444 3 703

Kış Mevsiminde D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

Bilgi Talep Formu

D vitamini eksikliği problemi ile kış mevsiminde karşılaşmak sıkça karşılaşılan bir durumdur. Peki ya belirtileri ve yapılması gerekenler nelerdir?

D vitamininden mahrum kalınan kış aylarında çoğu insanın karşısına çıkan birtakım eksiklikler vardır. Kemik sağlığı ve gelişimi için sakıncalar oluşturabilen bu eksiliğe karşın kış mevsiminde yapılacak ve alınacak bazı önlemler vardır!

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D vitamini vücut için son derece önemli olan bir gereksinimdir. Özellikle kemik sağlığı için ciddi önem taşıyan vitamin eksikliği belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Geçmeyen yorgunluk hissi
  • Kemikte oluşan ağrı
  • Kas ağrısı
  • Halsizlik
  • Oluşan yaralarda geç iyileşmeler
  • Saçta dökülme
  • Depresyon hali

D vitamini için vücutta ciddi bir eksiklik olduğunda kişide en ön planda yorgunluk hissedilir. Ardından vücut ağrıları gelir ve uzun süren bir halsizlik temelde oluşur. Eksikliğin ilerlediği zamanlarda ise saç dökülmesi ve depresyon hali kişide gözlemlenebilir.

Kış Mevsiminde D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Kış mevsiminde bu problem ile sık sık karşılaşılmasının en büyük nedeni elbette ki güneş ışığından mahrum kalmaktır. Kış aylarındaki güneş ile temas yaz aylarındaki kadar sağlıklı ve yeterli miktarda olmadığı için vücut için ciddi eksiklikler ortaya çıkabilir.

Bir diğer neden olarak da D vitamini içeren gıdaları az ve yetersiz miktarda tüketmek yer alır. Çölyak hastalığı tarzı rahatsızlıklar da vücutta emilim bozukluğu sorunlarına yol açar. Sonuç olarak da D vitamini açısından ciddi eksiklikler yaşanır. Koyu bir cilt rengine sahip olmak da eksikliğe neden olabiliyor.

D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

Kış aylarında sık sık karşı karşıya kalınan D vitamini yetersizliği ve eksikliğine karşın birtakım önlemler almak gerekir. Beslenme düzenine dikkat etmek bu önlemlerin başında yer alır. Vitamin eksikliği yaşayan bir kişi öncelikle yorgunluk ve halsizlik ile başa çıkmaya çalışır. Nedensiz ortaya çıkan yorgunluklar hatta adım atmaya bile gücün kalmaması gibi durumlar kişinin karşısına çıkar.

Eksiklik ilerleyen süreçler için ciddi saç dökülmelerine yol açar. Baş ağrısı problemleri, uyku bozuklukları, sık sık hastalanma ve ellerde, ayaklarda ısınamama problemlerine yol açar. Kemik ağrılarının ilerleyen aşamalarında kemik erimesine dahi gidildiği gözlemlenen bir durumdur. Bu eksiklik kesinlikle ciddiye alınması gereken bir sorundur.

D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

D vitamini depolamak ve yeteri kadar alabilmek için yapılması gereken iki temel unsur vardır. Bunlardan birisi kesinlikle yeteri kadar güneş ışığına maruz kalmaktır. Güneşin en sağlıklı saatlerinde yürüyüş yapmak gerekir ve yeteri kadar güneş ışıkları ile temas gerçekleştirilir.

Diyet de gidermek adına başvurulan bir yöntemdir. D vitamini içeren besinler tüketmek en başta yer alan uyarılardandır. Yağlı balıklar da D vitamini yer alır örneğin uskumru, sardalya ve somon tüketilebilir. Yumurta sarısında da D vitamini bulunur.

Kış Mevsiminde D Vitamini Eksikliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular!

D vitamin eksikliği hakkında merak edilen ve sıklıkla araştırılan sorulara göz atalım!  

D Vitamini Kaç Günde Düzelir?

D vitamini içeren hap ve damlalar tedavi süreci içerisinde eksikliği gidermek amacıyla kullanılır. Bu eksikliğin giderilmesi için kullanılan ek takviyelerin ne kadar sürede etki edeceği ise merak edilir. Her kullanım ve tedavi yöntemine göre bu süre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 6 ila 12 hafta arasında bir iyileşme sürecinden söz edilebilir.

D Vitamini Eksikliği Baş Dönmesi Yapar mı?

D vitaminini yeteri kadar bulundurmayan bir vücutta birçok belirti gün yüzüne çıkar ve kişi son derece rahatsız hissederek hayatına devam eder. Belirtiler arasında en baş sırada yorgunluk ve halsizlik yer alsa da baş dönmesi problemleri ile de sık sık karşılaşılır. Vitamin eksikliği belirtilerinde baş dönmesi, beyin sisi ile beraber seyreder.

Kanınızdaki 25-hidroksivitamin D konsantrasyonunu ölçmek D vitamini eksikliğini belirlemenin en iyi yoludur. Bu nanomol/litre (nmol/L) veya nanogram/mililitre (ng/mL) cinsinden ölçülür. 20 ng/mL ile 50 ng/mL arasındaki bir seviye sağlıklı bir aralıktır. 12 ng/mL'den az tespit edilirse D vitamini eksikliğiniz var demektir.

Tam kan sayımı genel sağlığınızın anlık görüntüsünü veren yaygın bir kan testidir. Vitamin eksiklikleri de dahil olmak üzere bir dizi sağlık durumunun belirlenmesinde yardımcı olabilir.

D vitamininin insan beynine nasıl etki ettiği hala araştırılmakta. Ancak beyninizin D vitamini reseptörleriyle dolu olduğu bilinen bir gerçek. Bunlar vücudunuzun geri kalanıyla iletişim kurma eylemleri de dahil olmak üzere bir dizi işlevin yerine getirilmesine yardımcı olur. D vitamini düzeylerinin beynin öğrenme, hafıza ve ruh halini yöneten kısımlarını etkileyebileceği düşünülmektedir. 

“D vitamini eksikliği saç dökülmesi yapar mı?” diye merak ediyorsanız hem D vitamini eksikliği hem de D vitamini fazlalığının saç dökülmesine neden olabileceğini bilmelisiniz.

D vitamini eksikliği cilde etkisi kuru, kırmızı ve kaşıntılı bir cilt yaratmasıdır. D vitamini alımı bu tür cilt problemlerini tedavi etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca cilt döküntülerini azaltabilir. D vitamini aynı zamanda bir cilt rahatsızlığı olan egzama tedavisinde de faydalıdır.

“D vitamini eksikliği için neler yemeliyiz?” diye merak ediyorsanız somon, kılıçbalığı, ton balığı, D vitamini ile zenginleştirilmiş portakal suyu, D vitamini ile güçlendirilmiş süt ve bitki sütleri, sardalya, sığır karaciğeri, yumurta sarısı ve kuvvetlendirilmiş tahıllar tüketmeye özen göstermelisiniz.

D vitamini vücuttaki fosfat ve kalsiyumu düzenlemeye yardımcı olur. Bu besinler kemik, diş ve kas sağlığı çin gereklidir. D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme ve yetişkinlerde de osteomalaziye neden olur.

D vitamini alan ve kan seviyeleri normale dönen kişilerin kan seviyeleri düşük kalanlardan daha fazla kilo verdiği bazı araştırmalarla bulunmuştur. “D vitamini eksikliği kilo yapar mı?” diye merak ediyorsanız D vitaminini sağlıklı bir aralıkta tutmalısınız.

Yeterli D vitamini almayan bebeklerde eksiklik görülür. D vitamini seviyeleri düşük olduğunda bebekler kemiklerin büyümesini ve gelişmesini etkileyen raşitizm riski altındadır. Bebeğinize günlük bir doz damla vererek yeterli D vitamini almasını sağlayabilirsiniz.

Balık karaciğeri yağı, yağlı balıklar ve yumurtaların hepsi D vitamini içerir. Ancak diğer pek çok gıda onu doğal olarak içermez, bu nedenle çoğu D vitamini ile takviye edilir. Bu nedenle gebelik sürecinde D vitamini seviyesi kontrol ettirilmeli ve uzman görüşü alınmalıdır.

Aslında D vitamini eksikliği hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlığa neden olabilir. Yapılan çalışmalarda polikistik over sendromlu kadınlarda D vitamini eksikliğinin, rahim miyomlarının yanı sıra rezervlerinde azalma ile ilişkisi olduğu ortaya konmuştur. Erkeklerde sperm sayısını ve morfolojisini etkilediği öne sürülmüştür.

D vitamini eksikliği hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkileyebilir ancak birçok insan farkında olmadan düşük D vitamini seviyelerine sahiptir. Eksikliğin fiziksel belirtileri arasında genellikle dizlerde, bacaklarda ve kalçalarda ortaya çıkan romatoid artrit ağrısı da dahil olmak üzere eklemlerdeki kas ağrıları sayılabilir.

Bu sorunlardan biri ağız kokusudur (kötü nefes). Temel makro ve mikro besinler içermeyen bir diyet şunlara yol açabilir: D vitamini eksikliği (ağız kokusuna yol açan diş eti hastalığı) C vitamini eksikliği (ağız kokusuna yol açan diş eti kanaması)

Bulgularımız şiddetli D vitamini eksikliği ile görsel hafıza azalması arasında bir ilişki olduğunu ancak sözel hafıza azalması ile bir ilişki olmadığını gösterebilir. Bu nedenle bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.

D vitamini eksikliği baş ağrısıyla bağlantılıdır çünkü iltihabı ve nöronlarınızın nasıl çalıştığını etkileyebilir. Takviye almak, baş ağrılarının meydana gelme sıklığını azaltabilir.

Düşük D veya B-12 vitamini seviyeleri bazı insanlarda mide bulantısına neden olabilir.

D vitamini eksikliği nedeniyle kırmızı, kuru ve kaşıntılı bir cilt yaşayabilirsiniz. D vitamini alımı ile bu tür cilt problemlerini azaltabilirsiniz.

Yapılan bazı araştırmalar daha düşük bir D vitamini seviyesi, düzensiz bir döngüye sahip olma olasılığının 13.3 katı ile ilişkilendirmekte.

D vitamini eksikliği, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon (hipertansiyon) riskinde artış ile bağlantılı olabilir.

Kimyasal peeling gibi işlemler lekelerin görünümünü azaltabilir ancak dikkatli uygulanmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.02.2025 15:57Yayınlanma Tarihi: 04.02.2025 18:32
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!