444 3 703

Meme Kanseri Taraması ve Erken Teşhisin Önemi

Bilgi Talep Formu

Meme kanseri taraması önemi son derece büyüktür çünkü “erken teşhis hayat kurtarır”! Siz de taramalarınızı düzenli bir şekilde yaptırın.

Meme kanseri dünya genelinde daha çok kadınlarda görülür ve genellikle de erken teşhis şansı geciktirilir. Özellikle Türkiye genelinde meme kanseri taraması için bilinçlenme düzeyi düşüktür ve bu nedenle de tarama süreleri geciktirilir. Tarama sonucundaki teşhis süreci için eğer durum erken fark edilirse çok daha başarılı bir tedavi süreci oluşturulabilir. Erken teşhis hayat kurtarır! 

 

Meme Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? 

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan ve meydana gelen bir kanserdir. Dünya üzerinde en sık görülme olanağı bulunan ikinci kanser türüdür. Hatta her 8 kadından birsinin meme kanserine yakalanacağı da analizler sonucunda kanıksanmıştır. Meme kanserinde bilinmesi gereken en belirgin detay, erken teşhise önem vermektir.

Bu hastalıkta erken teşhis hayat kurtarır ve tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle de sık sık taramalara katılmak ve vücudun takipçisi olmak gerekir. Meme kanseri belirtileri ise şu şekildedir:

  • Memede oluşan ağrı
  • Meme veya çevresinde kitle fark etme
  • Memede kızarıklık oluşumu
  • Memede meydana gelen yara oluşumu
  • Meme ucundan gelen akıntı
  • Memenin içe doğru çöküntü oluşturması
  • Göğüs damarlarının belirgin bir hale gelmesi ve daha çok görünmesi
  • Memenin boyutunda meydana gelen bozulmalar
  • Meme ucunda oluşan bozulmalar

Meme Kanseri Taraması Nasıl Yapılır? 

Meme kanseri için belirli aralıklar ile tarama işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemi yapmak ve ihmal etmemek son derece önemlidir çünkü erken teşhis ile hayat kurtarılma şansı oldukça yüksektir. Mamografi aracılığı ile memede hissi olmayan bazı dokuları bulmak mümkündür. Elle görülemeyen bazı dokular ve belirtiler ancak bu şekilde gözlemlenir.

Bu sebeple de düzenli aralıklar ile mamografi taramasından geçmek gerekir. 40 yaşını aşan kadınlarda daha fazla risk bulunduğu için düzenli tarama işlemlerine katılım sağlamak daha çok önemlidir. Tarama işleminde son teknoloji olarak yaygın bir şekilde üç boyutlu mamografi kullanılmaktadır.

Meme Kanseri Tarama Yöntemleri Nelerdir? 

Meme kanserinin belirlenmesi ve teşhisinin konulması için birtakım yöntemler bulunur. Bu yöntemle arasında öncelikle elle gerçekleşen kişinin kendi muayenesi yer alır. Kadınlar ayda bir kez memelerini elleri ile kontrol ederek herhangi bir anormallik olup olmadığını ölçmeliler.

Bir diğer yöntem ise klinikte uzman hekim tarafından gerçekleşen yöntemdir. Erken teşhiste sık sık kullanılan diğer yöntem ise mamografidir. Bu işlem ile memede gözle görülemeyen anormallikler ölçülür. Meme dokusunun daha da ayrıntılı bir şekilde incelenebilmesi için ise MR ve ultrasonografi kullanılır.

  • Elle bireyin gerçekleştirdiği meme muayenesi
  • Klinikte hekim tarafından gerçekleşen meme muayenesi
  • Mamografi
  • Ultrasonografi
  • MR

Meme Kanseri Taraması Neden Önemlidir? 

Meme kanserinin erken teşhis edilmesi son derece önemlidir çünkü erken teşhis olmadığı takdirde olumsuz sonuçlar ile karşılaşma riski yüksektir. Bu nedenle tarama işlemlerinin aksatılmadan düzenli bir şekilde yapılması mutlak şarttır. Özellikle 40 yaşını aşmış olan kadınlar muayene ve tarama işlemlerine daha yoğun ilgi göstermelidir.

Erken Teşhisin Önemi! Erken Teşhis Sonrası Tedavi!

Meme kanseri taraması sonrasında erken teşhis gerçekleşen kanserde birkaç aşamadan oluşan bir süreç hastayı karşılar. Tanı aşamasının ardından hasta için bir tedavi planı oluşturulur. Erken teşhiste sık sık tercih edilen yöntem, cerrahi müdahaledir ve bu müdahale ile kanser hücresi yerinden alınır. Bu müdahalenin ardından hastaya kemoterapi ve ışın tedavisi uygulanarak kalan hücreler temizlenir. Devamında ise hastanın takibi ile kontrol süreçleri düzenli aralıklar ile devam etmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.04.2025 15:34Yayınlanma Tarihi: 16.04.2025 14:48
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!