444 3 703

Kreatinin Nedir? Kanda Kreatinin Nedir?

Bilgi Talep Formu

Kreatinin nedir ve kreatinin testi neyi ifade eder? İşte kanda kreatinin anlamı ve olması gereken ideal değeri ile bilinmeyen detaylar!

Kreatinin, vücuttan atılan zararlı maddelerdendir ve böbrek yardımı ile vücuttan uzaklaştırılır. Bu zararlı maddenin atılımı ile vücut değerleri normal düzeyde ilerler. Kreatinin idrar aracılığı ile vücuttan uzaklaştırılır. Kan tahlilleri ve idrar tahlilleri aracılığıyla bu değere bakılarak tanı ve tedavi süreçleri ilerler. Bu tahlillerde yer alan değere göre böbrek rahatsızlıkları hakkında konuşmak mümkün olur ve tanı aşaması tamamlanır. Yani kreatinin, böbrek rahatsızlıklarının tanısının konduğu kan testlerindendir.

Kreatinin Ne İşe Yarar? 

Kreatinin, madde olarak vücuttan atılan ve zararlı olan bir oluşumdur. Vücudun kullandığı kreatin, kreatinine dönüşüm sağlar ve böbrekler tarafından, idrar aracılığı ile vücuttan dışarıya atılır. Vücut içerisinde enerjiyi sağlayan kreatin ismi verilen fosfatın parçalanması sonucu ortaya çıkan atığa, kreatinin denmektedir.

Ancak kreatinin testi yapılması, böbrek hastalıkları tanısı için büyük rol oynar ve ihtiyaç olarak karşımıza çıkar. Kreatinin testlerinde oranın yüksek değere sahip çıkması böbrekleri ilgilendiren bir rahatsızlık ile açıklanabilir. Kan testlerinde ortaya çıkan yüksek kreatinin değeri; diyabet böbrek hastalığını, protein kaçağını, böbrek rahatsızlıklarını ve böbrek enfeksiyonlarını ifade eder. Saydığımız bu hastalıklardan birisi sonuç olarak ele alınabilir.

Kreatinin Testi Nasıl Yapılır?

Kreatinin testi nedir ve nasıl yapılır sorusunu detaylandıralım. Test yapabilmek için iki çeşit yöntem bulunur ve bu yöntemler yapılabilir. Kreatinin testi için kan testi veya idrar testi yapmak gerekir. Her iki test de son derece hızlı bir şekilde sonuç alınabilecek testlerdendir ve herhangi bir zorluğu bulunmamaktadır. Kan tahlili veya idrar tahlili vererek vücudunuzdaki kreatinin değerine erişim sağlayabilirsiniz.

Testin yapılması bu şekilde mümkün olmaktadır. Peki test sonucunda ortaya çıkacak ve elde edilecek değerler nasıl yorumlanır? Test yapıldıktan sonra kreatinin değeri ya yüksek ya da düşük çıkacaktır. Peki bu her iki ihtimal için de sonuç ve yorumlama nasıldır ve bu değerler ne anlama gelir?

1- Kreatinin Yüksekliği Ne Anlama Gelir? 

Kreatinin değerinin yapılan testler sonucunda yüksek değere ait çıkması olası durumlardan birisidir. Eğer değer yüksek çıkarsa birtakım rahatsızlıkların tanısı için doktorun eline veriler geçer. Yüksek değerler sonucunda kişide; protein kaçağı, akut böbrek rahatsızlığı, böbrek enfeksiyonları ve diyabetik böbrek rahatsızlığı meydana getirebilir.

Kadınlar için bu değer eğer 1.1 mg/dl üzerindeyse tehlikeden söz edilebilir. Aynı değer ölçümü erkekler için ise 1.2 mg/dl üzerinde yer almaktaysa yine tehlikeli bir durum söz konusudur. Eğer değer kişide yüksek çıkmaktaysa mutlaka bu durum araştırılmalı ve tanı sürecine bir an önce geçiş yapılmalıdır. Kişinin nefroloji veya dahiliye bölümünden randevu alıp muayene olması gerekir.

2- Kreatinin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? 

Kreatinin nedir ve kreatinin düşüklüğü ne anlama gelir sorusuna cevap verelim. Değerin tahliller sonrasında düşük olması gebelik oluşumunun habercisi olabilir. Gebe hastalarda kreatinin değeri genellikle düşük olarak ölçülür. Hatta bu değer yatalak hastalarda da düşük seviyelerde çıkmaktadır.

“Kreatinin değerinin düşük olduğu nasıl anlaşılır?” sorusuna cevap olarak ise şu şekilde açıklama yapabiliriz. Kadınlar için ortalama normal kreatinin değeri 0.93 mg/dl şeklindedir. Bu değer erkeklerde ise ortalama 1.13 mg/dl şeklinde standart olarak kabul edilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.04.2025 13:00Yayınlanma Tarihi: 04.04.2025 13:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!