444 3 703

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bilgi Talep Formu

Böbreklerde ve idrar yollarında bulunan kristalize taÅŸlara böbrek taşı denir. Yapılan araÅŸtırmalara göre kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülen böbrek hastalıklarından biridir. Mineral ve tuzlardan küçük taÅŸlar her iki böbrekte de görülebilir. TaÅŸlar çoÄŸunlukla idrar yoÄŸunluÄŸunun artması sonucu idrar içindeki minerallerin birbirine yapışması sonucu oluÅŸur.

 

Böbrek Taşı Belirtileri

Yan ve kasık aÄŸrıları böbrek taşının en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Böbrek taÅŸları, idrar yoluna girmedikçe pek belirti vermez fakat böbrekten çıkan taÅŸlar üreteri yani idrar kanalını tıkayabilir. Bu noktalardaki taÅŸlar bazen kendi düÅŸebilir bazen de idrar kanalını tıkayacak kadar büyük olabilir. Bu sebepten dolayı yaygın kasık aÄŸrıları ve idrarda yanma olabilir.  

Bu böbrek taÅŸları idrar geçiÅŸini engellediÄŸi zamanda ortaya çıkan belirtiler ÅŸunlar olabilir:

  • Åžiddetli aÄŸrılar
    • Bel ve kasık bölgelerinde ÅŸiddetli aÄŸrı hissedilebilir. AÄŸrıların ÅŸiddeti taşın boyutuna göre deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir.
  • Mide bulantısı ve kusma
    • Åžiddetli aÄŸrılar vücudu stres altına alıp kusmaya yol açabilir.
  • İdrar renginde deÄŸiÅŸim ve koku
    • İdrar sırasında kan görülebilir. İdrarın rengi kırmızı, pembe veya kahverengi olabilir.
  • Sık idrar hissini de böbrek taşı belirtileri arasına koyabiliriz. TaÅŸ özellikle idrar kesesine yakın olduÄŸunda bu durumla karşılaşılabilir. Aynı zamanda idrarda yanma da olabilir.

                 

Böbrek taşı neden olur?

Böbrek taÅŸlarının oluÅŸumunun birçok nedeni vardır. Herkeste görülebilen bu hastalık erkeklerde daha sık rastlanır. Yaygın olarak bilinen en temel sebep yetersiz su tüketimi olarak bilinir. İdrardaki mineral ve tuz seviyesi yükseldiÄŸinde böbrek taşını oluÅŸturur.

Yetersiz su tüketimi de bu faktörde önemli bir etkendir. Beslenme alışkanlıklarının da etkilediÄŸi bu hastalık, yüksek protein sodyum ve oksalat içeren besinler tarafından tetiklenebilir.  Böbrek taşına neden olabilecek diÄŸer durumları sizin için hazırladık.

  • Kilolu ve obezite hastası bireylerde görülebilir.
  • Tek böbrekli olmak riski arttırabilir.
  • Sıvı birikimini azaltmak için kullanılan bazı ilaçlar bu hastalığa sebep olabilir.
  • Çok sık idrar enfeksiyonu geçirmek riski arttıran maddeler arasındadır.
  • Daha önce böbrek taşı hastalığı yaÅŸayan kiÅŸilerde de hastalığa yakalanma riski vardır.

 

Böbrek taşına ne iyi gelir?

Böbrek taÅŸlarını tedavi etmek için birçok farklı yöntem vardır.

Ancak bu yöntemler kiÅŸilerin yaÅŸam tarzlarına göre deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir. En yaygın bilinen yöntem bol su içmek olarak bilinir. Bu yöntem doÄŸru olmasının yanında günlük hayatımız için de çok önemlidir. Günde en az 2-3 litre su içmek idrarı seyreltir ve taÅŸlar küçükse idrar yoluyla atılabilir.

 

ESWL (Ses dalgaları ile böbrek taşı kırılması)

Küçük böbrek taÅŸları bol sıvı tüketimi ve iyi beslenme ile düÅŸürülebilir fakat idrar kanalı büyüklüÄŸünde ya da daha büyük olan taÅŸlar için bazı müdahaleler gerebilir.

Bu müdahalelerin en basit yöntemi ESWL yani ses dalgaları ile böbrek taşı kırılması diyebiliriz. Bu ameliyatsız taÅŸ kırma tedavisi genellikle 2 cm’den küçük taÅŸlar için uygulanır. ESWL yönteminde vücudun dışından gönderilen güçlü ses dalgaları ile taÅŸlar kırılır ve idrar yoluyla vücudun dışına atılır.  

 

Üreteroskopi (semirigid veya fleksibl)

Halk içinde lazer ile taÅŸ kırılması olarak bilinen bu yöntem oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Üreterorenoskopi adı verilen bu cihazın sert ve fleksibl olamk üzere iki çeÅŸidi vardır. İdrar kanalından girilerek üreter ve böbreÄŸe ulaşılır, taÅŸlar lazer ile kırılır ve küçük parçalar halinde dışarıya alınır.

 

Perkütan Nefrolitotomi (PNL)

Bu ameliyat yöntemi, 2 cm veya 2 cm’den daha büyük taÅŸlar için uygun görülür. Kapalı bir ameliyat yöntemi olan bu tedavide genel anestezi ile beraber sırt bölgesinden küçük bir kesi açılır ve nefroskop adı verilen cihaz ile böbreÄŸe ulaşılır. Kırılan taÅŸlar tüp yardımıyla çıkarıldıktan sonra ameliyat bitiminde drenaj tüpü yerleÅŸtirilir. Genellikle ameliyatın ertesi günü drenaj tüpü alındıktan sonra hasta taburcu olur.

Büyük Anadolu Hastanelerimizde olarak tecrübeli uzman kadrolarımız ile böbrek ve üreter taÅŸlarının tıbbi ve endoskopik cerrahi iÅŸlemleri baÅŸarı ile uygulanmaktadır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.02.2025 15:44Yayınlanma Tarihi: 03.02.2025 14:52
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!